Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	w życiu tak sie nie nakombinowałem jak wczoraj przy próbie przygotowania partycji pod system. Czy nei ma możliwości zrobienia partycji FFP z pod Windowsa tak aby nei katować sie z tym GŁUPIM fdiskiem :]

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

nie ma
paritition magic nie da rady :P
poza tym partycje w 3bsd są nyeco inaczej zorganizowane, bo właściwie to zakładasz tylko 1 partycję (slice) i dzielisz ją na plasterki (partitions), na których dopiero możesz zakładać systemy plików i w ogóle
czyli nawet pod lin sobie tego nie zrobisz. musi być bsdowski fdisk i hugo

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	no tak ale ja tam moge tylko cały dysk przeznaczyć na bsd a ja chce tylko partycje wydzieliłem 4g nei widzi zostawiłem niesformatowane 4 też nei **** upiera sie przy 2 partycjach zajętych przez systemy na których nei można (C) nic zrobić bo wyskakuj eże zajęte i są 2 puste uname czy jakoś tak ale one mają tyle mb co ja zetów w kieszeni :] to jak ja mam kufa ma zrobić te partycje na system dyska napewo temu nei oddam :/

Ojciec Założyciel
 Ojciec Założyciel
	Jak sobie wydzieliłeś 4 GB to jak ci się włączy fdisk będziesz miał partycje o nazwie "unused" - najedź na nią i naciśnij C (create), potem już proste.
Za pierwszym razem też sobie skasowałem cały dysk, z tym że dla Justyny shita było to korzystne bo już strasznie mulił.

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	jak widać na rusunku mam dwa dyski i ten na którym chce miać system (dysk 1) jest jako 1 partycja a ma on partycji w rzeczywistości 4 :/ czemu nei widać jak mam to podzielić w takiej sytuacji żeby nei usunąć danych z tego dysku bo skoro widzi jako całość to pujdą dane w pizdu
ps. prosze sie nei śmiać ja sie wole upewnić żeby potem sie nei okazało że Win i Deb szlag trafił :]

EDIT: sprawdzam 2 dysk tym fdiskiem a tu 51o3 mb nieużyte :] co jest kur.... :/

matka przelozona
 matka przelozona

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	Rumi jesli chodzi o zawartosc dysku 1 to zrobiles sobie jedna tlusta partycje typu fbsd i razej danych z niej juz nie odzyskasz.... :P
a co to znaczy ten dysk fbsd??  
i o jakiej utracie danych ty tu mnei wykładasz? że niby nei mam debiana i Windowsa z dysku 1 z którego aktualnie pisze ? ;)

matka przelozona
 matka przelozona

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

Rumi twój wspaniały partition magic twierdzi w ten sposób, że nie potrafi zajażyć tablicy partycji z 1 dysq, ponieważ nie zachowała ona ibm-owskiej 'czystości rasowej'. ale to w sumie nieistotne, ważne że fdisk pod lin qma o co chodzi :P
właź do lina, uczyń:
fdisk -l /dev/hda
i wklejaj

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	Rumi-debian:/home/rumi# fdisk -l /dev/hda Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 240 heads, 63 sectors/track, 10337 cylinders Units = cylinders of 15120 * 512 = 7741440 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 3412 25792326 c W95 FAT32 (LBA) Partition 1 does not end on cylinder boundary. /dev/hda2 3412 10338 52358040 f W95 Ext'd (LBA) Partition 2 does not end on cylinder boundary. /dev/hda5 3412 4225 6143224+ 83 Linux /dev/hda6 4225 4292 511528+ 82 Linux swap /dev/hda7 5115 6875 13307584+ b W95 FAT32 /dev/hda8 6875 10338 26180248+ b W95 FAT32 Rumi-debian:/home/rumi#
mam jeszcze na tym dysku żekomo 4 giga które zrobiłem programem do partycjonowania z mandrake :] po tym zabiegu zawsze sie mi win nie ładował hehe

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

mam jeszcze na tym dysku żekomo 4 giga
tak, między partycją 6 i 7
wygląda na to że nie wypieprzyłeś niczego, ani nie utworzyłeś żadnej nowej partycji. te 4 giga będzie jak znalazł do testów z freeBSE, ale w sumie po co ci to? dla takiego win-usera jak ty to pewnie wygląda i zachowuje się jak linux :)
albo jeszcze gorzej :P

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	mam jeszcze na tym dysku żekomo 4 giga
tak, między partycją 6 i 7
gdzie ty to widzisz i jak zużyć te 4 giga na bsd ??

matka przelozona
 matka przelozona

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

Rumi czytaj co jest na ekranie :P
partycja nr 6 (linux swap) kończy się na cylindrze 4292, a 7 (shit-32) zaczyna dopiero 823 cylindrów dalej, od 5115.
jak mówi fdisk, jeden cylinder waży u ciebie 7741440 bajtów = 7,38 MB
zatem 823 cylindrów waży 823*7,38 MB = 6073,74 MB
czyli nawet nie 4 giga, tylko 6 leży sobie odłogiem

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	czyli nawet nie 4 giga, tylko 6 leży sobie odłogiem
no no coś takiego to teraz jeszcze mi powiedzcie jak ja mam je na bsd przeznaczyć :) jakim programem może być i pod debiana

matka przelozona
 matka przelozona

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	a coś co sie by dało zainstalować z apt-get bo do tradycyjnego instalowania mam uprzedzenia po nieudanych próbach z mplayerem i superkarambą :]

wieczny student
 wieczny student

qtparted da się aptem pojechać (sam tak instalowałem).
PS. Brak apta mnie przeraża na freeBDS i dlatego jeszcze go nie mam.

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	qtparted da się aptem pojechać (sam tak instalowałem).
nei da si epróbowałem
o ile sie nei myle jest tam coś takiego jak pkg_add

Ojciec Założyciel
 Ojciec Założyciel

zamiasta apta są porty, coś wspaniałego

wieczny student
 wieczny student

nei da si epróbowałem
qrde, to jak ja go zainstalowałem?? przecież źródeł nie kompilowałem!!

prawiczek erotoman
 prawiczek erotoman
	a mi pisze że nei ma takiego pakieciku :]

matka przelozona
 matka przelozona
	co do instalowania oprrogramowania w BSD to sa 2 metody
1. przez porty, krulestwo portow znajduje sie w /usr/ports i tu sie komplluje ze zrodel :]
2. instalowanie za pomocom polecen z serii pkg_* sciaga zbydowane paczki i je instaluje, rowniez bieze pod uwage zaleznosci, dla wygodnych jest rowniez sysinstall ktorym sobie mozna instalowac pakiety :]
Rumi co do podzialu na partycje to cfdisk jest w dystrybucji i raczej jego bym Ci polecala a qtparted jest w paczkach ae o ile sie orientuje to n wylecial do testing...
Jakby ktoś chciał to ładnie i prosto był opisany FreeBSD na Komputer Świat Ekspert nr 4/2004 (11) sierpień-wrzesień 2004. Od podstaw - dzielenie dysku, instalacja oprogramowania, konfiguracja systemu.
A tu macie kilka linków:
http://www.freebsd.hello.pl/
http://www.freebsd.kie.pl/
http://tlumaczenie.freebsd.pl/ (chyba najważniejsze, bo dokumentacje trzeba czytać (w Linuksie: "Pamiętajcie, polecenia man jest waszym przyjacielem"))
A nikt z was nie myslał o OpenBSD? Wkońcu ten system jest uważany za jeden z najbezpieczniejszych.
 Site Admin
 Site Admin