Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
według
http://linio.terramail.pl/htb.pdf
HTB potrzebuje iproute2. Czy nie wystarczy mu iproute np z paczek Debiana?
Strasznie mi się sypie kompilacja iproute2
pozdrawiam
tak wystarczy Ci iproute z paczek debiana dodatkowo do kernela musisz wkompilowac obsluge kolejkowania
Networking options ---> QoS and/or fair queueing ---> [*] QoS and/or fair queueing <*> CBQ packet scheduler <*> HTB packet scheduler <*> CSZ packet scheduler <*> The simplest PRIO pseudoscheduler <*> RED queue <*> SFQ queue <*> TEQL queue <*> TBF queue <*> GRED queue <*> Diffserv field marker <*> Ingress Qdisc [*] QoS support [*] Rate estimator [*] Packet classifier API <*> TC index classifier <*> Routing table based classifier <*> Firewall based classifier <*> U32 classifier <*> Special RSVP classifier <*> Special RSVP classifier for IPv6 [*] Traffic policing (needed for in/egress)
Witam!
dokładnie tak jak kolega pisze mi tez iproute2 sie sypało.wiec pełen zdenerwowania zapodałem original iproute z debiana i chodzi.nie robi wiekszych problemów.tylko tak jak BiExi piszę musisz kernela przerobic.ale z drugiej strony zastanawiam sie dlaczego wszędzie w artykułach o HTB piszą o iproute2 a nie o iproute?skoro na iproute też chodzi?
Pozdrawiam
poniewaz pakiet nazywa sie iproute a jest on w wersji
tc -V tc utility, iproute2-ss041019
czyli jak widac jest to iproute2 no watpie ze ktos uzywa tak starej dystrybucji by to iproute bylo w wersji 1. nawet w woodim jest to iproute2 nie wiem jak w potato czy wersja jest 1 czy 2
ja również dziękuję, a przy okazji znalazłem taki opis do paczki iproute:
This package is also known as iproute2 upstream and in some documentation.
ale teraz to i tak wszystko jasne:)