Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
1. Podczas kopiowania z płyty folderów / plików, które mają w nazwie polskie literki wyskakuje błąd i nie można pliku skopiować.
2. W GMplayer ustawiłem kodowanie windowsowe cp1250
- odtworzyłem film z napisami który znajdował się na płycie CD
- polskie literki nie do końca prawidłowo były wyświetlane
- zaglądam do pliku z tekstem, a tam zamiast polskich literek, same krzaczki :(
3. W ustawieniach Beryla, również nie wszystkie literki są poprawnie wyświetlane. Jedne działają a drugie już nie :(.
4. Kumpel który napisał plik w windowsowym notatniku, skopiował mi go na GG. W polskich literach również były krzaczki.
Polonizowałem debiana z pomocą tej strony.
1. Podczas kopiowania z płyty folderów / plików, które mają w nazwie polskie literki wyskakuje błąd i nie można pliku skopiować.
u mnie to samo pojawia się przy próbie kopiowania plików między partycją Windowsa a Linuksa...
u mnie to samo pojawia się przy próbie kopiowania plików między partycją Windowsa a Linuksa...
man mount
codepage=wartość
Ustawia stronę kodową do konwersji znaków krótkiej nazwy w
systemach plików FAT i VFAT. Domyślnie stosowana jest strona
kodowa 437.
Polak montuje z wartością 852, przydałoby się jeszcze określić sposób konwersji nazw plików :
utf8 Do konwersji nazw plików stosuje UTF-8.
Więc polecenie montowania mediów na których istnieją pliki, które w nazwie mają polskie znaki powinno wyglądać np. tak:
mount -o utf8 /dev/hda1 /mnt/test
lub
mount -o codepage=852 /dev/hda1 /mnt/test
/dev/hdc /mnt/cdrom udf,iso9660 users,noauto 0 0
Tak wygląda mój wpis w /etc/fstab, dopisać codepage=852 i powinno grać ?