Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hmmm potrzebuje takiej dyskietki
bylby w stanie ktos mi ja "zrobic" i podeslac ?
nie istnieje coś takiego jak dyskietka SATA. Jak wyjaśnisz dokładniej o co Ci chodzi na pewno znajdzie się ktoś, kto wyjaśni problem. Strzelam, że chodzi Ci o dyskietkę, która opzwoli Ci zainstalować shita, bo dysk nie jest wykrywany przez instalator ? Jaką masz płytę główną ?
Pasqdnik z nieba mi spadles o to mi wlasnie chodzi
mobo: Asus k8n4e-deluxe
HDD: Seagate Barracuda Sata :P
kontroler to sata_sil
gdzies na necie znalazlem jak to sie robi tylko nie pamietam za cholere gdzie
robilo sie chyba kernela z debiana na dyskietke i wtedy wchodzily stery do kontrolerow...
Pomozesz?
Edit:
http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html
o to tu
Silicon Image 3112
o ile dobrze pamietam to ten kontroler
Ja chyba mam taki sam problem z shitem. Jak instaluje winde muszę z dyskietki walnąć sterowniki raid. Podczas instalacji trza wybrać F6 i wskazać dyskietkę.
Pasqdnik z nieba mi spadles o to mi wlasnie chodzi
mobo: Asus k8n4e-deluxe
HDD: Seagate Barracuda Sata :P
kontroler to sata_sil
gdzies na necie znalazlem jak to sie robi tylko nie pamietam za cholere gdzie
robilo sie chyba kernela z debiana na dyskietke i wtedy wchodzily stery do kontrolerow...
Pomozesz?
Edit:
http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html
o to tuSilicon Image 3112
o ile dobrze pamietam to ten kontroler
zaraz zaraz, chcesz instalować windowsa czy linuksa ? stery do windowsa są na stronie producenta płyty (asus.com - która chwilowo wisi), a stery do linuksa są chyba wkompilowane w każdy nowszy kernel... co za tym idzie - instalator każdej nowszej dystrybucji powinien bez problemu dyski widzieć.
Ewentualnie poszukaj w BIOSie opcji dotyczących "SATA Native Mode" lub coś w tym stylu.
Jeżeli chodzi o shita to jest fajny programik który może zintegrować sterownik Sata z winshitem, zwie sie nLite :)
shita to ja mam
debiana chce mam etcha najnowszego i on nie widzi
native mode w biosie nie mam niestety
...