Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-10-16 14:30:03

andrzej - Nowy użytkownik

andrzej
Nowy użytkownik

Postfix - problem z wysylaniem

Witam,

od dluzszego czasu mecze sie z konfiguracja postfixa i moze ktos z was bedzie w stanie mi pomoc :) zainstalowalem postfixa i couriera wg wskazowek z http://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_etch_p5
na wirtualnym serwerze (wspoldzielony, z prawami roota, debian etch). Z problemem niedzialajacego TSLa zajme sie niedlugo. Narazie wykomentowalem zwiazane z tym czesci konfiguracyjne i moj main.cf postfixa wyglada tak:

Kod:

# See /usr/share/postfix/main.cf.dist for a commented, more complete version

# Debian specific:  Specifying a file name will cause the first
# line of that file to be used as the name.  The Debian default
# is /etc/mailname.
myorigin = /etc/mailname

smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU)
biff = no

# appending .domain is the MUA's job.
append_dot_mydomain = no

# Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings
#delay_warning_time = 4h

# See /usr/share/doc/postfix/TLS_README.gz in the postfix-doc package for
# information on enabling SSL in the smtp client.

myhostname = mail1.serwer.pl 
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
mydestination = mail1.serwer.pl, mail2.serwer.pl, localhost
relayhost = # NIE DO KONCA JESTEM PEWIEN CO MA SIE TUTAJ WLASCIWIE ZNAJDYWAC
#relay_domains =
mynetworks = 127.0.0.0/8 # NIE DO KONCA JESTEM PEWIEN CO MA SIE TUTAJ WLASCIWIE ZNAJDYWAC
#mailbox_command = procmail -a "$EXTENSION"
mailbox_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = all
#inet_protocols = all
home_mailbox = Maildir/

# SASL, TLS parameters
#smtpd_sasl_local_domain = 
#smtpd_sasl_auth_enable = yes
#smtpd_sasl_security_options = noanonymus
#broken_sasl_auth_clients = yes
#smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,reject_unauth_destination
#smtpd_tls_auth_only = no
#smtp_use_tls = yes
#smtp_tls_note_starttls_offer = yes
#smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/cacert.pem
#smtpd_tls_loglevel = 1
#smtpd_tls_received_header = yes
#smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s
#tls_random_source = dev:/dev/urandom

#smtpd_tls_cert_file=/etc/postfix/ssl/smtpd.crt
#smtpd_tls_key_file=/etc/postfix/ssl/smtpd.key
#smtpd_use_tls = yes
#smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache
#smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache

a problem jest taki, ze nie dziala mi wysylanie maili z programow pocztowych na konta inne niz na serwerze. tzn. dziala mi odbior poczty przez thunderbirda i wysylanie maili na konta w systemie. z terminala moge tez wysylac maile na swiat. jedynie przy wysylaniu z thunderbirda w swiat wyskakuje mi blad:

Kod:

The mail server responded: 5.7.1 <mail@spoza.domeny.serwera.pl> Relay access denied.

autoryzacje SMTP w thunderbirdzie mam wlaczona, ale tak jakby w ogole nie logowal sie do systemu. nawet jak w konfiguracji SMTP thunderbirda zmienie uzytkownika na jakiegos nie istniejacego w systemie komunikat bledu jest taki sam (zamiast np. bledny login)

W logach pojawia sie:

Kod:

Oct 16 12:53:34 lvps-moj-host postfix/smtpd[3489]: NOQUEUE: reject: RCPT from dff82.neoplus.adsl.tpnet.pl[83.23.135.82]: 554 5.7.1 <konto@spoza.domeny.serwera.pl>: Relay access denied; from=<konto@mail1.serwer.pl> to=<konto@spoza.domeny.serwera.pl> proto=ESMTP helo=<[192.168.0.61]>

Oct 16 12:54:35 lvps-moj-host postfix/smtpd[3489]: lost connection after RCPT from dff82.neoplus.adsl.tpnet.pl[83.23.135.82]

moze ktos z was wie, co skopalem w konfiguracji, ze mi to wysylanie nie chodzi. z gory dzieki za wszelka pomoc.

a, i jeszcze jedno krotkie pytanko. czy zna ktos jakas prosto napisana strone z tworzeniem kont wirtualnych. to znaczy chcialbym tak skonfigurowac posfixa, zeby na serwerze odbierac maile na kilka roznych domen i nazwy kont mailowych powtarzalyby mi sie (np. andrzej@mail1.serwer.pl, andrzej@mail2.serwer.pl)

dzieki,
andrzej

#2  2007-10-19 01:35:52

andrzej - Nowy użytkownik

andrzej
Nowy użytkownik

Re: Postfix - problem z wysylaniem

spoks, wlasnie wszytko rozwiazalem. jutro popisze co i jak, moze komus bedzie pomocne

Stopka forum