Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiedzialem zbytnio gdzie to dac :)
Staram sie (mecze) wcisnac nowy bios do AK12A
Przy starcie kompa wywala cosik takiego
BIOS ROM checksum error
i zaczyna mielic flopa
no to zrobilem botowalnego flopa i wsadzilem AWDFLASH.EXE i AK12AS0K.BIN (ostatni bios ze strony producenta) wpisalem wywolanie do autoexec.bat no i...... nic
Komp botuje z flopa, wczyta program do flaszowania, wyswietla typ " Flash Type: EN EN29F002NT /5V" wczytuje pliczek z biosem, wypisuje, ze programuje itd. dochodzi do konca pokazuje OK, robi sam reseta i dalej to samo czyli
BIOS ROM checksum error
i zaczyna mielic flopa
STAWIAM BROWARA ZA POMOC ! :) oczywista bez alkohola :) albo nawet dwa
tech programtor by Ci sie tera zdal :P
Moze ktos ma ? albo inaczej, kupie zaprogramowana kostke....
Lub moze jakos uda sie to dranstwo zaprogramowac
Nagroda wzrasta do trzech piw ! :)
BiExi czym pod linuxem mozna programowac kosci ? jaki soft ? jest cos ? czy zostaje tylko M$ ?
Pytanie poza temat
Dlaczego nie dostaje na maila powiadomienia o wiadomosci, jest juz tak od jakiegos czasu. Zaznaczam "Powiadom mnie gdy ktoś odpowie" :)
Techu ale to normalne że po upgrade wywala ci błąd sumy kontrolnej
a może po prostu wejdź do tego biosu i zapisz ustawienia? nie wystarczy?
Techu ale to normalne że po upgrade wywala ci błąd sumy kontrolnej
a może po prostu wejdź do tego biosu i zapisz ustawienia? nie wystarczy?
Nie moge :(
Po odpaleniu kompa wywala
AWARD BootBlock BIOS v1.0
BIOS ROM checksum error
Detecting floppy drive A media .......
i odwoluje sie do flopa, nie moge wejsc w ustawienia :( objaw taki jaby nie bylo biosu tylko sam boot rom (ale w trakcie programowania nie zglasza problemow - zworke przestawilem wlasciwie :) )
Po wgraniu mu tebo biosa z dyskietki robilem reset comosa... i nic dalej to samo, zmienialem baterie.. i nic dalej to samo.
Z tego co Tech pisze najprawdopodbniej upgrade biosu sie nie powiudl zle sie kostezka zaprogramowala :]
Tech jesli masz jakiegos znajomego elektronika to niech Ci zaprogramuej ta kostke, ewentualnie sciagnij starsza wersje biosu dla twojej plyty i nia proboj zaprogramowac...
co do programowatorow to fajne sa williemy ale nie ma do nichsofta pod linux'a
:]
No szkoda ze nie miszkasz lisko gorlic :] bo bys juz mial zapraogramowanego biosa :P
Panie dlaczego.... dlaczego tak mie pokarales... nic mi ostatni nie dziala :(
Testowalem tez starego biosa (dokladnie ten co byl poprzednio w kostce) i nic dalej to samo
Teoretycznie powinien sie zaprogramowac z fdd a on niet
BiExi a moze masz taka kostke na zbyciu ? podesle Ci bios co do ceny to sie dogadamy
Moze moja kostka jest uszkodzona ?
Biexi nie ma biosa, biexi ma programator, ja też mam kumpla który ma takowe ustrojstwo - Gorlice rulezzz :)
Tech - sprawa jest taka, ze zczytywanie/zapisywanie biosu za pomoca programow dostarczonych przez producenta plyty nie zawsze konczy sie powodzeniem, najprawdopodobniej obeny bios sie zle zaprogramowal i tera tylko programatorem go mozna zaaprogramowac....
Jesli ssie ma programtor mozna szczytac dokladne cala zawartosc ukladu (oczywisie jesli uklad przed taka operacja nie jest zabespieczony programowo)....
no ja tak kilka plyt "ktore sie nie podnosily" zreanimowalam :]
PS> co za rodzaj biosu posiadasz, pujde sie w poniedzialek w elpodzie spytac ile by taka kosc kosztowala, ewentualnie wyuskam z jakiejs niesprawnej plyty.... :]
Testowalem tez starego biosa (dokladnie ten co byl poprzednio w kostce) i nic dalej to samo
no to już kaplica
teraz pytanie czy zwaliła się kość czy ten układ na płycie, co to ją programuje? najlepiej żebyś znalazł kolesia który ma identyczną płytę główną, można by kości podmienić...
--
EDIT: takie programatory rochę kosztują (zobacz np. http://sklep.programatory.com/index.php?catID=7 - jak dla mnie to jest koszt NOWEJ płyty głównej)