Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ZTCW, takie logiczne usuwanie danych niewiele Ci da, jeżeli dysk ma odpalony mechanizm SMART to niektóre dane sa dla Ciebie zablokowane a tam mogą być naprawdę ogromne ilości danych
szyfrowanie dysku, jedyne wyjście. chcesz format, wywalasz klucz z luksa i koniec.....
a jak juz musisz to nadpisanie danych 100 razy daje Ci 100% pewność.
ja tam formatowalem przy uzyciu Hiren Boot CD, jest tam kilka programow do wipe'owania dysku.
80GB - 3h
po takim zabiegu wiekszosc dostepnych programow typu Recovery (np. File Scavenger, R-Studio) nie powinno byc wstanie rekowerowac takich danych
oh, te programy nie radzą sobie juz z jednokrotnym nadpisaniem danych ;]
myślę, że autor tematu bardziej boi sie firm w stylu ontrack ;)
.. ah, moje marzenie, dostac pracę w ontracku :)
A chccesz go tylko wyczyscic czy jeszcze z niego kozystac??
Moze defibrylacja elektryczna prądem o napięciu 100 – 400 W/s??
Czy nie sądzicie że to troszke dużo ??
faktycznie, 8 dni (jeśli dobrze liczę) to troszkę przydługo :P
Wystarczy zajrzeć do man sfill aby się przekonać, że przy wymazywaniu domyślnym wykonuje aż 38 przejść.
Cztery przejścia zupełnie wystarczą aby odczyt danych był praktycznie uniemożliwiony, a skróciło by to czas do niecałego jednego dnia. :)
Szyfrowanie to jednak lepsza opcja i zabezpiecza od razu. :)
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
ja przegrałem zakład z kumplem. Ja puściłem juz zdychajacy dysk 40 GB, który używałem to backupu danych (wtedy jeszcze nie szyfrowałem :/ ) i nagralem mu tam pare filmów, a on zadeklarował sie ze odzyska moje dane . zalozylem sie o 100 PLN
przez TYDZIEŃ z plytki z hiren boot cd chyba killdiskiem traktowalem ten dysk, non stop, oddałem mu dysk - odczytał w ciągu 15 minut dużą część danych zablokowanych przez S.M.A.R.T. w tym plik ustawien totalcmd w którym były moje hasła do FTP, co prawda plik był bardzo niekompletny ale na 17 kont podał mi hashe 3 od razu.
szczerze.. nie wiem jak zamazac i tamte informacje :|
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)
Comment: http://firegpg.tuxfamily.org
iD8DBQFG5Szj7tyJ7YiisagRAtSuAJ4x8CO3p6DmexQWLjwLdheLrhPHRACghSRk
UpJoDIGDPXwNcd7mHY5aVkA=
=6fRw
-----END PGP SIGNATURE-----
Co prawda nie przoduję w znajomości tych mechanizmów, ale może wyłączyć SMART i wykonać ponownie wipe na całym urządzeniu.