Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Skonfigurowałem sobie serwer pppoe, z poziomu drugiego komputera łączę się i serwer działa.
Po stronie klienta otrzymuje interfejs ppp0 z adresem 10.*.*.* na komputerze gdzie działa serwer jest podłączony internet.
Pytanie, dlaczego otrzymałem po stronie klienta adres akurat 10.*.*.* i jak przeprowadzić routing tego IP tak aby działał internet oraz aby można było kontrolować wielkość transferu.
z góry dzięki
pozdrawiam Daniel
.. albo uzyj IMQ ;) ,ruch bedziesz wyłapywał po IP klienta
Witam,
Skonfigurowałem sobie serwer pppoe, z poziomu drugiego komputera łączę się i serwer działa.
pppoe+radius:
oki, jak lacze sie z windowsow TO laczy i rozlancza mi tak jak powinno, lecz pod linuxami laczy OK,
lecz nie rozlancza prawidlowo, tzn trzeba odczekac okolo 5 min zamin znowu bedzie mozna prawidlowo sie zalogowac.
Ktos mial juz taki problem? jak go rozwiazac?
:)
co do routingu to w najbliższym czasie będę testował, jednak nadal niewiem jednej rzeczy, mianowicie :
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:192.168.1.1 P-t-P:10.67.15.1 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1472 Metric:1 RX packets:10 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:253 (253.0 b) TX bytes:45 (45.0 b)
server ppp nadał adres klientowi 10.67.15.1 czemu akurat taki, jak go zmienić ??
z góry dzięki
pozdrawiam Daniel
server ppp nadał adres klientowi 10.67.15.1 czemu akurat taki, jak go zmienić ??
z góry dzięki
pozdrawiam Daniel
nie znasz opcji help ??
pppoe-server --help
pppoe-server -I eth0 -S nazwa -L 192.168.33.1 -R 192.168.66.2 -N 512 -k
racja, thx !
pozdrawiam Daniel
lecz, jeszcze pytanie w sprawie routingu, bo nie za bardzo wychodzi:
klient połączony jest przez sieć LAN z serwerem, (interfejs eth0) łącze się z serwerem przez pppoe, połączenie zostaje ustanowione. powstaje interfejs ppp0
Lecz teraz z serwera łącze sie przez pppoe ze swoim dostawcą (interfejs eth1).
Pytanie jak ustawić firewala by z klienta był dostępny internet ??
z góry dzięki
pozdrawiam Daniel