Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chcialem zrobic maly rysuneczek dla mojego Skarba (Moja Martynka:)) i w tym celu chcialem posluzyc sie gimpem (wersja 2.2.15-2 z repo sida)..
ale napotkalem problem.. otoz kiedy probuje czymkolwiek zdzialac (chodzi o narzedzie.. pedzel, olowek itp:)) gimp sie wylacza:|
oto tresc bledu, ktory wypluwa konsola:
kodzik@Kudzu:~$ gimp
The program 'gimp' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadWindow (invalid Window parameter)'.
(Details: serial 51369 error_code 3 request_code 39 minor_code 0)
(Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
that is, you will receive the error a while after causing it.
To debug your program, run it with the --sync command line
option to change this behavior. You can then get a meaningful
backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)
kodzik@Kudzu:~$
(script-fu:5503): LibGimpBase-WARNING **: script-fu: wire_read(): error
dzieje sie tak gdy np chce narysowac linie jakas.. kiedy robie punktowo to ok..
ktos wie co jest nie tak?
pokaz co podaje lspci
a tak serio ja mam 2.2.13 i mi smiga wymus starsza wersjie jesli masz testing/unstable bo czytalem ze sidowski ma bledy a 2.3 juz wogole jest niedorobiony
wynik lspci:
kodzik@Kudzu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82855PM Processor to I/O Controller (rev
03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82855PM Processor to AGP Controller (rev 0
3)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) U
SB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) U
SB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) U
SB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Co
ntroller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 81)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (re
v 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 0
1)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH
4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R250 [Mobility Fi
reGL 9000] (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5702X Gigabit Eth
ernet (rev 02)
02:01.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ711EC1 SmartCardBus Controller (rev 20)
02:01.1 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ711EC1 SmartCardBus Controller (rev 20)
02:03.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI
Adapter (rev 04)
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5005G 802.11abg NIC
(rev 01)
kodzik@Kudzu:~$
ale wczoraj jeszcze z ta wersja nie mialem problemow.. wiec nie sadze ze to wina wersji..
kodzik to z lspci to byl JOKE jej sorry :P
tak sie zastanawialem po cholere Ci to.. no ale jak prosiles to podalem..
a robiles updata ??? jakies nowe pakiety ?? czy ot tak sobie wysiadl sory ale nie moge go zainstalowac bo mi wywalic chce firestartera i upgradowac cale gtk a bez firestartera zostane na lodzie wiec nie instalne go mimo ze mam pomieszane distro .. jak dla mnie to poprostu unstable i tyle poczekaj na nowa paczke albo instalnij ze zrodel
mam sida zmieszanego z expem.. robilem update ale nie upgrejdowal nic z gimpa.. spoko poczekam:) (sposob na naprawde systemu w sidzie:P czekac az pojawi sie uaktualniona wersja:D)
z gimpa nie ale pewnie z gtk tak ^^
nie przypominam sobie..