Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
azhag - juz jest jakas grupka osob probujacych Hag GNU/Linuksa. Pojawiaja sie problemy, pytania, sugestie. Moze zalozylbys jakies mini-forum na swojej stronie? Myslales nad tym?
Myślałem, żeby — zamiast dodawać sobie kolejne forum do śledzenia i opieki — przytulić się do DUG-a i/lub FluxboxPL.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-26 12:11:05)
Xawtv oststecznie nie jest takie istotne - moze jest jakis zamiennik dla niego?
ostatecznie mozna doinstalowac sobie.
Jeli zdecydujesz sie na kernel 2.6.28 to tego firmware nie odpuszczaja. Obecnie co 3 laptop w sprzedazy ma tego intela 5100.
(jak znajde troche czasu to pobawie sie kamerka i cos bardziej konkretnego napisze)
Edit: no walnęło mi sie 5 zamiast 8 :)
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2009-02-26 15:15:02)
sidjestgit napisał(-a):
Jeli zdecydujesz sie na kernel 2.6.25
to literówka (cyfrówka ;]), prawda?
niestety jestem po nieudanych próbach
tym razem mam problem ze sterownikiem nvidii (mam GF 7000m)
aktualizacja systemu nic nie dała, poczekam na nowsze wersje Hag`i ;)
w repozytorium grmla znajdują się pakiety ze sterami nVidii i ATI, jak ktoś chce z niego skorzystać, wystarczy go zainstalować
ale popatrzę na ten sgfxi
W moim rozumiewaniu jest tak duzo osób z windołsa
nie wiem nie umiem zainstalować sterownika codeka flesha javy beznadzeja wole ubuntu czy inny syf A co to jest root ????
Temat pomału sie rozmywa
Jesli kogoś obrażiłem to przepraszam bo widze że nikomu sie niechce czytać dajcie gotowca i nara
Ryszard: nie podzielam twojego uniesienia.
Ryszard, duzo sie nie pomyliles
niestety musze w pracy robic na windowsie
podczas prob testowalem tez sterowniki z repozytorium, bez skutku (nvidia-glx)
mozliwe ze musialbym zainstalowac go lokalnie zeby moc instalowac i aktualizowac pakiety normalnie
najwiecej problemow sprawia mi konfiguracja xorga tak aby wykorzystywal odpowiednie sterowniki
jak sprawdzic sterowniki, na archu jest hwd a w debianie ??
temat sie nie rozmywa, po prostu fajnie by bylo jakby niektore rzeczy byly bardziej zautomatyzowane odrazu po starcie
a jesli nie sa to chyba po to jest ten watek, aby to dopracowac ;) system bedzie bardziej uniwersalny i mam nadzieje ze nie taki wypchany jak ubuntu
PS. instalacja codecow, javy, w wiekszosci przypakdow instalacji w dystrybucji sprowadza sie do wiedzy : jak sie nazywa to co chcesz pobrac ?? skad to pobrac??
Chyba jednak nie zrobię z jajkiem 2.6.28. Nie ma pakietów z tymi modułami dla tego jądra:
acx100-2.6.26-grml - ACX100/ACX111 wireless network drivers at76-usb-modules-2.6.26-grml - at76 usb driver for Linux 2.6.26-grml atl2-modules-2.6.26-grml - Driver for the Atheros(R) L2 Fast Ethernet drbd-2.6.26-grml - fglrx-kernel-2.6.26-grml - ATI binary kernel module for Linux 2.6.26- gspca-modules-2.6.26-grml - gspca modules for Linux (kernel 2.6.26-grm iscsitarget-module-2.6.26-grml - iSCSI Enterprise Target module for Linux ( linux-uvc-modules-2.6.26-grml - Linux Kernel USB Video Class module (for k linux-wlan-ng-modules-2.6.26-gr - drivers for wireless prism2 cards loop-aes-modules-2.6.26-grml - loop-AES encryption modules for kernel 2.6 lzma-modules-2.6.26-grml - Source of the lzma kernel module ndiswrapper-modules-2.6.26-grml - ndiswrapper Linux kernel module netfilter-extensions-modules-2. - netfilter-extensions modules for Linux (ke openafs-modules-2.6.26-grml - AFS distributed filesystem kernel module qc-usb-modules-2.6.26-grml - QuickCam Express (quickcam) modules for Li rt2500-modules-2.6.26-grml - rt2500 wireless network driver rt73-modules-2.6.26-grml - rt73 wireless network driver sl-modem-modules-2.6.26-grml - Smart Link modem modules for Linux (kernel speakup-modules-2.6.26-grml - speakup modules for Linux (kernel 2.6.26-g squashfs-modules-2.6.26-grml - Squash filesystem support for Debian Linux zaptel-modules-2.6.26-grml - zaptel modules for Linux (kernel 2.6.26-gr
Gratulacje! Wiedźma obwieszczona na DistroWatch. No no no ... :)
Minio napisał(-a):
E tam DistroWatch ;) .
krwetatnt.net ?
EDIT : o kurde ...
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2009-03-03 22:10:50)
Rozwojowe wydanie Haga 0.1-19 zostało udostępnione. Link do obrazu znajduje się na stronie pobierania.
Usprawnienia:
- nowy ekran powitalny w isolinux
- ulepszona konfiguracja mc: nowe menu użytkownika
- ulepszona konfiguracja przeglądarek WWW
- grml-x-conf — nowy skrypt do podstawowej konfiguracji serwera X
- grml-x-conf i hag-run-sagem dodane do hag-quickconfig
- nowa aplikacja: dmenu (dzięki tadzik_!)
- Fluxbox, zestaw standard:
- nowy skrót klawiszowy: Ctrl + F2 — dmenu
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-14 08:34:42)
Zaczyna być widać postępy. Jestem po pierwszym uruchomieniu wersji 0.1-19, widzę przyspieszenie systemu.
Próbujesz ze stylem LemonSpace coś walczyć (ja też ale dalej nie jest to co powinno być). Konfigurację i działanie modemu sagem można uznać za standard. To na razie tyle. Więcej uwag po dalszej pracy i zabawie na tej wersji.
fnmirk napisał(-a):
Próbujesz ze stylem LemonSpace coś walczyć (ja też ale dalej nie jest to co powinno być).
Jak pisałem, „winny” jest ~/.fluxbox/overlay (plik do nadpisywania stylów) — po jego usunięciu LemonSpace powinien wyglądać „jak należy”. Postaram się coś pobrzebać, żeby zminimalizować wpływ overlaya na inne style.
Zaczyna być widać postępy.
Że niby dopiero teraz? ;)
Chwilowo tempo prac prawdopodobnie nieco spadnie, żeby — mam nadzieję — ostatecznie wzrosnąć. Kilka osób wyraziło chęć pomocy, postaram się jakoś zorganizować prace, nakreślić jakiś plan działania (obecnie to wielka partyzantka).
sp3cu: hag-xrandr-menu nie znalazłeś na SVN, ponieważ ten plik... nie istnieje, jest generowany „na żywo” przez hag-gen-menu
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-14 23:06:31)
azhag napisał(-a):
Że niby dopiero teraz? ;)
Miałem na myśli poprzednią wersję odnośnie szybkości działania. A na pisałem jak napisałem :)
Wczoraj kilka minut bawilem sie dziewiętnastka.
Aumix nadal sie nie uruchamia.
Na dolnej "belce" jest "volume control" - nie dalo by sie tam umiescic (obok) ikonki do konsoli/terminala ?.
Przy wyborze jezyka wciskam P (pewnie jak wiekszosc z was) bo chce miec jez.polski - i mam - ale klwaiature mam niemiecka/angielska i podczas pisania wychodza "kszaki" (choc by wyskakujace Z zamiast Y - w przypadku niemieckiej klawiatury pojawiaja sie jeszcze inne diabelki)
Nie dalo by sie tak? Wcisnij P by wybrac jez polski, nastepnie wcisnij N/A by wybrac niemiecki/angielski uklad klawiatury?
Nacisniecie lewym klawiszem myszki na pulpicie wywoluje menu - brak mi w tym menu opcji - "4 ostatnio uruchomione lub 4 najczesciej uzywane programy)
Ciezko mi sie przyzwyczaic do sposobu uruchamiania programow w wiedzmie. Np mam na pulpicie w pelnym oknie otwartego iceweasela i chce otworzyc kolejny program to musze zwinac przegladarke.
Na dolnej belce powinno byc cos co by pozwalalo szybko otwierac programy. Konsolka lub "linia polecen" - np wpisuje audacious lub rox, klikam enter i mam program na pulpicie.
Mozna to tez zalatwic poprzez skroty klawiszowe - ale skroty klawiszowe trzeba by najpierw poznac (przeczytac mini howto)
sidjestgit napisał(-a):
Aumix nadal sie nie uruchamia.
A ja nadal nie wiem dlaczego nie może się połączyć zmikserem.
sidjestgit napisał(-a):
Na dolnej "belce" jest "volume control" - nie dalo by sie tam umiescic (obok) ikonki do konsoli/terminala ?.
To jest w trayu. Może da się coś wykombinować z alltrayem, ale to dość „awangardowe” rozwiązanie chyba. :)
Wysuwana konsola spod F12 (F11 maksymalizuje ją) nie wystarczy? Ponadto możesz otworzyć nową konsolę za pomocą przycisków (lewy, prawego znowu zapomniałem dorobić...) Alt + Enter.
sidjestgit napisał(-a):
Przy wyborze jezyka wciskam P (pewnie jak wiekszosc z was) bo chce miec jez.polski - i mam - ale klwaiature mam niemiecka/angielska i podczas pisania wychodza "kszaki" (choc by wyskakujace Z zamiast Y - w przypadku niemieckiej klawiatury pojawiaja sie jeszcze inne diabelki)
Nie dalo by sie tak? Wcisnij P by wybrac jez polski, nastepnie wcisnij N/A by wybrac niemiecki/angielski uklad klawiatury?
Wpisz ręcznie hag-i18n -k de/us. Więcej informacji w hag-i18n -h.
Nie sądzę, żeby dodanie tego do „quickconfiga” było bardzo konieczne, zresztą konstrukcja hag-i18n nie bardzo by na to pozwalała (technicznie oczywiscie się da, ale praktycznie nie przyniosło by to pożądanego skutku).
sidjestgit napisał(-a):
Nacisniecie lewym klawiszem myszki na pulpicie wywoluje menu - brak mi w tym menu opcji - "4 ostatnio uruchomione lub 4 najczesciej uzywane programy)
Od tego jest podmenu Ulubione, jednak pozycje nie pojawiają się w nim od razu — albo po zrestartowaniu Fluksa, albo po ręcznym odpaleniu ulubione-generate. Tak wiem — na Live mało kto restartuje raz uruchomiony X, ale na dysku generowanie ulubionych przy uruchamianiu X się sprawdza.
Pewnie wrzucę generowanie w crona i/lub dodam pozycję do ręcznego odświeżenia. Muszę jeszcze przemyśleć jak to najlepiej zrobić.
sidjestgit napisał(-a):
Ciezko mi sie przyzwyczaic do sposobu uruchamiania programow w wiedzmie. Np mam na pulpicie w pelnym oknie otwartego iceweasela i chce otworzyc kolejny program to musze zwinac przegladarke.
Na dolnej belce powinno byc cos co by pozwalalo szybko otwierac programy. Konsolka lub "linia polecen" - np wpisuje audacious lub rox, klikam enter i mam program na pulpicie.
Mozna to tez zalatwic poprzez skroty klawiszowe - ale skroty klawiszowe trzeba by najpierw poznac (przeczytac mini howto)
Menu otwiera się za pomocą Meta (Super, Windows — jak zwał, tak zwał) + Home i... czegoś jeszcze, apomniałem, a nie chce mi się teraz sprawdzać :) Meta + F1
Meta + F2 — grun, intuicyjne okienko do uruchamiania aplikacji
Ctrl + F2 — dmenu, na górze pojawia się pasek z napisem „Run:” po lewej i listą aplikacji po prawej, wpisując coś klawiaturą zawęża się tę listę, strzałkami lewo/prawo można wybierać aplikacje z tej listy, Enter uruchamia podświetloną aplikację, Escape anuluje
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-15 13:55:29)
Meta + F2 — grun, intuicyjne okienko do uruchamiania aplikacji
Ctrl + F2 — dmenu, na górze pojawia się pasek z napisem „Run:” po lewej i listą aplikacji po prawej, wpisując coś klawiaturą zawęża się tę listę, strzałkami lewo/prawo można wybierać aplikacje z tej listy, Enter uruchamia podświetloną aplikację, Escape anuluje
O wlasnie - to bardzo dobrze dziala.
Nawet zapamietuje ostatnio wydawane polecenia (jak terminal) - przełącza sie strzalkami gora dol.
Tylko gdybyś mi nie powiedział to prędko sam bym tego nie doczytal.
Edit: Alt+F2 wpisalem mocp i enter (zero reakcji - cdrom pomielil tylko)
Alt+F2 ... z wicd ta sama historia.
Wiec dalem zamknij i uruchom ponownie (system) i okazalo sie ze mocp byl uruchomiony ale jak by w tle / na innym ekranie. System sie zaczął zamykac a w tle (na 3/4 ekranu) byl otwarty w konsoli mocp.
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2009-03-15 14:46:23)
mocp musisz uruchomić w terminalu — urxvt -e mocp, wicd — zapewne pierw musisz uruchomić jego demon
Znowu zapomniałem o liście pakietów:
http://hag-linux.eu.org/browser/trunk/misc/dpkg.lis … mp;format=raw