Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę konfigurować Sagem F@st 800 według pomysłu Bodzia ale nie wiem jak bez MC zamienić katalogi.
Napewno gdzieś to jest ale nie mam czasu szukać bo jestem u qmpla.
Jakiego programu użyć ?
cd
zmein nazwe jednego katalogu np morek zmien na morek1 potem zmien nazwe drugiego katalogu np z baba na baba1 potem cp baba1 do lokalizacji morek1 potem cp morek 1 do lokalizacji baba 1 potem w katalogu do ktorego skopiowales baba 1 zmien nazwe baba 1 na more skasuj morek1 potem w katalogu do ktorego przekopiowales morek1 zmien nazwe morek1 na baba usun katalog baba1 i juz :P
srry cos sie zwalilo prosze o wykasowanie
srry cos sie zwalilo prosze o wykasowanie
srry cos sie zwalilo prosze o wykasowanie jak wyrzej LOL
Tak. Jest cd ...
Więc od począdku:
Zainstalowałem koledze Debiana Etch-a i utknąłem na instalacji i konfiguracji modemu Sagem F@st 800.
Instalacji dokonałem z 1 CD płyty instalacyjnej Etch-a (innych płyt nie mam).
Do tej pory instalowałem Debiana na komputerach wyposażonych w karty sieciowe i podłączone do routera więc debian z netem radził sobie prawie sam.
Kiedyś ściągnąłem za strony domowej Bodzia (chyba) paczki , pliki do instalacji i konfiguracji tego właśnie modemu i wypaliłem je sobie na płytce.
Niestety w dzisiejszym przypadku nie byłem z stanie ich użyć bo w tej metodzie trzeba pozamieniać katalogi swoimi miejscami i edytować niektóre w nich pliki.
Prawie zawsze po instalacji systemu pierwszą moją czynnością było dist-upgrade i instalacja Midnight Commander bez którego jakoś sobie nie radzę.
Co prawda umiem edytować pliki w "nano" ale w tym przypadku okazało się że to zbyt mało wiedzy aby sobie poradzić.
Kopiując z konsoli jako "su" w sposób:
cp /ścieżka/katalog /ścieżka/katalog - nie uzyskuję kopi (niema takiego pliku ani katalogu).
Pomyślałem że mógłbym na windowsie ściągnąć skądś (nie wiem jeszcze skąd) paczkę Midnight Commander i na płycie przenieść i zainstalować.
Niestety nie wiem jak wskazać aptitude ścieżkę do żródła paczki.
Nie wiem jak edytować linijkę o CD ROM.
Jako (single user mode) też nie mogę wejść bo system w nieskończoność przeszukuje USB i sypie errorami.
Wiem że mam braki elementarnej wiedzy informatycznej ale niestety jestem samoukiem i z tą neostradą nie potrafię sobie poradzić.
Proszę o pomoc.
edit
Czyśbym się pospieszył z moją pisaniną ?
Tak nie próbowałem
Jestem teraz u siebie w domu i nie wiem czy tam na GNOME będę mógł zmieniać nazwy kotalogów ?
A swoją drogą trochę to wszystko dziwne że niema na pierwszej płytce MC !
zamontuj cd rom wejdz na plyte znajdz mc i zainstaluj recznie dpkg - i mc.deb czy jakos takos :P tylko w katalogu z mc
Na 1 CD nie ma paczki MC !
Na 1 plycie nie ma mc, ale jest wszystko co potrzebne do instalacji neostrady na Sagemie. W jakims pismie jest nawet howto.
Katalog/plik przenosic mv, polozenie zmieniasz cp.
Zawsze mozesz sciagnac mc, na usb przeniesc na dysk i zainstalowac.
Na 1 plycie nie ma mc, ale jest wszystko co potrzebne do instalacji neostrady na Sagemie. W jakims pismie jest nawet howto.
Paczkę z mc pobierz z http://packages.debian.org/stable/utils/mc
A tutaj http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=977 jest howto z którego ja korzystam.
Niestety przegrałem z tym"piepszonym" modemem.
Próbowałem na kilka sposobów (znalezionych na forum i w sieci).
Teraz mam tak namieszane że chyba już teraz nawet święty Boże nie pomoże.
Wygląda na to że społeczność Debiana nie wzbogaci się o nowego usera :(
Bedzie chyba Ubundu bo podobno ma program do konfiguracji neostrady na tym modemie :(
Może to wina sprzętu ?
AMD64 , dwa rdzenie.
Użyłem płytki i386.
Jak myślicie ?