Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-12-03 22:22:29

sudione - Użytkownik

sudione
Użytkownik

zmienny transfer FTP od/do serwera

Witam serdecznie!!!
Mam dość poważny problem. Dostałem "w spadku" mała niekomercyjną sieć komputerową, oczywiście jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o Linux'a, tym bardziej jeżeli chodzi o konsolę. Potrafię się zalogować przez putty na serwer odpalić iptraf'a i to wszystko. Stary admin nie umiał niestety sprawnie postawić dynamicznego podziału łącza, więc wynająłem polecaną osobę i zaczęły się szopki. Facet niby ten podział zrobił, ale niestety jeżeli ktokowiek od nas zacznie coś ściągać nie można nawet stron otwierać, więc faktycznie podziału nie ma.:| Mniejsza o to, chciałbym tylko jedną rzecz naprawić po "specu", a mianowicie transfer w trybie FTP od/do serwera. Kiedy kopiuje jakiś większy plik na serwer to transfer początkowo 10 sekund idzie z pełną mocą, czyli około 9-10 MB/s, by po chwili spaść do zera, potem się podnosi i tak "w koło Macieju", jeżeli kopiuje z serwera transfer jest pratycznie idealnie stały, czyli 2,5 MB/s. Oczywiście skontaktowałem się ze "specem" poradził wymienić karty sieciowe twierdząc, że są zepsute co oczywiście było i jest brednią. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, bo przenoszenie plików jest teraz po prostu udręką, żeby było mało to kopiowanie czegokolwiek większego od/do serwera podnosi wszystkim pingi podczas grania i praktycznie uniemożliwia zabawę oraz dodatkowo strony www bardzo wolno się ładują co jest oczywiście kpiną, bo przecież transfer wewnętrzy nie powinien mieć wpływu na wyjście na świat.
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, radę, cokolwiek co może zmienić ten stan rzeczy. Mogę nawet spróbować skopiować pliki konfiguracyjne, jeżeli ktoś mi pomoże jak to zrobić.

Z góry bardzo BARDZO DZIĘKUJĘ.
POZDRAWIAM SERDECZNIE i liczę na jakikolwiek odzew.

#2  2007-12-03 22:45:46

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

Re: zmienny transfer FTP od/do serwera

Jeżeli "spec" miał zapłacone za swoją prace to niech ruszy dupę i zrobi robotę porządnie. Jak masz trochę czasu to spojrzyj na gotowe skrypty http://www.inet.one.pl/ i dostosuj je do swoich potrzeb. Podejrzewam że jeżeli wkleiłbyś pliki konf to może ktoś wyłapie co jest nie tak.

"God, root, what is difference?"

#3  2007-12-03 23:27:19

sudione - Użytkownik

sudione
Użytkownik

svL napisał(-a):

Jeżeli "spec" miał zapłacone za swoją prace to niech ruszy dupę i zrobi robotę porządnie.

"Spec" uważa, ze wszystko zrobił zajebiście, a transfer po FTP'ie jest winą kart sieciowych. Wie doskonale o tym, że kompletnie się na tym nie znam i mu nie udowodnie, że coś jest pochrzanione.:|

svL napisał(-a):

Jak masz trochę czasu to spojrzyj na gotowe skrypty http://www.inet.one.pl/ i dostosuj je do swoich potrzeb.

Jeżeli cokolwiek bym z tego rozumiał absolutnie nie pytał bym o pomoc.

svL napisał(-a):

Podejrzewam że jeżeli wkleiłbyś pliki konf to może ktoś wyłapie co jest nie tak.

Jeżeli ktoś podpowie które pliki i jak to zrobić jestem do dyspozycji.:)

#4  2007-12-19 00:18:20

sudione - Użytkownik

sudione
Użytkownik

Witam ponownie!!!
Kilka osób próbowało mi pomóc zdalnie naprawić ten serwer i obawiam się, że to może być problem sprzętowy i zanim zdecyduję się cokolwiek wymieć w nim bardzo proszę o ostateczną diagnozę albo wskzówkę co może być przyczyną następujących problemów. Osoba, która mi pomagała za co jestem jej BARDZO wdzięczny wpadła na pomysł całkowitego wyłączenia kolejkowania komendą:
/etc/firewall/rc.hfsc stop
a potem oczywiście:
reboot
Skończyło się tak, że serwer ledwo wstał i już zacząłem panikować, że trzeba będzie płacić tylko z własnej kieszeni 350 zeta do końca umowy z TePsą. Ogólnie serwer teraz jako-tako chodzi, ale jest jeszcze gorzej niż było. Jak się włączy torrenta nawet na ściąganie 10kB i 10kB w wysyłce otwieranie stron WWW wszystkim zamula [mam DSL'a 4Mbity dzielone tylko na 12 osób]!!! Sprawdziłem kopiowanie [w serwerze są 2 dyski jeden 120GB, 2-gi 250GB] z 1-go na 2-gi i na odwrót i system zapycha całą pamięć, procek woła o pomstę do nieba, nikt praktycznie nie ma neta i nie może nawet onetu otworzyć podczas tego kopiowania pomiędzy dyskami, a prędkość nie przekracza 2-3MB/sek.
BŁAGAM pomóżcie!!! Rzućcie jakimkolwiek pomysłem - co to może być i zaproponujcie jakieś konkretne rozwiązanie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
POZDRAWIAM SERDECZENIE i czekam na dalsze wskazówki.
P.S. Jeżeli ktoś ma ochotę to przekopiowałem najważniejsze pliki konfiguracyjne na stronę www i można je sobie na spokojnie przejrzeć, bo to już chyba ostatnia deska ratunku.:|
http://83.12.35.146/sudione/rc.fire_conf
http://83.12.35.146/sudione/rc.firewall
http://83.12.35.146/sudione/rc.hfsc
P.S.2 Jak zrobić by pliki które wystawiam na świat były widoczne nie z 0:/home2/sudione/public_html/ tylko z 0:/home/sudione/public_html/ bo mam 2 katalogi home i chciałbym, żeby to home 1-wszy był widoczny na świat a nie 2-gi. Da się to zmienić ???

Stopka forum