Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-09-10 00:26:47

lukaschemp - Nowy użytkownik

lukaschemp
Nowy użytkownik

problem z kartą sieciową

Mam laptopa HP Compaq 6720s, posiada on kartę ethernetową 82562GT, jak znalazłem w bazie HCL obsługuje ją sterownik e1000, lecz niestety nie wykrywa mojej karty ani instalator, ani podanie ręczne sterownika. Próbowałem na kilku dystrybucjach - instalatorach i na żadnym nie wykryto, karta działa bez problemu na Viście, ale ja jestem przywiązany do Debiana i zależy mi aby na nim mi to klikało, próbowałem również odpalać instalator z opcją acpi=off ale to również nie pomogło. Jakby ktoś miał jakiś pomysł to proszę pisać, chyba, że ktoś już miał taki problem i sobie poradził to proszę o informacje jak to ogarnąć.

#2  2007-09-10 09:03:11

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Re: problem z kartą sieciową

Jak nie znalazłeś sterowników do karty pod linuxa to pozostaje ci użyć ndiswrapper'a do skompilowania sterów pod windowsa. Próbowałeś??

LongeR rządzi, LongeR radzi, LongeR nigdy cię nie zdradzi!!
-->Nic na siłę, lekko młotkiem:D<----> Czy myślenie sprawia Ci ból?<--
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
Linux register users: #456947

#3  2007-09-10 09:11:21

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Re: problem z kartą sieciową

http://downloadmirror.intel.com/12915/ENG/e1000.htm - tu masz opis jak zainstalować sterownik.
Obowiązkowo musisz mieć nagłówki do Twojego jądra linux-headers - dokładnie ten sam numerek co Twoje jajko.
Ps. Do tych kart nie stosuje się ndiswrappera
a tu masz link do konkretnego sterownika

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

Stopka forum