Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jak zrobić by pliki automatycznie tworzone przez skrypt były własnością innego użytkownika?
Mogę zmieniać czasowo chownem ale to nie działa na na nowo tworzone pliki, chyba że jest jakaś opcja o której nie wiem.
Pozdrawiam!
a jak sam skrypt będzie własnością tego innego użytkownika to co ??
No aktualnie tak jest spróbuje zmienić użytkownika i dać na wszystko chmod 777 bo skrypt musi się uruchamiać z wyznaczonego przez mnie użytkownika (użytkownika serwera WWW)
zawsze mozesz do cron'a wlasny skrypt dodac
ktory np. co 10 min wszystkie pliki i podkataligi w X katalogu chown'owac bedzie
chown laska -R /var/www/upload
-R, --recursive
Operuje również na podkatalogach. Rekurencyjnie zmienia właściciela/grupę katalogów i ich zawartości.
co za problem?
skrypt tworzy plik np.
touch plik cat > plik
lub w inny sposób
potem/po wykonaniu operacji przez skrypt na pliku w skrypcie wykonujesz
chown user plik
i po kłopocie
inny sposób to nadanie odpowiednich praw katalogowi w którym są tworzone pliki z wykorzystaniem acl.
andreq, nie mam możliwości edycji kodu skryptu ;]
Chyba zrobię tak jak napisano wyżej czyli crontab bo wersja z zmianą uprawnień się nie sprawdziła.
///Edit - Zrobiłem z cronem i mam takie śmieszne pytanie;
Czy plik o wielkości 2GB będzie "zmieniał" chmod przez tyle samo czasu co plik 2MB?