Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
ostatnio przemierzając internet natknąłem się na wpis dotyczący xfs i torrentów koleś pisał że miał ileś procent fragmentacji plików. O co tutaj chodzi.
Oraz czy jest jakieś narzędzie do defragmentowania partycji z ext4, te programy śą jak ładne niemki ktoś coś słyszał a nikt nie widział ?
Najlepsza metoda defragmentacji to copy > paste
Z tego co pamiętam (a dzisiaj jest wątpliwa moja pamięć) to w systemach plików linux/unix nie ma czegoś takiego jak defragmentacja ;) Zresztą był kiedyś podobny wątek na forum...
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-06 02:36:23)
Ja w kwestiach językowych — system plików ulega fragmentacji, co należy „naprawiać” stosując defragmentację.
A ja w kwestiach praktycznych... Większość systemów plików ulega fragmentacji, ogólnie rzecz biorąc w większości przypadków w "li/u-nixowych" systemach plików ext2/ext3/ext4/reiserfs/xfs/ufs itp. nie ma się czym przejmować - nie spotkałem fragmentacji większej niż 10% i to po paru latach użytkowania.
Fragmentację zmniejsza pozostawienie odpowiedniej ilości wolnego miejsca na dysku, minimum 2 razy więcej niż największy plik jaki zamierzamy/planujemy zapisać (nie chcemy aby uległ fragmentacji). Im więcej tym lepiej, dlatego też często użytkowane katalogi zaleca się umieszczać na oddzielnych partycjach np. cache, pliki tymczasowe, itp.
Biorąc pod uwagę, że ext4 używam od kernela 2.6.28, a o e4defreg tylko słyszałem, natomiast działającego stabilnie programu jeszcze nie widziałem, (a mam teraz jajo 2.6.37), uważam, że stabilny będzie chyba dopiero e5defrag w ext5. :)
Chyba że stabilny btrfs będzie o tyle lepszy od ext4, że nastąpi mobilizacja twórców ext4 żeby nie zostać w muzeum. :).
Pozdrawiam
;-)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-06 02:36:40)
Co do kwestii techniczny - fragmentacji plików ulega większość (wszystkie?) systemów plików - na urządzeniach mechanicznych jest to zjawisko niepożądane które powoduje opóźnienia podczas odczytu/zapisu danych (ponieważ głowica dysku musi skakać po całej powierzchni talerza żeby zapisać/odczytać plik - podczas gdy na z defragmentowanym dysku - zapisuje pliczek w jednym ciągu). Inaczej sprawa ma się w wypadku urządzeń z pamięcią typu Flash - tam fragmentacja jest wręcz zjawiskiem pożądanym i stosowanym na poziomie sprzętowym przez firmware'y niektórych urządzeń (a to po to żeby równomiernie rozłożyć zużycie poszczególnych sektorów dysku). Pamięci typu Flash nie powinno się defragmentować - nie da to nic poza dodatkowym zużyciem takiej pamięci.
Co do "pod Linuksem nie trzeba defragmentować" - różnie z tym bywa, na kilku forach w podobnych wątkach byli ludzie pokazujący fragmentację rządu nawet 50% - takie coś może już zwalniać działanie systemu (do jakiego stopnia to inna bajka), to czy nas to dotknie zależy głównie od tego co na dysku trzymamy - jeżeli jest to sporo małych często zmieniających się plików to fragmentacja może być dotkliwa i odczuwalna.
Dodać by jeszcze wypadało że Windos jest bardziej narażony na fragmentację ponieważ zarówno FAT jak i NTFS są do du...szy (przynajmniej pod tym względem).
Tyle w kwestiach technicznych.
A jak można sprawdzić ten stopień fragmentacji?
na odmontowanej partycji:
fsck -nvf /dev/(h|s)daX
a potem szukaj czegoś takiego:
1554 non-contiguous files (0.5%) 0 non-contiguous directories (0.0%)
Przykład z życia:
wigwam ~ # fsck -nvf /dev/mapper/vol0-portage fsck from util-linux-ng 2.18 e2fsck 1.41.12 (17-May-2010) Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes Pass 2: Checking directory structure Pass 3: Checking directory connectivity Pass 4: Checking reference counts Pass 5: Checking group summary information 140296 inodes used (53.52%) 527 non-contiguous files (0.4%) 81 non-contiguous directories (0.1%) # of inodes with ind/dind/tind blocks: 167/19/0 357806 blocks used (34.12%) 0 bad blocks 1 large file 118895 regular files 21392 directories 0 character device files 0 block device files 0 fifos 0 links 0 symbolic links (0 fast symbolic links) 0 sockets -------- 140287 files