Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
P@blo napisał(-a):
A można jeszcze coś zrobić dla przyspieszenia samego interface'u graficznego?
Zamienić GNOME na Fluxboxa...
Myślisz że będzie różnica?? Bo nie chciałbym to niepotrzebnie robić... I jakiego 'rzędu' by była ta różnica?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2010-11-24 15:52:11)
Z tym akurat najmniej roboty :)
Możesz równolegle zainstalować i wypróbować.
Będzie - w funkcjonalności
Poczujesz wiatr we włosach....;-]
A jak można równolegle?? Bo tego w ogóle sobie nie umiem wyobrazić... I takie pytanko czy jest podobny (już w użytkowaniu) do gnome czy bardzie kde??
P@blo napisał(-a):
A jak można równolegle?? Bo tego w ogóle sobie nie umiem wyobrazić... I takie pytanko czy jest podobny (już w użytkowaniu) do gnome czy bardzie kde??
Normalnie instalujesz to i to i przy logowaniu wybierasz co chcesz używać :)
Za chiny ludowe ani jednego ani drugiego nie przypomina :) Przeglądnij dział ze zrzutkami
Co ma użytkowanie do screenów? :]
Dopracowany fluxbox jest o wiele bardziej użyteczny niż kde czy gnome :)
ilin napisał(-a):
Dopracowany fluxbox jest o wiele bardziej użyteczny niż kde czy gnome :)
Bzdura ;)
Ciągle widzę porównywanie systemów i programów, i tak w kółko.
A tymczasem każdy system i każde środowisko graficzne jest tak użyteczne, jak się je skonfiguruje.
W tym przypadku w każdym środowisku graficznym można zmienić kilka rzeczy, dodać kilka programów, kilka wywalić i wsio działa tak jak chcemy.
Przyspieszenie Gnome? A czy ktoś próbował zmienić metacity na openboxa (w gnome) - wykonalne i znacznie przyspiesza działanie Gnome.
Każdy system jest tylko tak dobry, jak jego admin kumaty i znający temat.
I to wszystko.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-25 17:42:39)
No to tak...
Jacekalex napisał(-a):
A czy ktoś próbował zmienić metacity na openboxa (w gnome)...
próbowałem ale coś mi nie wyszło... Wyinstalowałem metacity i zainstalowałem openboxa no ale graficzny nie ruszył... Tak wieć powróciłem do starego gnoma...
Co do fluxboxa...
Heh... :) Mam go... Rzeczywiście wstaje błyskawicznie... Ale...
-nie mam ikon na pulpicie
-nie działa mi 'tapniecie' w pad tylko muszę klikać przyciskiem
Czeka mnie chyba dluuga nauka :)
Ale dzięki za wszystko :)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez P@blo (2010-11-25 22:38:55)
zapraszamy na forum fluxboxa ;-) to kilka minut roboty ikony=idesk
http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=18
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-11-25 23:02:09)
trzeba to jeszcze skonfigurować:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=75471
http://openbox.org/wiki/Help:Using_Openbox_in_GNOME
Jeżeli chodzi o 'tapanie' zamiast klikania to spróbuj tego. https://fedoraproject.org/wiki/Input_device_configu … _Tap-to-click
jeżeli masz synaptics (czy jakkolwiek się to zwie) to tap powinien działać z buta. Na Gentoo i na debianie pod fluxem "klap" dziła bez żadnego ale.
U mnie na lapku tapanie nie działało po postawieniu systemu. Musiałem sobie skrypta zrobić i do startowych go dodać
Od "tapania" jest Xorg, psze państwa...
azhag napisał(-a):
Od "tapania" jest Xorg, psze państwa...
dupa Jaś proszę pana :P
korzystałem z tego
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17098
A dupa, dam Ci xorg.conf następnym razem.
azhag napisał(-a):
ale ja nie mam xorg.conf i jest mi z tym dobrze :)
Tzn żeby było jasne... Pad mi działa. Ale zamiast klikać padem muszę LPM. Może po prostu się to gdzieś ustawia... Nie znam się na fluxboxie kompletnie... Jest tam jakieś configure i pare innych rzeczy, ale nie ma nic takiego jak 'mouse preferences'. Może źle szukam...
Co do tech ikon na pulpicie (idesk)... Nie ma nic innego co by było bardziej 'samodzielne'? Jakiś automat który to wszystko sam robi? Czy po prostu taka jest idea fluxbox'a: "Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz..." :D Czyli ogołnie wszystko się robi od podstaw samemu... Bo na taką zabawe nie mam czasu... Może kiedyś... Ale kuuusi :D
Ostatnio edytowany przez P@blo (2010-11-27 23:38:50)
Tak, taka jest idea Fluxboksa. Daje Ci on pewną podstawę (menedżer okien) ale jego ustawienie i dobór oprogramowania zależy już w pełni od Ciebie. Jeśli na taki wybór nie masz czasu, to pozostaje GNOME/KDE/XFCE/LXDE i co tam jeszcze.
Jeśli chodzi o ikony w idesku czy innym adesklets można się pokusić o tak zwaną kombinację alpejską:)
Zanim zaczniesz kombinować:
(apt-get|aptitude) install dnotify
man dnotify
Można spłodziś jakiś prosty skrypcik który będzie monitorował zawartość danego katalogu i automatycznie dorzucał ikonki na pulpit.
Nie powinno to być jakoś specjalnie skomplikowane, w końcu, AFAIR, trzeba będzie dopisać kilka linijek do konfiga idesk i ewentualnie zresetować go.
Bodzio napisał(-a):
azhag napisał(-a):
ale ja nie mam xorg.conf i jest mi z tym dobrze :)
I mieć nie musisz.
Tworzysz plik /etc/X11/xorg.conf.d/touchpad.conf (ważne, aby końcówka .conf) o treści np.
Section "InputDevice" Driver "synaptics" Identifier "Synaptics" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "LeftEdge" "1700" Option "RightEdge" "5300" Option "TopEdge" "1700" Option "BottomEdge" "4200" Option "FingerLow" "25" Option "FingerHigh" "30" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "MaxTapTime" "180" Option "MaxTapMove" "220" Option "VertScrollDelta" "100" Option "MinSpeed" "0.05" Option "MaxSpeed" "0.80" Option "AccelFactor" "0.005" Option "TapButton1" "1" Option "TapButton2" "2" Option "TabButton3" "3" # Option "SHMConfig" "on" # Option "Repeater" "/dev/ps2mouse" EndSection
Szczegóły i więcej w synaptics(4). Później postaram się to przekuć na jakieś Howto.
Jak jeszcze kiedyś zobaczę, że Fluxbox ssie, bo tapanie nie działa, to...
ooooo, szczęka do ziemi
niskie pokłony :)
dziękuję :)
chcesz pierogi ?