Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
korzystalem z tej strony http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=780&highlight=zip ale musialem zalozyc nowy temat...:)
chcialbym otworzyc sobie taki o to plik:
grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip
# zip -d grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).N S.zip bash: syntax error near unexpected token `('
# zip -d grindhouse_Death_Proof.NAPiSY-86698.NS. zip zip warning: grindhouse_Death_Proof.NAPiSY-86698.NS.zip not found or emp ty zip error: Nothing to do! (grindhouse_Death_Proof.NAPiSY-86698.NS.zip)
jak wyrzyce nawiasy to jest "nothing to do"...co robie zle?
zip i unrar instalowalem poprzez
aptitude install zip
srodowisko graf to GNOME debian4.0
zip -<cyfra> plik.zip kompresowane_pliki
zamiast cyfry podajesz 0-9, gdzie 0 to brak kompresji, 1 najsłabsza (ale najszybsza) kompresja, 9 najsilniejsza (i najwolniejsza) kompresja
co do
bash: syntax error near unexpected token `('
nawiasy są znakami specjalnymi, musisz dać
(coś)
lub podać nazwę w cudzysłowach
"(coś)"
---
dopisek:
aaa... ty chcesz rozpakować :P
to wystarczy
unzip plik.zip
chyba mi nie idzie:)
# zip -1 grindhouse_Death_Proof_"(NAPiSY-86698)".NS.zip zip error: Nothing to do! (grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip)
# zip -1 grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zipbash: syntax error near unexpected token `('
# zip -1 grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip zip error: Nothing to do! (grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip)
Kod:
# zip -1 grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip zip error: Nothing to do! (grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip)
zip mówi Ci że nie ma nic do roboty, bo próbujesz skompresować skompresowane archiwum. użyj unzip a nie zip
Może prościej będzie przez mc rozpakować .
prosze o wyrozumialosc...
# unzip -1 /home/piotrek/Pobieranie/inne/grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip UnZip 5.52 of 28 February 2005, by Debian. Original by Info-ZIP. Usage: unzip [-Z] [-opts[modifiers]] file[.zip] [list] [-x xlist] [-d exdir] Default action is to extract files in list, except those in xlist, to exdir; file[.zip] may be a wildcard. -Z => ZipInfo mode ("unzip -Z" for usage). -p extract files to pipe, no messages -l list files (short format) -f freshen existing files, create none -t test compressed archive data -u update files, create if necessary -z display archive comment -x exclude files that follow (in xlist) -d extract files into exdir modifiers: -q quiet mode (-qq => quieter) -n never overwrite existing files -a auto-convert any text files -o overwrite files WITHOUT prompting -aa treat ALL files as text -j junk paths (do not make directories) -v be verbose/print version info -C match filenames case-insensitively -L make (some) names lowercase -X restore UID/GID info -V retain VMS version numbers -K keep setuid/setgid/tacky permissions -M pipe through "more" pager Examples (see unzip.txt for more info): unzip data1 -x joe => extract all files except joe from zipfile data1.zip unzip -p foo | more => send contents of foo.zip via pipe into program more unzip -fo foo ReadMe => quietly replace existing ReadMe if archive file newer
w jakiej kolejnosci mam teraz wpisac?wberw pozorom czytanie tego co wyrzuca powloka jest trudne...:)
Poprzez mc najezdzam na ten plik daje "eneter" i nic..najgorsze jest to ze jest to banalne a jasie mecze jak lysy z czupryna;p
wberw pozorom czytanie tego co wyrzuca powloka jest trudne...:)
wywaliło Ci opis użycia polecenia unzip wraz z parametrami, które możesz stosować
daj po prosu
unzip twój_plik.zip
/home/piotrek# unzip grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip unzip: cannot find or open grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip, grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip.zip or grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip.ZIP.
gdzies czytalem ze trzeba dodac wpis do sources.list aby zainstalowal sie poprawny unrar...moze trzeba to samo zrobic z unzipem?
w mc najezdzam na ten plik- "enter"i nic sie nie dzieje.
czy Ty potrafisz choć trochę po angielsku? musiałeś pomylić się w nazwie pliku, bo komunikat mówi, że nie ma takiego pliku, który wskazałeś w poleceniu. a jak masz takie duże problemy, to może:
aptitude install krusader
(jako root)
EDIT:
kilka postów wcześniej podałeś lokalizację pliku jako:
/home/piotrek/Pobieranie/inne/
a teraz w konsoli dajesz bezpośrednio w /home/piotrek - pewnie na tym polega Twój błąd
Przepraszam ten post to wielki EDIT//
Juz jest tak:
unzip /home/piotrek/Pobieranie/inne/grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip Archive: /home/piotrek/Pobieranie/inne/grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip inflating: mvs-grind-cd2.txt
troche sie zaczerwielnilem ze wstydu:)
Kod:
/home/piotrek# unzip grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip unzip: cannot find or open grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip, grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip.zip or grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip.ZIP.gdzies czytalem ze trzeba dodac wpis do sources.list aby zainstalowal sie poprawny unrar...moze trzeba to samo zrobic z unzipem?
w mc najezdzam na ten plik- "enter"i nic sie nie dzieje.
pewnie ścieżka jest nie ta
najlepiej używaj TAB do dopełnienia komend lub ścieżek, np:
unzip /home/piotrek/gri[TAB]
i jezeli ten zip jest w tym katalogu, to się dopełni poprawna nazwa
pozdrawiam
miłosz
Kod:
# unzip /home/piotrek/Pobieranie/inne/grindhouse_Death_Proof_(NAPiSY-86698).NS.zip bash: unzip: command not found
nie masz zainstalowanego unzipa. wpisz jako root:
aptitude install unzip
Krusader jest chyba dla KDE a ja mam GNOME.
ja używam krusadera pod fluxem :)
juz dziala...tak jak post edytowalem wyzej troche sie czerwienie teraz:P
dziekuje;)
ja używam krusadera pod fluxem :)
moje kondolencje ;)
omg ja tez uzywam krusadera pod fluxem i go lubie :P
podoba mi sie jego dzialanie zblizone do total commandera z windy . a mc niestety nie trawie zbytnio za glupie oblsugiwanie myszy i kiepska czytelnosc jak ja mam po 300 plikow w katalogu i zukam akurat tych ktore maja ikonke kafeinne a nie mplayera ( bo rmv b ustawilem pod kaffeine) to chyba bym sie pochlastal w mc :P
ale jak nie mam ixow to mc jest spoko
omg ja tez uzywam krusadera pod fluxem i go lubie :P
tylko odpalając krusadera oraz kaffeine musisz wpierw załadować tak z połowę KDE w tle, imho troszkę bez sensu
jak koniecznie chcesz graficzny dwupanelowy menedżer to już lepiej używać jakiegoś bsc, gentoo, workera (ponoć mistrzostwo świata)
jeszcze a propos mc — bardzo ciekawy tekst http://fluxboxpl.org/portal/Midnight_Commander_(MC)
podoba mi sie jego dzialanie zblizone do total commandera z windy
właśnie dlatego go używam - siła przyzwyczajenia :) na samym początku mojej przygody z Debianem obsługiwałem pocztę przez The Bata włączonego przez wine bo się na nic innego przestawić nie mogłem :P
odpalając krusadera oraz kaffeine musisz wpierw załadować tak z połowę KDE w tle
na szczęście jest to dla mnie nieodczuwalne :)
aptitude install bsc
Jak dla mnie prostota i lekkość powyższego jest świetna, chyba że na serio potrzebny jest wam taki bizon jakim jest krusader.