Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
stało się coś dziwnego.
Bez przyczyny przestało mi nagrywać płyty DVD , nie robiłem ubgrade ani nic podobnego i pewnego dnia wali mi błędy
Executing 'mkisofs -R -J /home/homex/kopie/07-10-26 | builtin_dd of=/dev/hdb obs=32k seek=0'
I: -input-charset not specified, using iso-8859-2 (detected in locale settings)
Unknown file type (unallocated) /home/homex/kopie/07-10-26/.. - ignoring and continuing.
0.50% done, estimate finish Mon Oct 29 07:35:02 2007
1.00% done, estimate finish Mon Oct 29 07:35:02 2007
1.49% done, estimate finish Mon Oct 29 07:35:02 2007
/dev/hdb: "Current Write Speed" is 4.1x1352KBps.
:-[ WRITE@LBA=220h failed with SK=3h/ASC=0Ch/ACQ=00h]: Input/output error
:-( write failed: Input/output error
/dev/hdb: flushing cache
:-[ FLUSH CACHE failed with SK=3h/ASC=0Ch/ACQ=00h]: Input/output error
:-[ SYNCHRONOUS FLUSH CACHE failed with SK=3h/ASC=A0h/ACQ=80h]: Input/output error
do robienia backupów stosuje growisofs na jednym serwerze działa bezproblemowo a na drugim wali tym syfem myślałem że upgrade.
Może ktoś coś doradzi byłbym wdzięczny
Nie masz przypadkiem nagrywarki LG?
Z tego co widziałaem to są z nią problemy na Mandrivie 2008 co sprowadza sie do jakichś błedow w sterownikach w kernelu 2.6.22 moze to z tym jest związane.
Pozdrawiam
to działało przez 1 rok bez problemu
oststnio jakieś 2 tyg. temu przestały mi się kopie wypalać na płytę. I Ch.. wie dlaczego. skrypt ten sam, software to samo i hardwere też :)
moze po prostu sprzet padl - z optycznymi tak sie dzieje ze jak sie zakurza to ....
moze po prostu sprzet padl - z optycznymi tak sie dzieje ze jak sie zakurza to ....
nie bardzo mnie pocieszyłeś server rok czasu i już pada napęd
Powaga napędy optyczne zyja minimum rok czasu potem walą juz błedami
EDIT
Jeśli chodzi o moc lasera stosowanego w napędach CD, to wyliczono, że po 10 tysiącach godzin używania napędu spada ona o połowę. Jakby nie liczyć jest to dobrych kilka lat intensywnego użytkowania. Problem ze zmniejszającą się mocą lasera był istotny przed wprowadzeniem na rynek napędów 24x, które posiadają własność multiread. Technologia ta pozwala dostosować moc lasera do obecnego w napędzie rodzaju płyty, bez niej laser świeciłby przez cały czas z tą samą mocą. Innym problemem jest "żyłowanie" parametrów napędów przez mniejszych producentów, którzy chcą mieć swoje "pięć minut" w czasie, gdy większe firmy przygotowują się do wypuszczenia na rynek szybszych modeli. Z reguły zdarza się, że producenci wymuszają na napędzie działanie np. z szybkością 16x zamiast 12x, tylko po to żeby sprzedać jak najwięcej, nie dbając przy tym o żywotność takiego urządzenia. Trzeba powiedzieć, że napędy takie mają tę samą strukturę mechaniczną i ten sam laser, a to że działają przy podwyższonych parametrach pracy jest nieraz dziełem przypadku.
Na żywotność napędu ma również wpływ odpowiednia higiena pracy. Jak powiedział nam Jarosław Dębowski, do serwisu często przychodzą "odkurzacze", w których wprost kłębi się brud. Nasz rozmówca nie zaleca stosowania płyt czyszczących do rekorderów CD, gdyż w odróżnieniu od czytników nie mają one hermetycznie zamkniętej części optycznej. Używanie płyt czyszczących może spowodować jego zniszczenie. Najlepszym sposobem na utrzymanie urządzenia w dobrej kondycji jest oddawanie napędu do czyszczenia w serwisie przynajmniej raz do roku.
N.p naped dvd czyta a cdrom juz wali bledmi i długo mieli lub zapis w rar sie mota
To jest taki server moim zdaniem już takie nie powinne się po roku czasu walić
http://www.actina.pl/solar/produkty/ACTINA_SOLAR_110_S2.php
No i problem rozwiązany faltycznie nagrywarka DVD padła (było to LG) z serwisu przysłali mi nową Sony i zapier... aż miło.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi.