Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy jest sens z instalowania np. avasta-home na linuxa ?
Ja widzę tylko jeden powód:
- korzysta się z wine, który ma katalog WINDOWS czyli może być narażony na virusy i po to się instaluje avasta.
Znacie jakieś inne powody?
Avast wykrywa szkodliwe linuxowe skrypty?
Wirusy z Shita moga zarazac tylko Shitowe aplikacje, tak wiec w najgorszym wypadku bedziesz mogl skasowac ~/.wine/ :)
Na samego Linux'a jeszcze nie spotkalem sie z wirusami, to znaczy wiem ze sa ale to tak jak z kosmitami, ponoc sa ale tak naprawde nikt ich nie widzial :P
Wirusy z Shita moga zarazac tylko Shitowe aplikacje, tak wiec w najgorszym wypadku bedziesz mogl skasowac ~/.wine/ :)
Na samego Linux'a jeszcze nie spotkalem sie z wirusami, to znaczy wiem ze sa ale to tak jak z kosmitami, ponoc sa ale tak naprawde nikt ich nie widzial :P
A ja na wlasnej skorze odczulem dzialanie wirusa na linuxie... Mialem kiedys dziurawe OpenSSL i Slapper mi wlazl...
Na samego Linux'a jeszcze nie spotkalem sie z wirusami, to znaczy wiem ze sa ale to tak jak z kosmitami, ponoc sa ale tak naprawde nikt ich nie widzial :PA ja na wlasnej skorze odczulem dzialanie wirusa na linuxie... Mialem kiedys dziurawe OpenSSL i Slapper mi wlazl...
A czy Avast na linuxa usunie takiego 'Slappera" ?
no wlasnie. Ja pracuje jako Helpdesk dla Uniwerku i zeby uzywac legalnie laptopa jako pracownik kazali mi wgrac Sophosa na mojego Debianka.
i moje biedactwo do dis dnia sieci univerku legalnie nie musnelo.
Tu jest ciekawy wątek na temat wirusów i antywirusów na linuxa.
Poczta, dyski sieciowe, bazy danych itd. Dobrze zatrzymać wirusa już na Linuksowym serwerze, zanim dotrze do Windowsa w sieci.
Z tego co zauważyłem chyba nie warto instalować...
No ew. tylko dla wine... Przetestuję KlamAV .
I mnie się też wydaje, że nie warto instalować antywirusów, zwłaszcza komercyjnych. Sądzę, że lepszą ochronę zapewni codzienna aktualizacja systemu i nieinstalowanie oprogramowania o niepewnym pochodzeniu. GNU/Linuks jest o wiele bardziej znany i popularny niż kilka lat temu i próby zaszkodzenia mu z pewnością stają się coraz częstsze. Mimo to poziom zagrożenia jakoś odczuwalnie się nie zwiększa. Według mnie świadczy to o klasie naszego ulubionego systemu.