Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Ojciec Założyciel
inne-->FVWM chyba jako jedyny na tym forum:]
wcale nie :)

Członek DUG

KDE !

Pan inż. Cyc

Potwierdzam, choć używam też athene (widać jeszcze bardziej egzotyczny dla wielu niż FVWM) i xfce4.

Członek DUG

Xfce4 czesto , czasami Kde, rzadziej icewm ( tylko ja vmplayera uzywam)

Członek DUG

Członek DUG
Na lapciaku i na desktopie FLUXBOX :) Nie mogę zmienić, bo serce boli na myśl że zwiększyć mi się może zajętość ramu po uruchomieniu lapciaka, bo jak na razie jestem smakowo zadowolony z fluxa... ( thx to azhag ).

Członek DUG

Potwierdzam, choć używam też athene (widać jeszcze bardziej egzotyczny dla wielu niż FVWM) i xfce4.
Wow qluk wjaśnij mi co to jest i ile to warte, pierwszy raz o tym słysze, google nic sensownego nie daje (choć tylko lakonicznie przeleciałem wzrokiem)
Członek DUG

zagłosowałem na kde. Generalnie preferuję gnome ale pod debianem te gnome wiele się różni od tego z ubuntu. Nautilus jakiś inny niewiem czym to jest spowodowane. A co do lubiących fluxbox...
nie rozumiem was :) Pod fluxboxem 80% lub 90% operacji wykonywanych wykonuje się za pomocą terminala*
Ja cenię sobie wygodę i nie wiem co bym zrobił jak bym miał tyle w konsoli siedzieć i wszystko manualnie robić ;)

Członek DUG

(...) A co do lubiących fluxbox...
nie rozumiem was :) Pod fluxboxem 80% lub 90% operacji wykonywanych wykonuje się za pomocą terminala*
Ja cenię sobie wygodę i nie wiem co bym zrobił jak bym miał tyle w konsoli siedzieć i wszystko manualnie robić ;)
hehe
od paru lat używam linuksa i też sobie cenię wygodę, dlatego używałem cały czas kde, ale od jakiegoś czasu na starym lapciaku zainstalowałem testinga i fluxboksa i się w niego wkręcam - powoli dochodzę do tego, że szybciej i wygodniej mi się pewne rzeczy wykonuje w terminalu, jeszcze trochę popracuję nad tym, to terminal będzie na topie
a poza tym jak odpowiednio skonfigurujesz fluxboksa to nie musisz wcale "manualnie" wszystkiego robić,
fluxbox jest też bardzo wygodnym środowiskiem do klikania ;)
pozdrawiam
miłosz

Piwo DUG

...) A co do lubiących fluxbox...
A ja bez terminala ani rusz terminal w LINUCHU TO PODSTAWA **** MAĆ więc srodowisko graficzne za was nic ćiekawego nei podziała a konsola nei kłamie
EDIT
za pomocą konsoli podmieniłem pliczki z gentoo i wsadziłem je do DEBIANKA zrób tak na środowisku graficznym CO?? zrobisz NIE więc nie pisz farmazonów

Członek DUG

no sorry ale jakos nie wiem w ktorym momencie fluxbox ustepuje kde????
jak to nie jest wygodny ???? jak masz ochote w menu sobie wyklikasz dowolna komende dowolny program co wiecej zmienianie tapet ogolnie wszsytko na dodatek fluxbox jest ladniejszy od kde .. kde to taki moloch
ciezki niezgrabny i wcale nie ladny of course mozna z nim robic cuda i tak dalej ale skoro ja na kubuntu zrezygnowalem z kde tzn nie to zebym go wywalil za duzo roboty ale uzywam wylacznie Fluxa a teraz na debiania rowniez tylko flux . a co do konsoli to wcale nie gryzie:P
uzywajac fluxa czujesz sie ze jestes jakies 20 lat do przodu jak w filmach new generaion i tak dalej neo podazaj za kroliczkiem ble ble ble .. czujecie zeby w statku neo i morfeusza bylo kde??? raczej by im sie nie chcialo klikac ikonek :P pozdrawiam a to o neo to byl zart

Piwo DUG

zagłosowałem na kde. Generalnie preferuję gnome ale pod debianem te gnome wiele się różni od tego z ubuntu. Nautilus jakiś inny niewiem czym to jest spowodowane. A co do lubiących fluxbox...
NIE prawda trzeba po klikać i takie same gnome jest na ubuntu co na debianie wystarczy popaczyć na logi w konsoli i kwestia kopiuj i wklej i wsio
Członek DUG

marcusdavidus nie napisałem że fluxbox jest "nie wygodny" napisałem że ja sobie wygodę cenie :) A na fluxboxie tego nie doświadczyłem gdy go miałem testowo... zapewne kwestia przyzwyczajenia lecz kde czy gnome bardziej mi w tej kwesti pasują :)
Ryszard troche kultury :) Nie piszę farmazonów... spróbuj mi w fluxbox myszką rozpakować archiwum tar.gz taki oto przykład :)
Zauważ że przy wyrazie "terminala" jest gwiazdka * także miałem na mysli że może i nie koniecznie się wszystko robi dosłownie z konsoli ale za pomocą poleceń :)
Rozumiem że konsola w linuksie to podstawa i zgadzam się z tym :) Podstawy trzeba znać :) Czemu pod środowiskiem graficznym nie podmienie plików z gentoo?? pod gentoo wrzucasz potrzebne pliki np. na dyskietke czy pendrive potem przechodzisz na debiana i kopiujesz pliki z dyskietki lub pendriva tam gdzie chcesz je mieć w debianku. Może i mniej wygodne niż użyycie konsoli ale wykonalne jakby sie ktoś uparł :)

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

plichu a jesli rozpakuje przy pomocy myszki tar.gz to co? (tak robie:))

Członek DUG

jak nie przeciez mam krusadera lol eventualnie thunara i dowolny inny menager plikow lol uwazasz ze ja UMIEM rozpakowac archiwom przy uzyciu konsoli ?? lol nie nie umiem tzn wiem ze komenda tar ale dalej to ja nie znaju
a uzywam fluxa bo do operacji na oplikach masz menagery plikow a nie wm'y a krusader wogole nie ma zaleznosci od kde no ma jakies ale minimalne pozatym i tak mam amaroka wic mi to roznicy nie robi wielkiej wiec powiem ci ze rozpakuje dowolne archiwom zrobie nawet znacznie wiecej zrobie to samo co ty z kde i nie zamule sobie jednoczesnie kompa bede mogl sluchac jednoczenie muzyki miec otworzone 30 kart w iceweaslu gadac na gg miec otwarty konversation i siedziec na #error w tle sciagac cos synaptickiem i to wsio na athlonie 1700+ 256 ramu i gf 2 na kde mi by sie zamulilo a wyglada znacznie ladniej wedlog mnie jak wspomnialem :P
i skooro taki laik jak ja potrafi sobie wsio wyklikac we fluxie to kazdy sobie wyklika :P

Członek DUG

wiecie co :D Mój błąd nie pomyslałem o managerach plików pod fluxboxem :P Przyznaje się wszystko co pisałem tyczyło się samego fluxboxa bez żadnego managera :)
Czytając wasze wypowiedzi sam mam zamiar wrzucić fluxboxa plus pewnie thunar bo znajomy z xfce troche :)

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

thunar + thunar-archive-plugin i rozpakujesz tar.gz'a klikajac:)

Green Reaper

Tyle osób używa kde, może mi ktoś powiedzieć jak się nazywa pakiet, który dodaje opcję wypakowania/pakowania plików/katalogów po kliknięciu prawym przyciskiem myszy ?
Wiem że znajduje się ona w kde-extras ale ....
host:/home/sp3cu# aptitude install kde-extras
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności:
libpq5 python-gobject rekall
Następujące NOWE pakiety zostaną automatycznie zainstalowane:
abakus agsync apollon aqbanking16-qt-wizard arson arts barcode basket beagle binfmt-support cdda2wav cddb cdrecord
cli-common codeine creox cscope dcraw dialog digikam digikamimageplugins doc-base docbook-xml exiv2 exuberant-ctags
fftw3 gawk gconf2 gconf2-common gettext giftd gmessage gnome-icon-theme gnome-keyring gnome-mime-data gpsim gputils
graphviz gtk-qt-engine guarddog guidedog gwenview hddtemp hotswap-gui hotswap-text i2e icedax id3v2 imagemagick
kaddressbook karamba karbon kasablanca kbarcode kbiff kboincspy kchart kcpuload kde-core kde-guidance
kdegraphics-kfile-plugins kdelibs kdepim-kio-plugins kdiff3 kdirstat kdvi keep kerry kexi keybled kflog kfocus
kformula kftpgrabber kid3 kile kipi-plugins kivio kivio-data klibido klog klogic kmail kmplayer kmplayer-common
kmplayer-plugin kmymoney2 knapster2 knemo knetfilter knetload knights knmap knutclient koffice koffice-data
koffice-libs komba2 komparator kompose konversation kooka koshell kover kphone kphotoalbum kplato kpowersave
kpresenter kpresenter-data kpsk krecipes krecipes-data krecord krita krita-data krusader kscope ksensors ksimus
ksimus-boolean ksimus-datarecorder ksimus-floatingpoint ksplash-engine-moodin kspread ksudoku ksystemlog ktechlab
kthesaurus ktorrent kugar kvdr kviewshell kvirc kvirc-data kvpnc kwave kwavecontrol kwlan kword kword-data kxmleditor
latex-beamer latex-xcolor latex-xft-fonts lesstif2 libaqbanking-data libaqbanking-plugins-libgwenhywfar38
libaqbanking16 libaqhbci10 libavahi-glib1 libbeagle0 libbluetooth2 libbonobo2-0 libbonobo2-common libbonoboui2-0
libbonoboui2-common libboost-python1.33.1 libchipcard2-0c2 libchipcard2-libgwenhywfar38-plugins libclucene0
libcompress-zlib-perl libcpufreq0 libcurl3-gnutls libdb4.3++c2 libdynamite0 libexif-dev libexiv2-0.12
libfont-afm-perl libgail-common libgail17 libgalago1.0-cil libgalago2 libgconf2-4 libgconf2.0-cil libgift0
libgiftproto0 libglade2-0 libglade2.0-cil libglib2.0-cil libgmime-2.0-2 libgmime2.2-cil libgnokii3 libgnome-keyring0
libgnome2-0 libgnome2-common libgnome2.0-cil libgnomecanvas2-0 libgnomecanvas2-common libgnomecups1.0-1
libgnomeprint2.2-0 libgnomeprint2.2-data libgnomeprintui2.2-0 libgnomeprintui2.2-common libgnomeui-0
libgnomeui-common libgnomevfs2-0 libgnomevfs2-common libgnomevfs2-extra libgpgme11 libgphoto2-2-dev
libgraphicsmagick1 libgsf0.0-cil libgsl0 libgtk2.0-cil libgtkextra-x11-2.0-1 libgtkhtml3.8-15 libgwenhywfar-data
libgwenhywfar38 libhamlib2 libhtml-format-perl libhtml-parser-perl libhtml-tagset-perl libhtml-tree-perl
libid3-3.8.3c2a libid3tag0 libidl0 libieee1284-3 libimlib2 libiw28 libkbanking1 libkcal2b libkdepim1a libkexif1
libkipi0 libkjsembed1 libkleopatra1 libkmime2 libkpathsea4 libkpimidentities1 libkscan1 libksieve0 libktnef1
libktoblzcheck1c2a liblircclient0 liblo0 liblog4cxx9c2a liblrdf0 libmagick++9c2a libmagick9 libmailtools-perl
libmikmod2 libmimedir0 libmimelib1c2a libmono-cairo1.0-cil libmono-corlib1.0-cil libmono-data-tds1.0-cil
libmono-security1.0-cil libmono-sharpzip0.6-cil libmono-sharpzip0.84-cil libmono-sqlite1.0-cil
libmono-system-data1.0-cil libmono-system-runtime1.0-cil libmono-system-web1.0-cil libmono-system1.0-cil libmono0
libmono1.0-cil libofx3 libopenft-gift liborange0 liborbit2 libosp5 libpanel-applet2-0 libpoppler0c2-qt libpowersave10
libpqxx-2.6.8 libpythonize0 libqbanking4 libqscintilla6 libqt3-mt-mysql libqt3-mt-sqlite librapi2 libraptor1 librra0
librsvg2-common librsync1 libsane libscrollkeeper0 libsqlite0 libssl0.9.7 libstrigihtmlgui0 libsynce0 libt1-5
libtie-ixhash-perl libtimedate-perl libtse3-0.3.1c2a libunshield0 liburi-perl libusb-dev libwv-1.2-3 libwv2-1c2
libwww-perl libxbase2.0-0 libxbsql0c2 libxml-parser-perl libxml-twig-perl libxml-xpath-perl libyaz2 lirc lm-sensors
lmodern mono-common mono-gac mono-jit mono-runtime mpg321 normalize-audio noteedit noteedit-data ocrad perl-tk pgf
pkg-config powersaved ppp preview-latex-style pykdeextensions python-dbus python-kde3 python-pylibacl python-pyxattr
python-qt3 python-sip4 python2.4-dev raptor-utils rdiff-backup regina-normal rosegarden rosegarden-data rosegarden4
rsibreak sane-utils scrollkeeper sgml-data shared-mime-info showimg smb4k smbfs sndfile-programs sqlite strigi-applet
strigi-daemon swh-plugins synce-kde taskjuggler tcl8.4 tellico tellico-data tetex-base tetex-bin tetex-doc
tetex-extra tex-common tk8.4 tora trans-de-en uswsusp v4l-conf vdr vorbis-tools wireless-tools wlassistant
wordtrans-data wordtrans-kde wpasupplicant wv xbitmaps xmms xterm yakuake
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
abakus agsync apollon aqbanking16-qt-wizard arson arts barcode basket beagle binfmt-support cdda2wav cddb cdrecord
cli-common codeine creox cscope dcraw dialog digikam digikamimageplugins doc-base docbook-xml exiv2 exuberant-ctags
fftw3 gawk gconf2 gconf2-common gettext giftd gmessage gnome-icon-theme gnome-keyring gnome-mime-data gpsim gputils
graphviz gtk-qt-engine guarddog guidedog gwenview hddtemp hotswap-gui hotswap-text i2e icedax id3v2 imagemagick
kaddressbook karamba karbon kasablanca kbarcode kbiff kboincspy kchart kcpuload kde-core kde-extras kde-guidance
kdegraphics-kfile-plugins kdelibs kdepim-kio-plugins kdiff3 kdirstat kdvi keep kerry kexi keybled kflog kfocus
kformula kftpgrabber kid3 kile kipi-plugins kivio kivio-data klibido klog klogic kmail kmplayer kmplayer-common
kmplayer-plugin kmymoney2 knapster2 knemo knetfilter knetload knights knmap knutclient koffice koffice-data
koffice-libs komba2 komparator kompose konversation kooka koshell kover kphone kphotoalbum kplato kpowersave
kpresenter kpresenter-data kpsk krecipes krecipes-data krecord krita krita-data krusader kscope ksensors ksimus
ksimus-boolean ksimus-datarecorder ksimus-floatingpoint ksplash-engine-moodin kspread ksudoku ksystemlog ktechlab
kthesaurus ktorrent kugar kvdr kviewshell kvirc kvirc-data kvpnc kwave kwavecontrol kwlan kword kword-data kxmleditor
latex-beamer latex-xcolor latex-xft-fonts lesstif2 libaqbanking-data libaqbanking-plugins-libgwenhywfar38
libaqbanking16 libaqhbci10 libavahi-glib1 libbeagle0 libbluetooth2 libbonobo2-0 libbonobo2-common libbonoboui2-0
libbonoboui2-common libboost-python1.33.1 libchipcard2-0c2 libchipcard2-libgwenhywfar38-plugins libclucene0
libcompress-zlib-perl libcpufreq0 libcurl3-gnutls libdb4.3++c2 libdynamite0 libexif-dev libexiv2-0.12
libfont-afm-perl libgail-common libgail17 libgalago1.0-cil libgalago2 libgconf2-4 libgconf2.0-cil libgift0
libgiftproto0 libglade2-0 libglade2.0-cil libglib2.0-cil libgmime-2.0-2 libgmime2.2-cil libgnokii3 libgnome-keyring0
libgnome2-0 libgnome2-common libgnome2.0-cil libgnomecanvas2-0 libgnomecanvas2-common libgnomecups1.0-1
libgnomeprint2.2-0 libgnomeprint2.2-data libgnomeprintui2.2-0 libgnomeprintui2.2-common libgnomeui-0
libgnomeui-common libgnomevfs2-0 libgnomevfs2-common libgnomevfs2-extra libgpgme11 libgphoto2-2-dev
libgraphicsmagick1 libgsf0.0-cil libgsl0 libgtk2.0-cil libgtkextra-x11-2.0-1 libgtkhtml3.8-15 libgwenhywfar-data
libgwenhywfar38 libhamlib2 libhtml-format-perl libhtml-parser-perl libhtml-tagset-perl libhtml-tree-perl
libid3-3.8.3c2a libid3tag0 libidl0 libieee1284-3 libimlib2 libiw28 libkbanking1 libkcal2b libkdepim1a libkexif1
libkipi0 libkjsembed1 libkleopatra1 libkmime2 libkpathsea4 libkpimidentities1 libkscan1 libksieve0 libktnef1
libktoblzcheck1c2a liblircclient0 liblo0 liblog4cxx9c2a liblrdf0 libmagick++9c2a libmagick9 libmailtools-perl
libmikmod2 libmimedir0 libmimelib1c2a libmono-cairo1.0-cil libmono-corlib1.0-cil libmono-data-tds1.0-cil
libmono-security1.0-cil libmono-sharpzip0.6-cil libmono-sharpzip0.84-cil libmono-sqlite1.0-cil
libmono-system-data1.0-cil libmono-system-runtime1.0-cil libmono-system-web1.0-cil libmono-system1.0-cil libmono0
libmono1.0-cil libofx3 libopenft-gift liborange0 liborbit2 libosp5 libpanel-applet2-0 libpoppler0c2-qt libpowersave10
libpqxx-2.6.8 libpythonize0 libqbanking4 libqscintilla6 libqt3-mt-mysql libqt3-mt-sqlite librapi2 libraptor1 librra0
librsvg2-common librsync1 libsane libscrollkeeper0 libsqlite0 libssl0.9.7 libstrigihtmlgui0 libsynce0 libt1-5
libtie-ixhash-perl libtimedate-perl libtse3-0.3.1c2a libunshield0 liburi-perl libusb-dev libwv-1.2-3 libwv2-1c2
libwww-perl libxbase2.0-0 libxbsql0c2 libxml-parser-perl libxml-twig-perl libxml-xpath-perl libyaz2 lirc lm-sensors
lmodern mono-common mono-gac mono-jit mono-runtime mpg321 normalize-audio noteedit noteedit-data ocrad perl-tk pgf
pkg-config powersaved ppp preview-latex-style pykdeextensions python-dbus python-kde3 python-pylibacl python-pyxattr
python-qt3 python-sip4 python2.4-dev raptor-utils rdiff-backup regina-normal rosegarden rosegarden-data rosegarden4
rsibreak sane-utils scrollkeeper sgml-data shared-mime-info showimg smb4k smbfs sndfile-programs sqlite strigi-applet
strigi-daemon swh-plugins synce-kde taskjuggler tcl8.4 tellico tellico-data tetex-base tetex-bin tetex-doc
tetex-extra tex-common tk8.4 tora trans-de-en uswsusp v4l-conf vdr vorbis-tools wireless-tools wlassistant
wordtrans-data wordtrans-kde wpasupplicant wv xbitmaps xmms xterm yakuake
0 pakietów uaktualnianych, 374 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 376MB/394MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 1093MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
libpq5: Wymaga: libc6 (>= 2.5) ale zainstalowana jest wersja 2.3.6.ds1-13.
rekall: Wymaga: libart-2.0-2 (>= 2.3.18) ale zainstalowana jest wersja 2.3.17-1.
Wymaga: libc6 (>= 2.5) ale zainstalowana jest wersja 2.3.6.ds1-13.
python-gobject: Wymaga: libc6 (>= 2.5) ale zainstalowana jest wersja 2.3.6.ds1-13.
Wymaga: libglib2.0-0 (>= 2.12.9) ale zainstalowana jest wersja 2.12.4-2.
Resolving dependencies...
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów:
kde-guidance [niezainstalowany]
libpq5 [niezainstalowany]
python-dbus [niezainstalowany]
python-gobject [niezainstalowany]
rekall [niezainstalowany]
Pozostawienie następujących problemów z zaleznościami:
kde-extras poleca kde-guidance
kde-extras poleca rekall
koffice-data poleca openoffice.org-mimelnk
Wynik: -505
chyba nie trzeba tłumaczyć czemu jej nie chcę zainstalować ;-))))

Palacz

Nie chodzi Ci przypadkiem o arka albo karchivera?
Pozdrawiam

Green Reaper

Nie chodzi Ci przypadkiem o arka albo karchivera?
Pozdrawiam
Karchiver jest już blisko tego co chciałem mieć. Dodaje te opcje do menu, lecz za każdym razem podczas pakowania/wypakowywania otwiera go i zamyka. Wprawdzie nie jest to uciążliwe, ale jak jakiś czas temu zainstalowałem pełne kde to wypakowywał pliki bez otwierania żadnego programu.

Moderator

astępujące pakiety mają niespełnione zależności:
rekall: Wymaga: libart-2.0-2 (>= 2.3.18) ale zainstalowana jest wersja 2.3.17-1.
python-gobject: Wymaga: libc6 (>= 2.5) ale zainstalowana jest wersja 2.3.6.ds1-13.
Wymaga: libglib2.0-0 (>= 2.12.9) ale zainstalowana jest wersja 2.12.4-2.
Masz stable'a, a aptitude chce instalowac paczki z testing/unstable.
Musisz ustawić odpowiednie priorytety dla distrybucji albo się na którąś zdecydowac ;-)

Green Reaper

astępujące pakiety mają niespełnione zależności:
Wymaga: libglib2.0-0 (>= 2.12.9) ale zainstalowana jest wersja 2.12.4-2.Masz stable'a, a aptitude chce instalowac paczki z testing/unstable.
Musisz ustawić odpowiednie priorytety dla distrybucji albo się na którąś zdecydowac ;-)
Używam testing wymieszany z unstable. Tutaj dokładniej napisałem.
Możliwe że jakiś pakiecik potrzebował nowszej wersji biblioteki i chciał go ściągnąć z unstable dlatego powstał konflikt pakietów, ale z tym potrafię sobie poradzić ;-))

Moderator

Skoro masz testing to dlaczego libc6 masz w wersji ze stable :>
etch nie jest już testing ;-)

Green Reaper

Skoro masz testing to dlaczego libc6 masz w wersji ze stable :>
etch nie jest już testing ;-)

Moderator

Oups ;-)
Teraz dopiero zauwazyłem że testing mam zahaszowane i apt-cache mi nie widział gibca 2.3.
Wymuś na tych paczkach o które sie pluje by je brał z testing, albo apgrejdnij libc6 do wersji 2.5