Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam taki problem. Konfiguruje sobie od jakiegoś czasu serwer na Debianie 3.1r4. Skompilowałem jądro i iptables z patchami pod IMQ i LAYER7. Zainstalowałem iproute z dselect'a. Stworzyłem prosty i skromny skrypt dla HTB. Uruchomiłem skrypt podłączyłem sie do ftpa przez lan i zaczynam sobie sciagac pliczek. W HTB ustawione ograniczenie 180kbit. No i wszystko pięknie transfer 22,5KB/s, ale po chwili transfer zjezdza do 10,5KB/s, żeby znowu po chwili podskoczyć do 30KB/s i tak w kółko, a średni transfer jest grubo poniżej wymaganego. Przez http jest tak samo. Czytałem też coś o htbfair.diff ale do tej wersji Kernela chyba nie ma takiego patcha?
Próbowałem różnych konfiguracji kernela i nic to nie daje, żadnych zmian ciągle jest tak samo. Nowszego jądra nie wezme bo nie ma patcha IMQ. Zostaje mi tylko jeszcze sprawdzić starsze:. Ale może to nie wina jądra?
IMQ_NET="eth0" TCIQNC="tc class add dev $IMQ_NET parent" TCIQNF="tc filter add dev $IMQ_NET parent" TCIQNQ="tc qdisc add dev $IMQ_NET parent" ip link set $IMQ_NET up tc qdisc del dev $IMQ_NET root >/dev/null 2>&1 tc qdisc add dev $IMQ_NET root handle 2:0 htb default 4 r2q 1 $TCIQNC 2:0 classid 2:1 htb rate ${MAX_UP}kbit ceil ${MAX_UP}kbit quantum 10000 $TCIQNC 2:1 classid 2:2 htb rate ${COMP_MAX_UP}kbit ceil ${COMP_MAX_UP}kbit $TCIQNC 2:1 classid 2:3 htb rate ${VOIP}kbit ceil ${VOIP}kbit for i in `seq 1 ${#IP[*]}`; do $TCIQNC 2:2 classid 2:$((10 + $i)) htb rate ${UPMIN[$i]}kbit ceil ${UPMAX[$i]}kbit done $TCIQNC 2:2 classid 2:4 htb rate 10kbit ceil 50kbit for i in `seq 1 ${#IP[*]}`; do $TCIQNF 2:0 protocol ip prio ${PRIO[$i]} u32 match ip src ${IP[$i]} flowid 2:$(( 10 + $i )) done for i in `seq 1 ${#IP[*]}`; do $TCIQNQ 2:$((10 + $i)) handle $((10+$i)):0 sfq perturb 10 done $TCIQNQ 2:4 handle 4:0 sfq perturb 10
IP,PRIO,UPMIN,UPMAX są wczytywane z pliku.
Docelowo IMQ_NET=imq0 ale w celu sprawdzenia czy to przypadkiem nie przez imq zmienilem na eth0.
Kernel 2.6.17.14
Iptables 1.3.7
iptables-1.3.0-imq1.diff
linux-2.6.17-imq1.diff
Sprzęt: P3 500mhz 128mb, eth0 std. realtek 100mbit
Czy ktoś miał podobny problem albo wie o co może chodzić? Nie chce zmieniać HTB na innego kolejarza.
Z góry dzieki!
spróbuj z patchami z tej strony
http://snaj.ath.cx
Jak znajde dluzsza chwile to sproboje.
Przelozylem dysk do lepszego kompa i efekt jest taki sam, malo tego okazuje sie ze to chyba nie htb zawodzi, transfer bez zadnych ograniczen po lanie z ftp zachowuje sie tak samo leci sobie kolo 11000kb/s spada ponizej 10000 i spowroten na ponad 11000 :. Wczesniej na tym samym kompie byl zainstalowany woody i zadnych problemow nie bylo ... nie wiem co to moze byc :/
niezabardzo sie znam na przesyle danych ale moze to ma cos wspolnego z opoznieniem potwierdzenia odbioru albo cos :/
Sprobuj na innych sieciowkach, sprawdz kable sieciowe, switcha.moze to wina sprzetu? sprawdz czy masz poprawne sterowniki do sieciowek zaladowane.
To na bank nie jest wina sprzeatu bo sprawdzalem na dwoch roznych kompach. Z czym ten drugi to byl dzialajacy serwer od dluzszego czasu na ktorym htb smigalo bez problemu i zadnych takich jaj nie bylo. Dopiero na nowym Debianie 3.1r4 i jajku 2.6 zaczely sie problemy :.
Probowalem na rozne sposoby kompilowac rozne jajka 2.6 z roznymi paczkami (snaja tez) i ciagle to samo. Teraz skompilowalem 2.4.34.1 z innymi paczkami net wszystko smiga ale dalej jest to samo. Wniosek jest jeden Sarge jest do bani :/ albo mam cos z ustawieniami tylko co i gdzie?:/
Instalacje mialem standardowa, nic wielkiego tam nie wymyslalem, zainstalowalem to co mi jest potrzebne i nic weicej. Poddaje sie. Albo bede czekal na stabilna wersje etha albo wroce na Debiana 3.0.