Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-07-07 11:28:41

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

Kupno routera adsl

Ojciec sobie laptoka kupił i chce mieć w nim internet. Wymyśliłem mu router adsl. Na allegro znalazłem takie coś:
http://www.allegro.pl/item211590923_nowosc_podziel_ … _54g_gw2.html
i takie:
http://www.allegro.pl/item211258730_promo_router_d_ … w_d_link.html
Warto to kupić? Które lepsze? I czym się właściwie różnią? Na co zwracać uwagę przy wyborze routera? Musi mieć modem annex a, wifi i jakieś porty pod skrętkę żebym sobie mógł podłączyć internet. Czy zmiana ip w takim czymś wymaga wyłączenia i ponownego włączenia urządzenia do gniazdka? Jak długo trwa połączenie się tego z internetem? Czy będę mógł podzielić nierównomiernie łącze? Jak mi debian moją kartę sieciową ładnie obsługuje to nie będzie z tym problemów. Mam rację? Czy mając takie coś mój ojciec będzie mógł drukować na drukarce która jest podłączona do mojego komputera?

#2  2007-07-07 16:06:20

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Re: Kupno routera adsl

Hmm na obu QoS jakos tak z d..y się zapowiada, czyli niby jest, ale to co jest to nie ma zbyt dużej wartości (lepsze jednak niż nic).
Co do samych D-linków ponieważ mam doświadczenia związane z produktami tej firmy to mogę powiedzieć, że dobrze działają jak są w "swoim" środowisku, czyli używamy tylko D-Linków. Jakościowo średnio, choć 900AP+ były nie do zdarcia (blisko 3 lata pracy non stop, zaledwie parę zawieszeń).
Drukarki będzie mógł używać jeśli będzie miała własny print server lun dobrze skonfigurujesz ją poprzez SMB (Sambe).

Przypominam, że klnąć możesz dopiero mając range Boss
Bądź czujny, Zbooj patrzy!

#3  2007-07-15 10:32:44

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Witam.

Ja od ponad 1,5 roku uzytkuje Pentagram'a Cerberus. Uwazam ze to naprawde dobry sprzet jesli mamy zamiar dzielic lacze tylko w domowym zaciszu. Nie wylaczam go w ogole, pracuje 24/24, 7/tydzien i zawiesil sie tylko raz [burza byla] . Jesli mialbym oceniac w kategorii Jakosc/Cena dalbym 9.

Pozdrawiam

#4  2007-07-15 10:47:12

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

W cerberusach jest głupi port forwarding, cholernie trudny do opanowania. Dodatkowo trzeba pamiętać że większość zmian wymaga restartu.

Zbooj, co się nie podoba w d... pupie? :]

#5  2007-07-15 11:08:59

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

Kupiłem sobie cerberusa. Sprawuje się jak na razie świetnie. Port forwardingu na razie nie dotykam. Cieszę się że mi internet działa i to mi starcza.

#6  2007-07-15 14:26:02

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Bo cerberus dobrze działa przy malym obciążeniu i kiedy sie nie tyka go po konfiguracji :)

Ciesze się że jesteś zadowolony z wyboru.

Stopka forum