Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
 Członek DUG

Nie wiem czy jest to dobry pomysł aby umieszczać takie ogłoszenie na forum dug'a, ale mam nadzieje, że mnie nie zjecie :)
Dostałem taką propozycje, ale niestety niemam mocy przerobowej żeby się tym zająć.
Zacytuje informacje:
CYTAT USUNIĘTY
Co do systemu operacyjnego są otwarci na propozycje. Może to być winxp albo Linux ale jedna z wersji urządzenia miałaby uruchamiać gry, taka konsola do gier. Częściowo wyklucza to linuxa ale nie koniecznie. Jeśli ktoś byłby poważnie zainteresowany prosiłbym o info na PW, coś w stylu jakie doświadczenie i numer telefonu. Numer przekaże osobie która się już będzie kontaktować i się będziecie dogadywać. Praca w Krakowa.
Ostatnio edytowany przez xanax (2007-12-01 22:29:11)

Administrator
 Administrator

I to praca dla programisty? Miałby coś takiego napisać? ;] Jak dla mnie to po prostu pecet z systemem, skoro ma być przeglądarka, gg, tlen, gry. Do tego odpowiednia konfiguracja, firewall i inne obostrzenia żeby tego nie zepsuć. A najlepiej wprowadzić przywracanie z backupu, jakby się już nieźle namieszało. Heh, vista, współczuje ;] Pewnie trzebaby troche skryptó popisać na ten system, spędzić wieki nad dokumentacją na stronach m$. Jedynie co mi sie wydaje to ten wrzut monet trzeba by oprogramować. Wygląda to jak zlecenie, a nie stałą prace.

Członek DUG
 Członek DUG

Masz racje użyłem złego sformułowania "praca". To jest zlecenie. I masz racje że więcej w tym rąbania się z systemem niż samego pisania. Człowiek powiedział że za całość jest wstanie dać 5K więc jest to niezła kasa. Tylko czasu nie mam. A co backupów zawsze można włożyć karte na pci która po restarcie przywróci zawsze partycje :) na uczelniach takich używają.
Ostatnio edytowany przez xanax (2007-12-01 15:45:01)

Administrator
 Administrator

Mi się wydaje że to kiepska kasa. To kupa roboty, nie wiem kto to za tyle weźmie.

Członek DUG
 Członek DUG

5000 to jest niezła kasa za taki projekt:)
dodaj zero na końcu to może poważna firma zacznie się tym orientować.
Facet szuka jelenia i tyle.

Członek DUG
 Członek DUG
	A mi się wydaję że to nie tak mało gdybym mógł w domciu to wszystko zrobić w wolnej chwili to by był dla mnie relaxxx:) Na pewno nad kilkoma sprawami musiał bym się zastanowić ale od czego jest wujek Google a 5000 piechotą nie chodzi:)

Członek DUG
 Członek DUG

hmm wogóle tego w takich kategoriach nie brałem pod uwagę. To ile uważacie że byłoby coś takiego warte ?? Mi się wydaje, że to spokojnie można potraktować w domu ;)
Ostatnio edytowany przez xanax (2007-12-01 20:44:15)

Użytkownik
 Użytkownik
	LongeR napisał(-a):
A mi się wydaję że to nie tak mało gdybym mógł w domciu to wszystko zrobić w wolnej chwili to by był dla mnie relaxxx:) Na pewno nad kilkoma sprawami musiał bym się zastanowić ale od czego jest wujek Google a 5000 piechotą nie chodzi:)
I tu lezy problem. Jak ktoś zleca projekty to nie robi się ich w "wolnej" chwili. Ale faktycznie... facet szuka jelenia.
program operacyjny VISTA
taaaa... jelenia. :]
xanax napisał(-a):
hmm wogóle tego w takich kategoriach nie brałem pod uwagę. To ile uważacie że byłoby coś takiego warte ?? Mi się wydaje, że to spokojnie można potraktować w domu ;)
Daj spokój... Narobisz się a efekt żaden. Na dodatek facet w połowie drogi powie Ci że nie tego się spodziewał, że chciał fajerwerki... Prawdopodobnie on sam nie wie co tak do końca chce.
Ostatnio edytowany przez Matthew (2007-12-01 20:49:12)

Członek DUG
 Członek DUG
	No ale muszę przyznać że ta Viśta jest hmmm zniechęcająca:) Nie nad tym musisz się dobrze zastanowić żeby nie było tak jak pisze Matthew najlepiej jak by koleś przyszedł tam gdzie stoi komputer skonfigurował to w jeden, dwa dni posprawdzał wszystko na Twoich oczach i oddał go do użytku bo rzeczywiście nie ma co kombinować:)

Członek DUG
 Członek DUG

IMHO, facet sam nie wie czego chce.
1. Taki system potrzebuje jakiegoś zaplecza serwerowego i możliwości sterowania.
2. W sumie przydałby się do tego jakiś programik zastępujący standardwoego shella (jeśliby to miało być pod windowsem)
3. Jakiś sposób na wykonywanie update'ów zdalnie (patrz punkt 1.)
w sumie napisałem (ciągle developuję) taki system pod Windows CE. Ale pod CE to łatwiejsze jest niż pod zwykłym windowsem (chociażby update'y softu czy nawet całego systemu, to chwila)
I to jest niemała robota, na prawdę...

Członek DUG
 Członek DUG

Ok i tak nie chciałem się za to brać bo uważam to za zbyt duży temat a kasa mnie nie przekonała w żaden sposób (no i oczywiście brak czasu). Wasze uwagi utwierdziły mnie w przekonaniu, że to niema żadnego sensu. Pozatym naprawde nie lubie rozmaiwać z ludźmi którzy tak naprawde nie wiedzą co by chcieli dostać na samym końcu i jak dużo pracy będzie to kosztowało. Dzięki za komentarze. Mimo wszystko na etacie byłoby fajnie popracować nad takim projektem najlepiej jeszcze żeby było to oparte o linucha :)

Członek DUG
 Członek DUG

Ja się nauczyłem, że jak bierzesz jakąkolwiek robotę to spisujesz tonę papieru, jak ma urządzenie działać jak wyglądać na czym ma być oparte.
Koleś to podpisuje i nie ma gadki że chce inaczej.
Jeśli w połowie projektu powie że on by chciał zmienić połowę systemu bo mu się coś odwidziało. Mówisz z uśmiechem oczywiście i za dwa dni zanosisz mu kosztorys :)
Większość ludzi (takich co nie wiedzą co chcą) mówi że raczej zostanie z tym co jest :) 
Pozdrawiam

Członek DUG
 Członek DUG

Specyfikacja wymagań - podstawa przy tego typu robocie - wymagania co do samych założeń, co jest wymagane od systemu.
Specyfikacja samej aplikacji (sprawy związane z architekturą, itd.)
Schedule projektu - wbrew pozorom bardzo ważne.
W sumie im więcej szczegółów opiszemy na starcie, tym większe zabezpieczenie przed nagłymi zmianami ze strony klienta ; )