Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-11-04 01:48:36

Treadstone - Członek DUG

Treadstone
Członek DUG

Tunel zwrotny

Witam

Posiadam konto shell na pewnym serwerze, którego administrator blokuje tunele zwrotne.

Kod:

Warning: remote port forwarding failed for listen port 6022

Niestety jestem za NATem i do tej pory była to jedyna metoda komunikacji z moim kompem z Internetu. Czy są jakieś programy bądź metody na uzyskanie takiego połączenia inaczej niż przez SSH z połączeniem zwrotnym?

#2  2007-11-04 15:56:40

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Tunel zwrotny

blokuje takze lokalne sluchanie na tym porcie (domyslnie w sshd tunele zestawione przez -R nasluchuja tylko na localhoscie) ?

mozesz tez sproboac pogadac z adminem NATu ... moze da przekierowanie jakiegos portu ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2007-11-05 15:59:47

Treadstone - Członek DUG

Treadstone
Członek DUG

blokuje takze lokalne sluchanie na tym porcie (domyslnie w sshd tunele zestawione przez -R nasluchuja tylko na localhoscie) ?

Hmm nie jestem pewien o co Ci chodzi - próbowałem także na innych portach, niestety opcja ta jest zablokowana

mozesz tez sproboac pogadac z adminem NATu ... moze da przekierowanie jakiegos portu ...

Marzenia... Za dodatkowe 20zł za miesiąc może i sie by pofatygował ale to chyba nie jest tyle warte

#4  2007-11-05 22:18:10

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Hmm nie jestem pewien o co Ci chodzi - próbowałem także na innych portach, niestety opcja ta jest zablokowana

tunel utworzony opcja -R domyslnie hce nasluchiwac tylko na localhost (127.0.0.1) ... zatem pytanie czy nawet takie nasluchiwanie zablokowal ?

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2007-11-06 07:52:08

Treadstone - Członek DUG

Treadstone
Członek DUG

Wydane ze shella polecenie

Kod:

ssh -f -N -R 6022:localhost:22 localhost

daje taki sam wynik

EDIT:

Czy sytuacja w której administrator sieci pozwala na przekierowanie jednego portu stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa sieci?

Stopka forum