Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałbym tak podmontować partycje fat w linuxie aby domyślnie linux nie zapisywal na niej uprawnien.
Przyklad 1 . gdy bedę kopiowal za pomocą mc jakiś plik z ext3 na fat32 i w mc przy kopiowaniu będzie zaznaczona opcja "preserve Attributes" to kopiowanie przejdzie bez problemu a uprawnienia nie zostaną zapisane. Czy da sie to zrobic ???? bo nie chce mi się za kazdym razem odznaczać tej opcji. Da sie to jakoś oszukać ????
P.S Podobno w linuxie da sie wszystko lecz trzeba wiedziec jak!!!
P.S 2 Ja nie wiem więc pytam . a google jakoś nie podaje rozwiązania.
a czy przy normalnym zamontowaniu:
/dev/sda2 /mnt/windows vfat rw,user,noauto,exec,iocharset=cp1250 0 0
tak nie jest ... bo jak sprawdzalem to i cp -a i chmod wykonuja sie bez bledu a uprawnienia nie sa zachowywane (bo nie maja by jak w vfat - to nie umsdos)
przy takim zamontowaniu mc buży mi się że chce zapisać uprawnienia a ni może. a ja chcialbym go jakoś oszukać zeby mu sie wydawalo ze zapisal uprawnienia.
w fstab dla tego filesystemu dopisz opcję quiet, wtedy nie będzie stękał
/dev/hda1 /shit/c vfat rw,uid=1000,umask=0,iocharset=iso8859-2,codepage=852,auto,quiet,showexec 0 0