Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Schemat:
SIEĆ --- switch --- intel
|_________nvidia
Pomijając fakt że linuks mi odwaraca mac'a nvidii, to jest jeszcze ten problem, że tak jakby intel wymieniał się mac'iem z nvidia i przez to na arpwatch generuje trochę flipflopów. Da się jakoś to zrobić?
Jak może zachodzić "odwracanie mac'a" i "wymiana" ?
To ma być tylko trasowanie?
Czy masz włączony polling (tak się to w BSD przynajmniej zwie nie wiem czy w linuxie wogóle jest ten mechanizm i czy ma tą samą nazwę)?
schemat mi się trochę nie udało, nvidia powinna być bardziej w prawo.
A odwrócony mac może być. Ten feler mają zintegrowane sieciówki nVidii. Niestety upgrade biosu nie pomógł. A wymiana jest tak, że arpwatch na serwerze lokalnym pokazuje mi, że host do którego jest przypiusany intel raz ma mac'a swojego a raz nvidii. Ogólnie dziwne rzeczy się dzieją. na początku miałem tak, że download szedł przez intela a upload przez nvidię.
A każda z nich ma swoje IP?
Napisz co chcesz dokładnie osiągnąć.
Schemat jest jasny.
Więc tak...
Mam na komputerze Debiana z vserverem. Na "gościu" jest Ubuntu. IP w sieci jest przydzielane przez dhcp na podstawie mac'a ale ip dla danego mac'a jest stałe (póki adminowi coś nie strzeli i nie zmieni). Jak coś się nie zgadza (np. mac inny niż przy rejestracji, lub dla danego mac'a zmieniany jest często ip lub na odwrót) to zaczynają się kłopoty. ;]
A ja chcę żeby postawić vserver i na niego goscia którzy obaj będą mieli nieograniczony dostęp do neta, obydwa będą korzystać z dwóch różnych sieciówek (główny z intela a gość z nvidii) i nie będzie żadnych problemów. Bo póki co to mi arpwatch sypie flip flopami aż miło:
hostname: pingwinek.ds.pg.gda.pl
ip address: 153.19.211.195 <-- ip i domena intela
ethernet address: 6e:3b:6b:31:17:0 <-- mac nvidii
ethernet vendor: <unknown>
old ethernet address: 0:e:c:c4:7e:ad <-- mac intela
old ethernet vendor: <unknown>
timestamp: Thursday, June 7, 2007 7:28:47 +0200
previous timestamp: Thursday, June 7, 2007 6:47:19 +0200
delta: 41 minutes
Chwilowo nie mam dwóch sieciówek żeby odtworzyć sytuacje, ale pierwsze co to:
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx <-mac adres
ifconfig eth0 up
fconfig eth1 down
ifconfig eth1 hw ether yy:yy:yy:yy:yy:yy <-mac adres
ifconfig eth1 up
Powinno pomóc na zamiany mac adresów.
Nie wiem jak działa mechanizm vserwer bo się nim nie bawiłem, ale pewnie jest jakis plik definiujący dostępny sprzęt, wtedy dla ubuntu w takim pliku powinien być zdefiniowany jeden interfejs wirtualny przypisany do jednego z fizycznych interfejsów. Zakładam iż vserwer wirtualizuje środowisko uruchomieniowe.
vserver to taki trochę zmieniony chroot w zasadzie. Tylko nie kumam co ma mi dać zmiana mac'a? Raz że to zabronione a dwa karty mają swoje maci. Fakt że nVidia z tym szaleje ale to mi daje góra jednego flip flopa przy starcie systemu.
Tylko nie kumam co ma mi dać zmiana mac'a? Raz że to zabronione a dwa karty mają swoje maci.
Gdzie ci proponowano zmianę adresów mac na inne? Od kiedy zmiana mac jest zabroniona?
Zmiana jest niedozwolona wg. RFC i jako taka powinna być niemożliwa, ale jak to już napisał czadman - nie mieniasz mac adresów tylko "przypisujesz je na sztywno".
Zmiana jest niedozwolona wg. RFC i jako taka powinna być niemożliwa,
Może jestem RFC ignorant, ale najpierw niech "wielcy" zaczną się stosować do rfc, później maluczcy mogą też się stosować. BTW. Mógłbym prosić o numer rfc. Chciałbym poczytać z ciekawości.
Gdzieś pośród standardu IEEE 802 to jest, ale nie pamiętam gdzie to było.
W rfc tez jest to trudno znaleźć choć zazwyczaj podawane jest że adres MAC nie powinien ulegać zmianie. Co prawda jest też opis standardu z dynamicznie generowanym adresem fizycznym, ale nie spotkałem się z urządzeniem które by wspierało to.
Dodatkowo wraz z upowszechnieniem IPv6 IEEE 48bit MAC zostanie zastąpiony przez IEEE EUI-64.
Fakt iż MAC adres można zmieniać jest podyktowany ekonomią producentów. Gdyż nie muszą montować indywidualnych kości ROM do każdej z kart sieciowych, a tylko podczas procedur testowych odpowiednie informacje są wgrywane do pamięci flash/eprom/eeprom.
----
Przyklad (można ich znaleźć wiele):
rfc 826
However, 48.bit Ethernet addresses are supposed to be
unique and fixed for all time, so they shouldn't change.