Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam posiadam grafike nvidia GeForce 5200 128mb i po instalacji debiana w gnome miałem rozdzielczość 1024x768 i chciałem zmienić na wyższą i nie mogłem. Postanowiłem wgrac stery do grafiki. Więc w konsoli zainstalowałem nvidia-kernel-common nvidia-glx i tam jeszcze jakieś zależności. Zabieram się do edycji xorga a tu zonk moja grafika została wykryta jako:
Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "vesa"
EndSection
Co mam zrobić by debian jakoś spróbował zaktualizować sprzet króty jest w kompie?
Thx za pomoc.
Pozdrawiam
ew wykonaj:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
i wybierz sterownik nv lub nvidia (jesli zainstalowales sterowniki wg przepisu Rycha)
ok thx juz dziala jak nalezy dzieki opisowy rycha i poleceniu kodzika...jeszcze jeden problem mam. brak polskich znakow...moge sobie poszukac ale jest puzno a rano wstaje dlatego jak ktos wie jak sie tym zajac od zaraz to prosze o podanie sposobu :)
zmień "Driver" na "nv" (albo "nvi", nie pamiętam...), albo na "nvidia" (własnościowy, binarny & evil).
juz dziala jak nalezy dzieki opisowy rycha
...właściwie czadmana ;)
harry o wpisie nawet wcześniej to ja pamiętałem :) Tylko nie wykrywał poprawnie grafiki...ale już śmiga więc jest dobrze :)
harry o wpisie nawet wcześniej to ja pamiętałem :) Tylko nie wykrywał poprawnie grafiki...ale już śmiga więc jest dobrze :)
zamuliłem jak zwykle i nie przeczytałem wątku do końca zanim postanowiłem odpisać ^^'''