Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Mam pytanko gdzie ostawić żeby Debian szukał plików nagłówkowych także w /usr/local/include??
Pozdrawiam
gdzieśtam się to ustawiało, zacząłbym od przerycia /etc ale już zasypiam nad klawiaturą...
póki co spróbuj dodać -I/usr/local/include do linii poleceń kompilatora
dzieki,
tylko ze mi wlasnie chodzi o takie ustawienie na stale
im bardziej kombinuję tym więcej mam wątpliwości... kurde, dawno nic w c nie pisałem i przez to teraz...
chyba można ustawić jakąś zmienną środowiskową... spróbuj export INCLUDEDIR='/cośtam/include' albo coś w tym stylu...
albo jeśli tylko dla jednej paczki, to można po ./configure wyedytować Makefile, tam powinna być dyrektywa 'includedir = ${prefix}/include', tylko nie wiem już czy to miał być cel dla instalacji czy źródło dla kompilatora...
o, zaraz, znalazłem coś w Makefile jednej z moich starszych gier. w src/Makefile jest coś takiego:
CXXCOMPILE = $(CXX) $(DEFS) $(DEFAULT_INCLUDES) $(INCLUDES) $(AM_CPPFLAGS) $(CPPFLAGS) $(AM_CXXFLAGS) $(CXXFLAGS)
chyba można podmienić jedną z tych zmiennych...
tylko że to nadal niewiele daje :P
prowizorka że ch...
hmm... hmm... czuję rozwiązanie, ono wisi gdzieś w powietrzu, czuję jego zapach, ale nie mogę go wywęszyć... jeszcze poszukam.
chwilowo zrobilem linki symboliczne w katalogu /usr/include
ale jak cos znajdziesz to bede ogromnie wdzieczny:)
pozdro
dzieki za pomoc!!