Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam router na Debianie 4. Dzisiaj przestał działać - po przeanalizowaniu problemu doszedłem, ze padła jedna z sieciówek. Wymieniłem ją na identyczną (Realtek 8029 AS PCI), ale na polecenie:
ifconfig eth0
dostaję:
eth0: error fetching interface information: Device not found
chociaż podczas startu system wyrzuca informacje, że znalazł tę sieciówkę.
Druga karta to Realtek 8139. Sterowniki są wkompilowane w jajo.
Jak przekonać Debiana, żeby pracował na tej wymienionej karcie?
może ci się zmieniła nazwa urządzenia to już może nie być eth0 ale np. eth1, lub eth2. poprzestawiała sie numeracja
Nie, to nie to. Dla pewności wyjąłem tę drugą kartę z komputera i ciągle było to samo...
Wkładam inną kartę (ten sam model) i krzyczy, że nie rozpoznaje urządzenia - to samo gdy włożę innego Realteka 8139 :/
Nie wiem co mu nie pasi... ma sterowniki, zresztą wykrywa karty przy starcie tylko później nie chce na nich działać...
Może to być spowodowane tym, że sterowniki są wkompilowane w jądro na stałe, a nie ładowane jako moduły?
---------
EDIT
---------
No cóż... nie mogłem sobie pozwolić na dłuższy przestój i po prostu postawiłem router od nowa z inną kartą sieciową :/
Mało eleganckie rozwiązanie, ale skuteczne...
Zauważyłem przy tym, że karty sieciowe są numerowane w kolejności wysokości modelu... i to mogło trochę namieszać.
Tzn. jak miałem wpiętego Realteka 8129 w slot nr 1, a Realteka 8139 w slot nr 2 to Realtek 8139 był dla systemu interfejsem eth0, a starsza karta była eth1 (w routerze, poprzez konfigurację, wymuszona była kolejność wg numerów slotów na płycie).
Teraz mam dwa Realteki 8139 i system nadał im numery wg kolejności slotów na płycie.
Sterowniki znowu wkompilowałem w jajo, ale za to dołożyłem od razu trzecią kartę - na wszelki wypadek, jako zapas ;]
Pozdrawiam