Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest jakaś możliwośc żeby w debianie ustawić w konsoli polskie kodowanie ale tak żeby to nie powodowało że system przechodzi mi na wyświetlanie komunikatów po polsku, użyłem locales wg tej strony i niestety polonizuje mi wszystko co tylko może :( , w poprzedniej dystrybucji był dodatkowy program localesconf i oile pamiętam to tam można było było wybrać co chce się spolonizować, a teraz lipa chcę mieć tylko polskie czcionki ale mc, vim i całą reszte chce żeby była po angielsku, słyszałem że ma z tym coś wspólnego plik /etc/environment ale kiedyś jak próbówałem tam coś zmieniać to to nic nie dawało, próbowałem nawet zainstalować localeconf z etcha i też nic nie zdziałał
popatrz na wynik polecenia locale, LC_MESSAGES powinno być en_EN
Ja wziąłem plik /usr/share/i18n/locales/pl_PL
zmieniłem w nim category
category "pl_PL:2000";LC_MESSAGES
na
category "en_PL:2000";LC_MESSAGES
Zapisałem jako /usr/share/i18n/locales/en_PL
Następnie w pliku /etc/locale.gen wstawiłem:
en_PL UTF-8
a następnie
locale-gen
w pliku /etc/environment
LANG="en_PL.UTF-8"
ready :)
locale daje oczywiście
LC_MESSAGES="pl_PL"
Dość nietypowe rozwiązanie, nie przepadam za takimi domowymi sposobami :p, ale spróbuje zobaczymy co z tego wyniknie
No niestety zrobiłem tak jak napisałeś i nadał mam język polski
Mój locale.gen wygąda tak
en_US.UTF-8 UTF-8
pl_PL ISO-8859-2
en_US ISO-8859-1
pl_PL.UTF-8 UTF-8
en_PL ISO-8859-2
zamiast utf.8 wpisałem ISO-8859-2 to chyba w niczym nie przeszkadza mam nadzieje
a /etc/environment wygląda tak
LANG="en_PL ISO-8859-2"
lipa zrobiłem reboot i dalej polski
jak sprawdzam zmienna LANG to wciąż pokazuje na pl_PL i nie wiem co ją zmienia ale to chyba ona jest jak rozumiem odpowiedzialna za język aplikacji
dodaj do ~/.shellrc (najpewniej ~/.bashrc)
export LC_LANG=en_US.UTF-8
Już sie powoli tu plątam zrobiłem export LC_LANG=en_US ( bez UTF-8 bo nie korzystam z niego )
ale zmienna jest widoczna tylko do następnego zalogowania zrobiłem też export LANG=en_PL i po nastepnym zalogowaniu w konsoli mam np w mc lub aptitude angielski a polskie kodowanie zachowane ale root ciagle ma polski język i niestety programy niekonsolowe czyli głównie pisane pod gtk ciągle są po polsku :/ sam już nie wiem co z tym wszystkim zrobić :(
dzięki wam to było to, teraz mam polskie kodowanie i angielski język tak jak chciałem jeszcze tylko z java wygram i koniec kłopotów z debianem na najblizszy czas mam nadzieje :)