Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problem. Moj serwer znalazl sie na czarnej liscie. Mam spammera w sieci, czy np wysylajac do klientow kilka maili jednego za drugim moge znalezc sie na liscie. Jak dlugo serwer na niej pozostaje? W jaki sposob ewentualnie tropic osobe, ktora wysyla spam?
Pobserwuj porty pocztowe POP3 i SMTP jak ktoś bedzie genrował ponad przeciętnie to twoj spamer. (no chyba ze nadaje na innych portach o standardowe, ale lepszego pomysłu nie mam)
POP3 nie wiem czy jest sens jak jest odpowiedzialna za poczte przychodząca. Ale port 25 SMTP jak najbardziej, tak jak wcześniej napisano zobaczyć ruch jaki na ten port ktoś generuje ( ilość pakietów). Niekoniecznie musisz mieć typowego spamera w sieci , może to byc poprostu jakis trojan, wirus, program szpiegowski, który wysyła w świat maile. Jesli znajdziesz delikwenta, niech on przeskanuje system programami antywirusowymi, antyszpiegowskimi i usunie draństwo.
Dopadlem spammera, dzienks chlopaki.
em... Mozesz powiedziec cos wiecej na ten temat? Gosc nie uzywal mojego serwera pocztowego, tylko laczyl sie za cala masa zewnetrznych serwerow prwnie open relay. Wycialem na prerouting i u niego samego na routrze 25 i sru. Na razie spokoj. Jak bede mial czas to wpadne, bo jak znam zycie usuniecie tego bedzie przekraczalo jego mozliwosci.
mozesz poradzic sobie z tym problemem rowniez w ten sposob:
1) dodajesz do firewalla regulki:
$IPTABLES -I FORWARD -p tcp --dport 25 -i $LANETH -m state --state NEW -m recent --set --name SPAM $IPTABLES -I FORWARD -p tcp --dport 25 -i $LANETH -m state --state NEW -m recent --name SPAM --update --seconds 60 --hitcount 3 -j LOG --log-level debug --log-prefix "SPAM:" $IPTABLES -I FORWARD -p tcp --dport 25 -i $LANETH -m state --state NEW -m recent --name SPAM --update --seconds 60 --hitcount 5 -j DROP
co ograniczy ilosc wysylanych mail przez danego hosta do 5 / min, a przy wysylce juz 3/min zostanie ten fakt zalogowany przez sysloga
2) po wyeliminowaniu spamerow piszesz maila ( w zaleznosc na jakiej bl sie znajdujesz ) z prozba o usuniecie twojego ip z tej lisy bo pozbyles sie juz spamera
pozdr
Dzieki. Jak mowilem- sprawa zalatwiona. Wycialem goscia na jego routerku, chociaz i tak widze, ze sporadycznie cos wyjdzie, ale dorzucilem regulki u siebie - na razie spokoj.