Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Uzywa ktos mplayera instalowanego poprzez apt, ze standardowych zrodel debiana? Chodzi o nagrywanie tv. Wszedzie sa przyklady z uzyciem mencodera. No ale w paczce go nie ma. Nie chce instalowac mplayera ze zrodel. Niby mencoder jest wkompliowany niejako w mplayera, ale nie bardzo wiem jak zmusic taka wersje mplayera do zgrania kanalu tv do pliku.
Jakies pomysly?
Mencoder jest w osobnej paczce.
aptitude install mencoder
Do zgrywania tv polecam xdtv.
Pozdrawiam
Mencoder jest w osobnej paczce.
Kod:
aptitude install mencoderDo zgrywania tv polecam xdtv.
Pozdrawiam
No, niestety nie.
sudo apt-get install mencoder
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu mencoder
dodaj do sources.list odpowiedni wpis:
deb http://www.debian-multimedia.org lenny main deb-src http://www.debian-multimedia.org lenny main
Bo jest w debian multimedia.
Pozdrawiam
ok, dzieki.
Wreszcie udalo sie cos nagrac. Nie mam co prawda dzwieku, ale mam nadzieje, ze rozwiaze jakos ten problem.
A jakim poleceniem nagrywasz?
Pozdrawiam
no wlasnie testuje. Ze wzgledu na skomplikowany i rozwiniety system opcji w tym programie, znalazlem jakis skrypt i proboje go zmodyfikowac do wlasnych potrzeb.
Na razie walcze z jakoscia obrazu, bo wynik ponizszego polecenia nie zadowala mnie.
mencoder tv://20 -tv driver=v4l2:input=0:width=800:height=600:device=/dev/video0 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=350:vhq:vqmax=31:keyint=300 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=48:vol=3 -vf scale=384:288,pp=tn/lb -sws 2 -endpos 00:00:20 -o nagranie.avi
Przy vbitrate 350 jakosc będzie fatalna.
Ustaw na tysiąc.
Dalej jednak zalecam xdtv bo tylko klik i nagrywasz klik i konczysz i masz podglad.
Nie musisz kombinować z endpos i innymi opcjami.
(xdtv się krzaczy od jaja 2.6.21 wzwyz brak obrazu i jeszcze tego nie rozgryzłem)
Pozdrawiam
no wlasnie xdtv jakos mi nie pasuje. Poza tym wywala sie podczas przelaczania kanalow. No i mam zamiar zapuszczac z crona, wiec mencoder wydaje sie najlepszy.
A spróbuj tak
mencoder tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:outfmt=yuy2:normid=3:fps=25:freq=711.600 -ffourcc XVID -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:keyint=250:vhq -vf scale=640:480,pp=lb -oac mp3lame -lameopts cbr:br=96:mode=0 -o Tv.avi
To jest dla 51kanalu telewizyjnego.U siebie musisz zmienic częstotliwośc na jakiej oglądasz.
Brakuje tam jeszcze filtrów aby pozbyć się przeplotu.Muszę trochę mana jeszcze poprzeglądac.
U mnie to nagrywa idealnie.
Pozdrawiam
Troche pomieszalem i jest dobrze. Na nagranie jakiegos filmiku wystarczy.
Dzieki za pomoc. ;-)