Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam... postawiłem Raid1 na serwerku Fujitsu-Siemens Primerfy Econel 100 (2x 160GB SATA).
Wszystko teoretycznie działa, ale zastanawia mnie jedna rzecz.
Mam dyski podzielone na 4 partycje (boot, root, swap, home). Ich odpowiedniki macierzy to oczywiście md0, md1, md2 i md3...
# cat /proc/mdstat Personalities : [raid1] md3 : active raid1 sda4[0] sdb4[1] 145010624 blocks [2/2] [UU] md2 : active raid1 sda3[0] sdb3[1] 1461760 blocks [2/2] [UU] md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[1] 48064 blocks [2/2] [UU] md1 : active raid1 sda2[0] sdb2[1] 9767424 blocks [2/2] [UU]
Trochę działa mi na nerwy podwójny czerwony komunikat ostrzeżenia pojawiający się przy zamykaniu/restartowaniu serwera.
W momencie 'zatrzymywania' macierzy md0 i md3 zatrzymują się poprawnie, natomiast md1 i 2:
stopping md0 array......... done (stopped) stopping md3 array......... done (stopped) stopping md1 array......... failed (busy) stopping md2 array......... failed (busy)
i potem coś w stylu:
md1 array still in use md2 array still in use
Nie wiem czy tak może zostać, czy jest to trochę niebezpieczne...
Serwer w zasadzie nic nie robi. Testuję go w domu. Jest postawiona samba i... tyle.
Pytanko na koniec odnośnie odbudowania danych na 2gim dysku.
Jak poprawnie odbudować dysk po awarii i wymianie na nowy?
Pierwszy etap to zapewne założenie identycznych partycji, 2gi - dołączenie ich do macierzy - co za sobą niesie automatyczne zsynchronizowanie. Potem ew. dorzucenie grub'a na 2gim dysku i.... to wszystko?
Czy jakimiś dodatkowymi poleceniami wymuszamy jeszcze odtworzenie danych?
dzięx za ew. pomoc
pzdr