Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem sobie mplayera z repo i nie działa funkcja aspect ratio tzn nic się nie dzieje. Mam monitor 4:3 i TV 16:9 ustawione na klona. Da się zrobić tak, żeby filmy divx (16:9) wyciągnąć tak żeby zajmowały obszar 4:3?
Próbowałem na Xv, x11, gl, gl2 i zmiana proporcji nie działa.
W gmplayerze po odpaleniu filmu dajesz prawym > format > 4:3
Powinno zadziałać.
Pozdrawiam
Sęk w tym, że mój gmplayer nie reaguje na te polecenia. Mogę pstrykać: oryginal, 19:9, 4:3, 2:35 a i tak nic poza powrotem filmu do początku się nie dzieje :(
mam stery nvidii z ich strony i geForce 7600GT, Debian Etch.
jeżeli film jest puszczony w oknie, to mogę zmieniać proporcje - rozciągając myszką okno. Na Full screen nie mogę w żaden sposób nic zrobić :(
Spróbuj moze dopisać do /home/user/.mplayer/config
zoom=1
Nie wiem czy pomoze ale napewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
Dopisałem. Nic nie dało.
powinno być ze spacjami
zoom = 1
lub
zoom = yes
Nie działa - dostaje w konsoli po próbie zmiany aspeck ratio:
VDec: vo config request - 624 x 352 (preferred colorspace: Planar YV12) VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0) Movie-Aspect is 1.77:1 - prescaling to correct movie aspect. VO: [xv] 624x352 => 624x352 Planar YV12 [zoom] A: 2.1 V: 2.1 A-V: 0.005 ct: 0.003 51/ 51 5% 2% 0.9% 0 0 85%
Mój conf:
fontconfig = 1 font = "dejavu sans" subfont-text-scale = 3,3 subcp = cp1 sub-fuzziness = 2 vo = xv zoom = 1 ao = alsa
man mplayer, wypróbuj z linii poleceń
-monitoraspect <stosunek> (zobacz także -aspect) Ustawia proporcje Twojego monitora lub ekranu TV. PRZYKŁAD: -monitoraspect 4:3 lub 1.3333 -monitoraspect 16:9 lub 1.7777
Po
mplayer /media/e/Download/prison.break.304-caph.avi -monitoraspect 4:3
Dostałem:
Playing /media/e/Download/prison.break.304-caph.avi. AVI file format detected. VIDEO: [XVID] 624x352 12bpp 23.976 fps 990.9 kbps (121.0 kbyte/s) .... tarting playback... VDec: vo config request - 624 x 352 (preferred colorspace: Planar YV12) VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0) Movie-Aspect is 1.77:1 - prescaling to correct movie aspect. VO: [xv] 624x352 => 624x352 Planar YV12 [zoom]
I bez zmian. :(
działa natomiast np takie coś:
mplayer -x 100 -y 100 -fs /media/e/Download/prison.break.304-caph.avi
Tylko jak zrobić żeby w gmplayer działało Aspect ratio?
Ok. -aspect 4:3 działa. Ale jak to teraz przenieść żeby w gmplaer to działało?
Ok. -aspect 4:3 działa. Ale jak to teraz przenieść żeby w gmplaer to działało?
Dopisać aspect = "4:3" do ~/.mplayer/config?
Dzięki. Już działa.
Zastanawiam się jednak dlaczego z prawy klik ->Aspect ratio->4:3 nie działa.
Nawet po wymuszeniu proporcji to jak już leci film i kliknę mu zmianę ratio to wraca do oryginału i pozostaje tylko ponowne odpalenie mplayera.
Probowałeś może zmieniac sterowniki video w pliku /home ...config bo masz tam xv może na innych zadziala.
Pozdrawiam
Tak, próbowałem na wszystkich jakie mi dają obraz tzn, xv, x11, gl, gl2. Na wszystkich jest brak reakcji.