Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Witam, nie chciałbym zaciemniać sytuacji opisując czego już nie próbowałem, podam proste fakty, myślę, że dla osoby orientującej się w temacie, będą one wystarczające.
Debian testing
kernel 2.6.18
KDE 3.5.5
hal 0.5.8.1-6.1
udev 0.105-3
Trochę historii i opis kłopotu.
Dość dawno zainstalowałem system bazowy Sarge 3.1r1 potem podmieniłem repozytoria na testing i doinstalowałem resztę z wiersza poleceń. Od tamtej pory wszystkie upgrade systemu robiłem przez Synaptika. Do pewnego momentu wszystko było tak jak chciałem.
W /etc/fstab mam wpis dotyczący cdromu
/dev/hdb /mnt/cdrom auto ro,users,noauto 0 0
Wkładałem płytkę cd i automatycznie była ona montowana w /mnt/cdrom. Przy wysuwaniu płytki była ona automatycznie odmontowywana.
Od pewnego czasu (już długo z tym walczę) wygląda to tak. Wkładam płytkę, jest ona montowana i mam do niej dostęp przez /mnt/cdrom oraz przez systemowy folder media pod nazwą płytki. Jak wysuwam płytkę nie jest ona odmontowywana, wciąż widnieje w media, w /etc/mtab czy w wyniku mount. Nie ma przez to dostępu do kolejnej włożonej płytki.
Gdy w fstab wyłączę wpis dotyczący cdromu, płytka montowana jest w systemowym katalogu media pod swoją nazwą, a jak wysunę tackę napędu, jest odmontowywana.
Niby ok w nowych dystrybucjach też nie ma czasem wpisu w fstab dla cdromu, związane jest to pewnie z konfiguracją hal-a.
Mnie zależy na tym, aby płytka była automatycznie montowana w /mnt/cdrom przez wpis w fstab, nie inaczej, a przy wysuwaniu tacki napędu odmontowywana.
Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi co powinienem zrobić, aby to poprawnie działało? Albo chociaż wskazać dobry kierunek działania?

Piwo DUG

http://www.linuxfan.pl/howto/cdrom.html tu jest wszystko

Użytkownik

Przeczytałem, pobieżnie, ale nic tam nie ma o hal czy udev. Ten dokument jest sądząc po dacie z 1998 roku.
Problem pojawił się po kolejnej aktualizacji systemu, nie wiem dokładnie kiedy, bo nie korzystałem wtedy często z napędu cdrom.
Kernel wykluczam, od dawna mam 2.6.18 i było pod nim dobrze. Było automontowanie i autoodmontowanie płyt cd.
W logach po włożeniu płyty i po wyjęciu jest tylko
kern.log Mar 14 05:42:20 aisa kernel: end_request: I/O error, dev fd0, sector 0 Mar 14 05:42:31 aisa last message repeated 7 times Mar 14 05:42:43 aisa kernel: ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3 Mar 14 05:42:43 aisa kernel: ISO 9660 Extensions: RRIP_1991A Mar 14 05:42:49 aisa kernel: end_request: I/O error, dev fd0, sector 0 wynik mount /dev/hdb on /mnt/cdrom type iso9660 (ro,noexec,nosuid,nodev)
Przy starcie systemu jest
VP_IDE: chipset revision 6
VP_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later
VP_IDE: VIA vt8233a (rev 00) IDE UDMA133 controller on pci0000:00:11.1
ide0: BM-DMA at 0xd800-0xd807, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
ide1: BM-DMA at 0xd808-0xd80f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
Probing IDE interface ide0...
hda: WDC WD800JB-00JJC0, ATA DISK drive
hdb: HL-DT-ST RW/DVD GCC-4521B, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
Probing IDE interface ide1...
hdc: ST340014A, ATA DISK drive
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
Niech ten cd montuje się automatycznie w /mnt/cdrom i w systemowym media, byle tylko normalnie się odmontowywał przy wysuwaniu płyty.
Coś zostało zmienione a ja zostałem z ręka w nocniku, bo nie trzymałem długo kopii systemu, a nie sprawdziłem dokładnie jak działa cdrom.
Pytanie pomocnicze.
Jak to jest rozwiązane w systemie zainstalowanym z cotygodniowych migawek testing? Jest wpis w fstab dotyczący cdrom?

Bicycle repairman

Zależy Ci aby informacja o katalogu montownia była pobierana z fstab, czy aby każda płyta była montowana w tym samym katalogu?

Piwo DUG

http://www.dug.net.pl/faq/faq-6-151-Automontowanie_ … F3w_plik%F3w_(automount,_autofs)_cdrom_dvd,_nfs,_samba.php

Użytkownik

@Ryszard autofs kiedyś już próbowałem, działa, jakoś, ale czemu mam cofać system w rozwoju, jak są nowsze rozwiązania. Tym niemniej dziękuję za tą sugestię.
@czadman informacja o katalogu montowania powinna być brana z fstab.
Czytałem o Static Mount Points, zrobiłem sobie plik.fdi o zawartości
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<deviceinfo version="0.2">
<device>
<!-- optical drives -->
<match key="block.device" string="/dev/hdb">
<match key="volume.is_disc" bool="true">
<merge key="volume.policy.should_mount" type="bool">true</merge>
<merge key="volume.policy.desired_mount_point" type="string">cdrom</merge>
</match>
</match>
</device>
</deviceinfo>
I w /media pojawia mi się katalog cdrom. Tyle, że taki sposób montowania nie jest akceptowany przez... zdradzę sprawcę... cedegę. Sprawdzę to jeszcze raz na jakiejś grze z kilku płyt cd.
Wiem, że można mieć i nowoczesny sposób montowania i wpis w fstab, mam tak na Mandrivie 2007 i z tego co się dowiedziałem na testing instalowanym z nowych płyt też jest wpis w fstab dotyczący cdrom, więc może działać.
Dopisane
Przetestowałem cedege z montowaniem do statycznego punktu przez regułę hal-a jw. niestety nie działa, nie widzi poprawnie płyty. Otwiera pozwala wskazać np.setup.exe ale na tym koniec. Jak wprowadzę wpis do fstab działa dobrze

Użytkownik

Na drodze eliminacji okazało się, że kłopot z auto odmontowaniem płyt cd powoduje rekompilowany kernel. Nie jestem do końca przekonany czy to jedyny winowajca, wcześniej korzystałem z tego i podobnie rekompilowanych kerneli i było ok. Być może inne nowsze składniki systemu nie współgrają z takim kernelem, ale... zmiana na dystrybucyjny dała poprawę.
Czym przede wszystkim różni się ten rekompilowany kernel od dystrybucyjnego.
Po pierwsze wymaga initrd.img i narzędzi do jego obsługi - był kompilowany z taką opcją.
Po drugie ma wkompilowaną obsługę supermounta - dla stacji dyskietek.
Po trzecie wybrany był typ procesora zgodny z Celeron 2
Porównałem konfigi obu kerneli i to wynik, w jednym dana opcja jest w drugim nie ma lub jest wyłączona.
Kernel dystrybucyjny 2.6.18-4
Kernel dystrybucyjny # General setup # CONFIG_CPUSETS=y # Loadable module support CONFIG_STOP_MACHINE=y # Processor type and features CONFIG_SMP=y CONFIG_M686=y # CONFIG_MPENTIUM4 is not set CONFIG_X86_L1_CACHE_SHIFT=5 CONFIG_NR_CPUS=8 CONFIG_SCHED_SMT=y CONFIG_SCHED_MC=y CONFIG_X86_LOCAL_APIC=y CONFIG_X86_IO_APIC=y CONFIG_X86_MCE_P4THERMAL=y # Firmware Drivers CONFIG_IRQBALANCE=y CONFIG_HOTPLUG_CPU=y # Power management options (ACPI, APM) CONFIG_SUSPEND_SMP=y # ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) Support CONFIG_ACPI_HOTPLUG_CPU=y # Bus options (PCI, PCMCIA, EISA, MCA, ISA) CONFIG_PCI_MSI=y # PCI Hotplug Support CONFIG_HOTPLUG_PCI_IBM=m # Classification CONFIG_NET_ACT_POLICE=m CONFIG_NET_ACT_GACT=m CONFIG_GACT_PROB=y CONFIG_NET_ACT_MIRRED=m CONFIG_NET_ACT_IPT=m CONFIG_NET_ACT_PEDIT=m CONFIG_NET_ACT_SIMP=m # IDE chipset support/bugfixes CONFIG_BLK_DEV_JMICRON=m # Character devices CONFIG_SX=m # Kernel hacking CONFIG_DEBUG_FS=y CONFIG_X86_FIND_SMP_CONFIG=y CONFIG_X86_MPPARSE=y # Library routines CONFIG_GENERIC_PENDING_IRQ=y CONFIG_X86_SMP=y CONFIG_X86_HT=y CONFIG_X86_TRAMPOLINE=y
Kernel rekompilowany 2.6.18-1
Kernel rekompilowany # Processor type and features # CONFIG_SMP is not set # CONFIG_M686 is not set CONFIG_MPENTIUM4=y CONFIG_X86_L1_CACHE_SHIFT=7 # CONFIG_X86_UP_APIC is not set # TIPC Configuration (EXPERIMENTAL) CONFIG_COPS=m CONFIG_COPS_DAYNA=y CONFIG_COPS_TANGENT=y # Classification # CONFIG_NET_ACT_POLICE is not set # CONFIG_NET_ACT_GACT is not set # CONFIG_NET_ACT_MIRRED is not set # CONFIG_NET_ACT_IPT is not set # CONFIG_NET_ACT_PEDIT is not set # CONFIG_NET_ACT_SIMP is not set # Tulip family network device support CONFIG_DGRS=m # Token Ring devices CONFIG_3C359=m # Character devices # CONFIG_SX is not set # Miscellaneous devices CONFIG_USB_DABUSB=m # Pseudo filesystems CONFIG_SUPERMOUNT=m # Kernel hacking # CONFIG_DEBUG_FS is not set
W obu przypadkach wynik polecenia mount jest identyczny
/dev/hda8 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/hda10 on /home type ext3 (rw) /dev/hda11 on /space type ext3 (rw) /dev/hdb on /media/cdrom0 type iso9660 (ro,noexec,nosuid,nodev,user=suncez)
Jak odsapnę poszukam jeszcze jakichś wyjaśnień, tymczasem cieszę się, że działa. A może ktoś zna już odpowiedź?
Strony: 1