Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam KDE, probowalem zainstalowac Gnome i sie udalo, no ale byl problem bo nie moglem odpalic KDE, Gnome sie odpalal po wpisaniu startx ale po wpisaniu start_kde nic sie nie dziala (no moze jakies bledy, ale juz nie wiem jakie), jak zrobic zebym mogl odpalic sobie co chce kiedy chce? Najlepiej zeby bylo sterowane z lini polecen a nie jakis manager bo nie lubie jak mi sie po zaladowaniu systemu odpala jakies takie dziwactwo (wole sam sobie wpisac startx) :)
ls /usr/bin |grep kde atlantikdesigner gkdebconf gkdebconf-term kdebugdialog kde-config kded kdeeject kdeinit kdeinit_shutdown kdeinit_wrapper kdeinstallktheme kde-menu kdepasswd kdeprintfax kdesktop kdesktop_lock kdessh kdesu kdesud kdesu_stub kde-window-decorator startkde start_kdeinit
Nie ma start_kde
No dobra startkde ;]
a nie masz zainstalowanego gdm lub kdm ?? Każdy z nich daje możliwość wyboru sesji
w ~/.xinitrc wpisz
exec startkde
i uruchom przez startx
lub zmień alternatywę x-window-menager (o systemie alternatyw poczytasz tutaj: http://www.debianusers.pl/article.php?aid=77)
ew. zainstaluj sobie jakiegoś *DM-a, np. KDM lub GDM
--
możesz też zmieniać ~/.xinitrc w locie http://fluxboxpl.org/portal/Wykorzystanie_aliasów_do_zmiany_sesji_X
lub przez skrypt w .xinitrc
Kod:
#!/bin/bash case $1 in 'kde') exec startkde ;; 'gnome') exec gnome-session ;; '') exec [i]domyślne środowisko[/i] ;; *) echo "zły argument" esacw efekcie
startx kde uruchomi KDE, startx gnome GNOME, samo startx domyślne środowisko, a pozostałe zwróci bład
Edit: powyższy cytat to bzdura, na przyszlość powinienem sprawdzac swoje przypuszczenia w praktyce :)
No wlasnie nie chce instalowac zadnych *DM :)
Pokombinuje z .xinitrc, moze cos z tego bedzie :D