Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mama taki mały problem, a że próbowałem już chyba wszystkiego, zwracam się z prośba do Was.
Zainstalowałem debiana sarge, po instalacji zmieniłem mu repo na sida i dograłem xserver-xorg xorg kde-core kdm kde-i18n-pl, zmieniłem jąderko na 2.6.18-4-k7 te z repo sida, wgrałem sterownik nvidia, skonfigurowałem xorg, locales i podczas startu kde zatrzymuje się na inicjowaniu urządzeń.
xsessions-error zgłasza takie błędy:
Xsession: X session started for debian at wto kwi 3 19:41:18 CEST 2007 startkde: Starting up... startkde: Running kpersonalizer... /usr/bin/iceauth: creating new authority file /home/debian/.ICEauthority QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) kbuildsycoca running... kio (KSycoca): ERROR: No database available! kbuildsycoca: WARNING: 'knotify.desktop' specifies undefined mimetype/servicetype 'KNotify' kbuildsycoca: WARNING: 'katepart.desktop' specifies undefined mimetype/servicetype 'text/x-fortran' kbuildsycoca: WARNING: 'kcertpart.desktop' specifies undefined mimetype/servicetype 'application/binary-certificate' QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) kdeinit: Fatal IO error: client killed kdeinit: sending SIGHUP to children. klauncher: Exiting on signal 1 DCOP aborting while waiting for answer from 'kded' kdeinit: sending SIGTERM to children. kdeinit: Exit. Warning: connect() failed: : No such file or directory
Pozdrawiam
z sarge na sida bezpośrednio ? a etch jeszcze po drodze...
ja osobiście bym się grubo zastanowił
z sarge na sida bezpośrednio ? a etch jeszcze po drodze...
ja osobiście bym się grubo zastanowił
To ja się muszę zastanowić, co nie ten teges u mnie było, że z Sarge na Sida w sumie bez problemów przeszedłem.
ale Ty to wiesz, jeden problem wystarczy dla młodego usera
Ja majac kiedyś sarge kde wywalalem przed instalacja sida i gut bez Bubu.Obojetnie na jakie srodowisko bym miał przejść
ale Ty to wiesz, jeden problem wystarczy dla młodego usera
Masz calkowitą racje.Ale ten przypadek jest nieco inny.
Tak sie sklada ze troche sie w tym konkretnym przypadku orientuje.
Zastanawiam sie czy nie jest tu pominiety jakis pakiet.Ale nie wiem jaki.
KDE bylo od zera z Sida stawiane.Sarge byl tylko system bazowy(ze wzgledu na instalatora Custom na jaju 2.6.20.Standartowe z etcha nie wykrywały dysku sata.
Nad tym kde trzeba by pomyslec.
Pozdrawiam
Ja bym całą dystrybucje zaktualizował , a nie tylko niektóre pakiety .
Ale on juz jest zaktualizowany.
To mnie zastanawia
/usr/bin/iceauth: creating new authority file /home/debian/.ICEauthority QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) kbuildsycoca running... kio (KSycoca): ERROR: No database available! kbuildsycoca: WARNING: 'knotify.desktop' specifies undefined mimetype/servicetype 'KNotify' kbuildsycoca: WARNING: 'katepart.desktop' specifies undefined mimetype/servicetype 'text/x-fortran' kbuildsycoca: WARNING: 'kcertpart.desktop' specifies undefined mimetype/servicetype 'application/binary-certificate' QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3) kdeinit: Fatal IO error: client killed kdeinit: sending SIGHUP to children. klauncher: Exiting on signal 1 DCOP aborting while waiting for answer from 'kded' kdeinit: sending SIGTERM to children. kdeinit: Exit. Warning: connect() failed: : No such file or directory
Pewnie sie myle ale czy nie jest problemem to ze katalog domowy nazywa sie debian?
Niedawno wróciłem do domu, więc nie czas na PC-ta, ale na sybko coś takiego znalazłem... może pomoże http://www.void.gr/kargig/blog/2005/02/25/kde-k3b-k … error-solving
Sprawdziłem te rozwiązanie i niestety usunięcie tych dwóch plików nic nie dało, w kwesti uzupełnienia, stawiałem tym sposobem Debiana 3 razy z userem o nazwie debian i wszystko grało, nie stety musiałem zmienić co nie co na maszynie i stawiając go następne 15 razy za każdym razem to samo kde staje.
Co do systemu to tak jak kolega ilin wspomniał, sarge jest tylko systemem bazowym, w dalszej instalacji lecę wszystko z sida łącznie z dist-upgrade.
Gdybym znalazł w logach informacje o konkretnym błędzie to już dawno bym to naprawił, jednak w logach echo, poza xsessions-error.
Pozdrowionka
Sposobem jest postawienie kompletnego Sarge z tej plyki moze sie uda.A potem stopniowy upgrade przez Etcha do Sida.Jednak mi nie daje spokoju ten /home/debian.
Za pierwszym razem katalog home byl na innej partycji wspolny z innym linuxem(wtedy Kde wstalo)Teraz jest chyba wszystko na jednej osobnej partycji (instalacja debiana)j i czy to(/home/debian) nie powoduje konfliktow w nazwach.
Ale to tylko domysl nie mam na to zadnych argumentow.
Pozdrawiam
Najdziwniejsze jest to że sarge wykrywa dyski, a Etch który ma nowsze jądra - już nie. A może nie sprawdzałeś? Ściągnij netinstall etcha i odpal
Klasyczny Sarge nie wykrywa dyskow.To Sarge Custom (czy jakos tak)na jaju 2.6.20 z porad Czadmana.
Moze faktycznie pojawil sie jakis blad w repo Sida.(Za pierwszym razem jakisz czas temu poszlo) Pewnie trzeba bedzie sprobowac jeszcze raz ale na repach Etcha wtedy sie wyjasni.
Pozdrawiam
Sprawdzałem netinstall etcha nie stety on ma starsze jądro niż sarge.
Próbowałem instalować jeszcze w następujący sposób, na czystym systemie bazowym zmieniłem repo na sida, dist-upgrade i tu 1 błąd z restartem usługi portmap, jakoś sobie z tym poradziłem, 2 błąd problem z instalacją kilku pakietów pythona.
Kolejna instalacja na systemie bazowym:
aptitude install mc unzip zip bzip2 echo "deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib deb http://www.debian-multimedia.org sid main deb http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo sid main deb http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo unstable main" > /etc/apt/sources.list aptitude update aptitude install xserver-xorg xorg aptitude install kdm aptitude install kde-core aptitude install kde-i18n-pl aptitude dist-upgrade
wszystko zainstalowało idealnie.
Startx jako user i ponownie to samo. Najlepsze jest to że jedyny log z błędami to ten na początku postu.
Aha próbowałem również wersje etch na tej samej konfiguracji i to samo, zastanawia mnie dlaczego tak robi, gdzie na początku chodził idealnie, fakt nie wymagał instalacji glibc i restartu usług.
Pozdrawiam ide walczyć dalej, jak dojdę do 100 instalacji to chyba się napije :D
Udało się !!!
Zainstalowałem system bazowy, następnie po restarcie jest etap podania haseł ect. i wyboru repo do dalszej instalacji. W tym momencie anulowałem wybór i przeszedłem do konsoli. Następnie odpaliłem wcześniej przygotowany skrypt, który zmienia repo na sida, instaluje xserver-xorg i kde oraz robi dist-upgrade. Na koniec login na usera, startx i już mogę się cieszyć, kde wystartowało pięknie.
Pozdrawiam