Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
raczej evdev.
Poprawiłem. Miałeś rację z tym, że nie startuje bo nie ma co:P Zainstalowałem fluxboxa i coś tam sie pokazuję, no ale....
jakiś problem z myszą i klawiaturą
Tzn nie reaguje żadne z nich.
Za radą ArnVakera przekopiowałem xorga z debiana ale nie pomogło. Ten xorg z debiana wyglada tak:
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file) # # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using # values from the debconf database. # # Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page. # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.) # # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only* # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg # package. # # If you have edited this file but would like it to be automatically updated # again, run the following command: # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" EndSection Section "Device" Identifier "Configured Video Device" Driver "ati" EndSection Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Monitor "Configured Monitor" EndSection
Jak to ugryźć?
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-06-19 23:59:46)
Usuń z xorg.conf wpisy dotyczące myszy i klawiatury, w make.conf zostaw tylko INPUT_DEVICES="evdev", w jaju też musisz mieć evdev:
amidala / # zgrep -i evdev /proc/config.gz CONFIG_INPUT_EVDEV=y
Musisz mieć pakiet x11-drivers/xf86-input-evdev (wciągany przez xorg-drivers na podstawie zmiennej z make.conf), upewnij się że go masz. Jeżeli to xorg-server ze stable (1.7.x), to musi być zbudowany z flagą hal... i hal musi być podniesiony (dodany do runlevela).
Usuń z xorg.conf wpisy dotyczące myszy i klawiatur
Zrobiłem
ostaw tylko INPUT_DEVICES="evdev
Tak jest zrobione teraz
w jaju też musisz mieć evdev:
Mam.
Musisz mieć pakiet x11-drivers/xf86-input-evdev
Mam.
to musi być zbudowany z flagą hal... i hal musi być podniesiony (dodany do runlevela).
I teraz bedzie glupie pytanie: ta flaga ma się nazywać hal czy hald?
Na poczatku sadzilem, że hal poprostu. Tak tez wpisałem przy dodawaniu do runlevela ale pokazał się zonk( ze not found). Teraz dopiero widzę, że to pisze się hald...
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-06-20 01:31:33)
flaga nazywa się hal, natomiast daemon hala nazywa się hald :)
rc-update add hald default
No właśnie znalazłem też, dodałem do runlevel-dodało się. Potem startx i kaszanka niestety. Tzn ani mycha ani klawiatura nie działają.
To przebuduj jeszcze sterowniki xorga:
emerge -avq1 `qlist -CI x11-drivers`
... spróbuj bez xorg.conf, a jak nie to wrzuć loga, może coś wymyślim (ale nie teraz już) :)
PS W trybie tekstowym działa? Może nie masz sterów w kernelu?
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-06-20 01:49:42)
spróbuj bez xorg.conf
Czyli wywalić całkiem?
Przebuduje rano i dam znać.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-06-20 01:55:44)
mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.old
i sprawdź...
a dbus podniesiony?
rc-update add dbus default
Tryb tekstowy czyli linia poleceń?;> Znów mam genkernela niestety więc chyba są...dbus nie sprawdzałem ale wszystko sprawdzę rano.
Tryb tekstowy... czyli nie środowisko graficzne :)
PS Jak tak teraz patrzę na tego Twojego poprzedniego loga, to tam nie występuje evdev w ogóle, u mnie jest tego pełno:
amidala / # grep evdev /var/log/Xorg.0.log [ 11.883] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall" [ 11.883] (II) LoadModule: "evdev" [ 11.883] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so [ 11.906] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation" [ 11.910] (**) Option "xkb_rules" "evdev" [ 11.910] (**) Option "xkb_model" "evdev" [ 11.936] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall" [ 11.944] (**) Option "xkb_rules" "evdev" [ 11.944] (**) Option "xkb_model" "evdev" [ 11.945] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall" [ 11.955] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall" [ 11.960] (**) Option "xkb_rules" "evdev" [ 11.960] (**) Option "xkb_model" "evdev"
Klawiatura działa w tekstowym. Jutro zrobię po tych wszystkich operacjach co mi zleciłeś nowego loga i zobaczysz. SeeYou::)
Edit:::
Brakowało hald w runlevel i restartu systemu-jestem we fluxboxie:P-dzięki za pomoc
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-06-20 12:29:35)
cool :) a wspominałem już, że genkernel to zło?
o tak na przykład potrafi zrobić: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16471
Ty będziesz następny!!! :>
No mówiłeś mówiłeś:P Pewnie z czasem się zbiorę i coś tam sobie sam skompiluje. Nie jest to jednak takie proste, a może do wszystkiego trzeba dojrzeć:)
Wiedziałem, że kiedyś mi to wypomnisz:) Teraz w życiu bym tego nie użył:)
A tak na marginesie to nie wiem czy jest sens bawić się w HAL, przecież on już całkowicie wylatuje w nastepnym wydaniu xorga. Nawet montowanie usb jest wygodniejsze bez niego, wszystko się robi od razu po podłączeniu.
pozdrawiam;]
Marvell napisał(-a):
Wiedziałem, że kiedyś mi to wypomnisz:) Teraz w życiu bym tego nie użył:)
no bo genkernel to zło jak już mówiłem :D
Ja hala nie mam, ale ten wątek póki co rozbija się o stable, a w w stable jest xorg standardowo jadący na halu i jeszcze sporo czasu upłynie zanim 1.8.x czy 1.9.x się w nim pojawi. Także imho łatwiej dać rc-update add hald default, niż odmaskować xorga z ~arch preferującego udeva, zmieniać flagi itp. :)
Mam taka dziwna przypadlosc: jak uruchamiam X z konta usera to pokazuja mi sie tak jakby trzy terminale otwarte...Zajmuja prawie caly ekran. Jak sobie w ktoryms terminalu wpisze jakis program to startuje i wszystko jest git. Jezeli sprobuje przejechac mycha na pulpicie poza te terminale to kursor zmienia sie w takiego jakby X. Nie wiem z czym to dokladnie moze byc problem. Jak na userze zrobie su to wszystko okej jest wiec tak jakby cos z uprawnieniami na tym koncie...Dodalem swojego do nastepujacych grup: users, lp, wheel, audio, portage, usb, plugdev, video, cdrom, floppy,cron
Wydaje mi się, że nie masz nic wpisane do pliku .xinitrc i uruchamia Ci to standardowe środowisko twm bodajże.
Ja mam ten plik w /etc/X11/xinit a widze wszedzie info ze powinien byc/jest w /home/uzytkownik...Przekopiowac sobie go poprostu mozna?
Wyglada on tak:
#!/bin/sh
userresources=$HOME/.Xresources
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysresources=/etc/X11/xinit/Xresources
sysmodmap=/etc/X11/xinit/Xmodmap
# merge in defaults and keymaps
if [ -f $sysresources ]; then
xrdb -merge $sysresources
fi
if [ -f $sysmodmap ]; then
xmodmap $sysmodmap
fi
if [ -f "$userresources" ]; then
xrdb -merge "$userresources"
fi
if [ -f "$usermodmap" ]; then
xmodmap "$usermodmap"
fi
# start some nice programs
if [ -n "`/etc/X11/chooser.sh`" ]; then
command="`/etc/X11/chooser.sh`"
else
failsafe="yes"
fi
if [ -d /etc/X11/xinit/xinitrc.d ] ; then
for f in /etc/X11/xinit/xinitrc.d/* ; do
[ -x "$f" ] && . "$f"
done
unset f
fi
if [ -n "$failsafe" ]; then
twm &
xclock -geometry 50x50-1+1 &
xterm -geometry 80x50+494+51 &
xterm -geometry 80x20+494-0 &
exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login
else
exec /usr/bin/startfluxbox
fi
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-06-22 23:57:56)
:O
powinien być jako .xinitrc w home i wyglądać na przykład tak:
exec gnome-session
Marvell napisał(-a):
Wydaje mi się, że nie masz nic wpisane do pliku .xinitrc i uruchamia Ci to standardowe środowisko twm bodajże.
W rzeczy samej. W .xinitrc wpisz
exec fluxbox
bo jak dobrze widzę, tego WM sobie zainstalowałeś. Wieczorem wrzucę Ci formułkę, którą dodana do .xinitrc powoduje, że po zalogowaniu się do pierwszej konsoli zostanie automatycznie uruchomiony fluxbox, bez potrzeby klepania startx, chyba że:
- wolisz wykorzystywać do logowania manager logowania (co jest - moim zdaniem - bez sensu);
- Marvell będzie szybszy :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-23 09:24:55)
Dziala, dziala, dziala-dziekuje. No i bede wdzieczny za formulke ippo76.
jarski185 napisał(-a):
Dziala, dziala, dziala-dziekuje. ..
Ta, do pierwszej aktualizacji. Niestety, aktualizacje w gentoo stable mają ten sam urok, co aktualizacje w archu :)
No i bede wdzieczny za formulke ippo76.
W domu mam działającą ale na szybko wrzucę Ci kilka wariantów:
if [[ "$(tty)" == "/dev/tty1" ]]; then startx 2>&1 > /dev/null;fi
i drugi wariant:
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then startx fi
Do tej drugiej formułki masz tu pomocny opis. Z tego co pamiętam, to u mnie chyba nie chciała działać żadna w czystej postaci i musiałem pokombinować ale może będziesz miał więcej szczęścia.
Nie ładniej:
[ -z "${DISPLAY}" ] && [ "$(tty)" = "/dev/tty1" ] && startx
?;>
Sprawdzilem wszystkie trzy. Dziala mi pierwsza od ipoo76 i ta od milyges-dzieki.