Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Da się jakoś zrobić tak, abym wiedział które switch'e pracują poprawnie a które nie??
W tym momęcie jak mi się jakiś spali to musze latać z drabiną i sprawdzać każdy po kolei, a dużym ułatwieniem było by jak bym wiedział gdzie odrazu iść :D
Postaraj sie o jakies stare AP lub modemy lub cos innego co odpowie na ping.
Ale jak pierwszy switch padnie to i tak reszta nie odpowie, ale zawsze to cos, bo jak zmienisz tego gdzie sie urywa ping, mozna sprawdzic czy reszta odpowie, itd.
Rozwiazanie sprawdza sie dobrze, w mojej sieci tak mam.
Albo postaraj sie o lzejsza drabine :)
wolał bym jakieś rozwiązanie programowe, może ktoś wie pod jakimi hasłami powinienem czegoś takiego szukać?
rozpisujesz sobie na kartce szkielet sieci z adresami ip, i pingujesz dowolnego użytkownika z najbardziej zagłębionej sieci(1), jeśli nie odpowiada to pingujesz użytkownika z sieci wyższej(2) jeśli ten odpowie to uwalony jest switch nr.1. Działa tylko wtedy jeśli w każdym segmencie sieci jest dostępny użytkownik bądź tak jak pisał Tech urządzenie fizyczne, które można pingować. Do automatyzacji tej procedury napisz skrypt w bashu.
rozpisujesz sobie na kartce szkielet sieci z adresami ip, i pingujesz dowolnego użytkownika z najbardziej zagłębionej sieci(1), jeśli nie odpowiada to pingujesz użytkownika z sieci wyższej(2) jeśli ten odpowie to uwalony jest switch nr.1. Działa tylko wtedy jeśli w każdym segmencie sieci jest dostępny użytkownik bądź tak jak pisał Tech urządzenie fizyczne, które można pingować. Do automatyzacji tej procedury napisz skrypt w bashu.
dziwi mnie, że każdy z userów ma włączonego kompa :)