Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z konfiguracja Karty sieciowej zintegrowanej z płyta głowna
NVIDIA nForce MCP Networking Controller Zainstaluje sobie sterowniki do nforca i kurcze nie wiem co dalej............. /etc/network/interfaces plik jest uzupełniony i powinno byc ok ale internetu nie ma dalej jakies sugestie??
Wrzuć tu wpisy z tego pliku - może jakaś literówka ?
A pingi działają ?
pingi nie działaja caly zas wyrzuca komunikat ze siec jest niedostepna i sam nie wiem co tu ejst zle
z dzwiekiem tez nie ejst za ciekawie ale to juz mniej wazne
Nie tylko Ty masz ten problem :)
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet-2003/12.2003/2264.php3
Eh smieszne jest to ze wczesniej miałem co innego włozyłem to co teraz mam do kompa i wkleiłem jakis config z neta i było konfig był podajze z jakiejs wesji knopixa a teraz przeisntalwoałem wszytsko i za ciul nie moge tego uruchomic. Dzwieku tez nie ma xmms arts działa nic nie wywala ze nie moze znalezc sterownika podgłosniłem w systemie i nic cisza w głosnikach. Nie czaje wczesniej chodziło pieknie a teraz nie chce
Poczytaj moze cos znajdziesz
http://forums.invisionpower.com/lofiversion/index.php/t110453.html
http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f= … ;daysprune=30
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie … l%26rnum%3D10
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie … l%26rnum%3D12
Jakie masz jajo ? moze jak zrobisz nowe to.. ?!
Mialem podobny problem z karta muzyczna, niby byla zainstalowana itp. ale i tak byla cisza. Teraz mam 2.4.26 i dziala.
Otoz nie moge sobie z tym poradzic dzwiek dzaiła super ale siec mi nie che działac i tym samym nie mam dostepu do netu
Gdy chce odswiezyc konfiguraje karty sieciowe dostaje
~# /etc/init.d/networking restart Reconfiguring network interfaces: Don't seem to be have all the variables for eth0/inet. done. ~#
Moj etc/network/interfaces wyglada nastepujaco
auto eth0 inface eth0 inet static address 192.168.0.9 network 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0
I za nic sie nie moge połaczyc z serwerem Macie jakies pomysły co ejst nie tak??
Jadro 2.4.27
Witam powinno byc
auto eth0 inface eth0 inet static address 192.168.0.9 network 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0
a jak chesz wiedziec dlaczego to se czytnij to
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php
Własnie caly czas przy probie łaczenia modułu wyskakuje
Instalacja nie powiodła się. depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o~ rwa instalacja modułu nvnet. Je¶li urz±dzenie nie istnieje, lub nie jest skonfigurowane prawidłowo, może to potrwać nawet minutę. Warning: loading /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o will taint the kernel: non-GPL license - NVIDIA /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o: init_module: No such device Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o: insmod /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o failed /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o: insmod nvnet failed Instalacja nie powiodła się. Proszę nacisn±ć ENTER aby kontynuować.
00:04.0 Ethernet controller: nVidia Corporation: Unknown device 0066 (rev a1)
proponuje Ci przekompilowac kernela i zaznaczyc w nim
w
Network device support ---> Ethernet (10 or 100Mbit) ---> [*] EISA, VLB, PCI and on board controllers <*> nForce Ethernet support (EXPERIMENTAL)
jesli to nie da nic to zrob tak sciagnij sobie
http://download.nvidia.com/XFree86/nforce/1.0-0261/ … 0-0261.tar.gz
rozpakuj gdzies i przjedz do katalogu [B]nvnet]/b[ i wydaj polecenie
make
powstana 2 moduly
nvnetlib.o
nvnet.o
poleceniem
insmod nvnetlib.o insmod nvnet.o
ladujesz je a lsmod sprawdzasz czy sa zaladowane
i daje juz prubujesz podniesc interfejs sieciowy
W kernelu mam to wkompilowane i nie działa dalej przy probie właczenia modułów nvnetlib.o i nvnet.o pokazuje
Nisko:~/nforce/nvnet# insmod nvnet.o Warning: loading nvnet.o will taint the kernel: non-GPL license - NVIDIA nvnet.o: init_module: No such device Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters Nisko:~/nforce/nvnet#
modprobe nvnet Warning: loading /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o will taint the k ernel: non-GPL license - NVIDIA /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o: init_module: No such device Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including inva lid IO or IRQ parameters /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o: insmod /lib/modules/2.4.27/kerne l/drivers/net/nvnet.o failed /lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/net/nvnet.o: insmod nvnet failed
Ja juz nie mam sił sam sie juz z tym mecze 7 dni
Hi dziwna tak akrta jes tpenwie lepszym wyjsciem bedzie zakupienie karty na ukladach rtl8139 za 20 zl :] i problem sam zniknie, ten sterownik jest troche dziwny j nawet jesli wygeneruje patch'a do kerneal to ie to konczy masa errorw przy patchowaniu
Hi dziwna tak akrta jes tpenwie lepszym wyjsciem bedzie zakupienie karty na ukladach rtl8139 za 20 zl :] i problem sam zniknie, ten sterownik jest troche dziwny j nawet jesli wygeneruje patch'a do kerneal to ie to konczy masa errorw przy patchowaniu
Po długich bojach z zainstalowaniem mojej sieciówki na nforcie udało mi sie dostac do internetu
Nisko:~# /etc/init.d/networking restart Reconfiguring network interfaces: done. Nisko:~# ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:04:61:4E:DD:88 inet addr:192.168.0.9 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:728 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:659 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:672384 (656.6 KiB) TX bytes:116732 (113.9 KiB) Interrupt:11 Base address:0xc000 Nisko:~# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 default localhost 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 Nisko:~#
Lecz nie moge sie zalogowac w KDE ( winnych menadzerach mozna) przy "initalizing system service" zatrzymuje sie logowanie i mozna czekac w nieskonczonosc. Wiem ze cos jest nie tak z hostami ale nie mam pojecia gdzie i co. Prosze o pomoc!!
oto moj plik hosts
127.0.0.1 localhost loopback # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts # (added automatically by netbase upgrade)
/etc/hosts powiene wygladac tak
127.0.0.1 localhost 192.168.0.9 muj.host.pll moj
i jeszcze jedno, z tego co wdize to narazie netu nie bedziesz mial musisz jeszcze zdefiniowac gdzie jest twoja brama
route add default gw 192.168.0.1
zakladam ze 192.168.0.1 to twoja brama
oto moje configi jak cos jest nie tak to wezcie wylapcie bo ja nie wiem
# /etc/network/interfaces -- configuration file for ifup(8), ifdown(8) # The loopback interface auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.0.9 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1
hostname
#Nazwa hosta uszek
127.0.0.1 localhost loopback 192.168.0.9 zk182.internetdsl.tpnet.pl uszek # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts # (added automatically by netbase upgrade)
Tu prawdopodobnie cos jest zle mi sie juz wsyztsko poplatalo o jakiej domene chodzi to ja nie wiem grupa robocza to NISKO
nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34
MOje IP 192.168.0.9
Brama 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0
DNS 194.204.159.1 194.204.152.34
popraw sobie /etc/hosts na
127.0.0.1 localhost loopback 192.168.0.9 zk182.internetdsl.tpnet.pl uszek
oraz /etc/hostname na
uszek
nie weim czy moze byc w w/w pliku ta zachaszowana linijka a co do kde to jak to nie pomoze to wes i wywal plik .kde z swego katalogu
Biexi nic nie daje wywalenie tych linijek tym bardziej katalogu .kde. Moge sie zalogowac w KDE wtedy tylko gdy najpierw w konsoli wyłacze sieciówke.
Czy to logowanie do kontrolera domeny nie ma czasem wspolnego z samba?? A ja przeciez mam komputer tylko dla siebie!!!
nisko:~# route add gw 192.168.0.1
gw: Brak adresu związanego z nazwą
nisko:~#
Nie moge zrozumiec co to jest ta nazwa hosta czy to jest nazwa hosta mojego serwera czy co! Czuje ze ejst własnie tego wina ale nie wiem co i jak
problem rozwiazany własciwie przez moja głupote sie zrobił
brakowało w interfaces petli zwrotnej
auto lo iface lo inet loopback
GOOGLE RULEZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!
niom nie przyszlo mi do glowy ze loopback'a moze ktos nie podniesc...
generalnie jesli chodzi o linka http://www.dug.net.pl/texty/ethernet.php to tam bylo npisane o lopbacku...