Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Nie mam wystarczająco dużo miejsca (622Mb) w /var/cache:
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/sda5 6,5G 5,5G 622M 91% / tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /lib/init/rw udev 2,0G 276K 2,0G 1% /dev tmpfs 2,0G 1,4M 2,0G 1% /dev/shm /dev/sda7 43G 26G 16G 63% /home /dev/sda3 414G 355G 59G 86% /mnt/win_c
Paczki do upgrade'u maja zajac:
471 pakietów aktualizowanych, 5 instalowanych, 3 do usunięcia i 6 nie aktualizowanych. Do pobrania 1094MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 24,3MB.
Da się na chwilę zamontować /var/cache w ~/ ?
Próbowałem normalnie ale nie zadziałało:
kuba /var/cache/apt/archives sudo mount /var/cache/apt/archives ~/firma mount: /var/cache/apt/archives is not a block device
Jeśli /var masz na osobnej partycji to powinieneś chyba /dev/cos tam zamontować.
Nie łatwiej to upgrade na raty przeprowadzić ?
Ja w takich sytuacjach aktualizuję na raty.
Daj
aptitude install część pakietów do aktualizacji
najlepiej większe kobyły, mniej do kopiowania ;), potem zrób clean i próbuj aktualizować normalnie znów.
giegiel napisał(-a):
mkdir /home/whatever cp -a /var/cache/apt/archives/* /home/whatever/ mount -o bind /home/whatever/ /var/cache/apt/archives/
Może opcja bind (man mount)? Chociaż wątpię.
Oczyściłeś cache apta?
aptitude clean
Powinno dać radę w ten sposób:
rmdir -p /var/cache/apt/archives/ ln -s ~/firma/apt-cache/ /var/cache/apt/archives
Czyli po prostu utworzenie dowiązania symbolicznego z archives gdzieś indziej. Tylko potem warto przywrócić katalog tam gdzie powinien być, wraz z domyślnymi uprawnieniami (żeby nie mieszać zbytnio w systemie).
ilin napisał(-a):
Jeśli /var masz na osobnej partycji to powinieneś chyba /dev/cos tam zamontować.
Nie łatwiej to upgrade na raty przeprowadzić ?
Jak widać na tym co załączyłem to nie mam ;P
No to będe musiał ręcznie myślałem że da się jakoś to zrobić.
giegiel napisał(-a):
No to będe musiał ręcznie myślałem że da się jakoś to zrobić.
mojego posta chyba przeoczyłeś :P
Minio też :P
należałoby zacząć od aptitude clean
ArnVaker napisał(-a):
giegiel napisał(-a):
Kod:
mkdir /home/whatever cp -a /var/cache/apt/archives/* /home/whatever/ mount -o bind /home/whatever/ /var/cache/apt/archives/
Działa. dzięki
Strony: 1