Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hi, mam zgryza. Mplayerów stawiałem kilkadziesiąt, a dziś mi wywaliło takie cuś
Checking audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit -> 48000Hz/2ch/16bit... AF_pre: af format: 2 bps, 2 ch, 48000 hz, little endian signed int AF_pre: 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) [AO OSS] audio_setup: Nie mogę otworzyć urządzenia audio /dev/dsp: Nie ma takiego pliku ani katalogu alsa-init: got device=0, subdevice=0 alsa-init: 1 soundcard found, using: default alsa: 48000 Hz/2 channels/4 bpf/65536 bytes buffer/Signed 16 bit Little Endian AO: [alsa] 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps) Building audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit -> 48000Hz/2ch/16bit... Zaczynam odtwarzanie... VDec: wymagana konfiguracja vo - 640 x 288 (preferowana csp: Planar YV12) Nie mogę znaleźć pasującej przestrzeni koloru - próbuję ponownie z -vf scale... Otwieram filtr video: [scale] Wybrane urządzenie wyjścia video jest niekompatybilne z tym kodekiem. BŁĄD KRYTYCZNY: Nie mogę zainicjalizować filtra video (-vf) lub wyjścia video (-vo). Can't restore text mode: Zły argument alsa-uninit: pcm closed Wychodzę...(Koniec pliku)
ja też miałem dziwnego zgryza ostatnio. używałem mplayera z paczek od nerim.net i po ostatnim upgrade zamiast większości polskich liter było 'ż'. no więc trzeba było sobie skompilować samemu...
Wszystkie opcje dostępnych sterowników próbowałem. Ale już sobie poradziłem. Okazało się że Sarge zaczyna mieć coraz więcej zrąbanych pakietów. Nie dało się zainstalować xlibs-dev oraz libgtk1.2-dev. Przekompilowałem ze źródełek i poszło :)
Ps opcja fbdev na konsole jest super
Ps opcja fbdev na konsole jest super
no ja tam wolę vesa, bo można sobie przeskalować obraz w razie czego
zgodzę się co do jednego: mplayer pod iksami to jakieś szaleństwo, bo nie dość, że co chwila się wysypuje, to jeszcze zamula
tak przy okazji to coś ten art o mplayerze nei wyraźne jest znaczy nei działa :]
Mi tam ten art pasuje. Bez problemu za pierwszym razem zainstalowałem mplayera. Zobacz http://debian.wonder.pl/index.php/DebianMplayer niby pod woody no i moze trzeba sprawdzic numerki z wersjami pakietow. mi ogolnie zbudowala sie paczka ale cos kodeki zrypalem - potem zrobilem wg opisu z dug'a
rumi@Rumi-debian:/mnt/hdb1/Real-Wisla$ gmplayer 2004-08-25 Real-Wisla 3-1 Polowa1.avi MPlayer 1.0pre7-3.3.5 (C) 2000-2005 MPlayer Team CPU: Advanced Micro Devices Athlon MP/XP Thoroughbred (Family: 6, Stepping:1) Detected cache-line size is 64 bytes CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0 Skompilowany dla procesora z rozszerzeniami: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE Xlib: extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0". vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display) Błąd przy otwieraniu /dev/rtc: Permission denied (użytkownik pownien móc goodczytać.) [ws] Przykro mi, Twój system nie obsługuje rozszerzenia XShape. Xlib: extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0". [skin] nie znaleziono pliku ( /usr/local/share/mplayer/Skin/default/skin ). nie znalazłem skórki (default) rumi@Rumi-debian:/mnt/hdb1/Real-Wisla$
:/ kufa jake skórki wszystko nufka. A i folderu codek też nei było :|
jest tyle juz otwartych topicow z mplayerem, ze nie wiedzialem w ktorym mam pisac :)
mam pytanie co trzeba dodac, zeby mplayer odtwarzal pliki *.rmvb ??
paczke z kodekami wzucilem 'all' ze strony domowej projektu. i nic
Sprawdz dobrze sciezke kodekow u mnie ten format smiga :) ale kiedys mialem pdoobny problem z wmv otoz wrzucilem kodeki win32 do /usr/local/lib/codecs/win32codecs niby w configure sciezke znalazl ale jak przyszlo do dzialania to ich nie widzial dopiero jak zmienilem na /usr/local/lib/codecs i tam bezposrednio umiescilem kodeki pomoglo po przekompilowaniu mplaeyrka, moze i Tobie pomoze ;)
ja musialem zrobic katalog codecs w: /usr/lib i wgrac tam kodeki.
bo jak podgladnolem plik win32codec.sh (czy cos w tym stylu) to taka byla lokalizacja
Witam
Instalowałem i kompilowałem MPlayera tak jak jest na stroonce DUGa i wszystko ładnie śmiga, ale brakuje polskich liter w napisach. Czcionki skopiowałem do "/usr/local/share/mplayer/font" i dałem na wszsytko całkowite prawa itp. i dalej dupa. Co musze zrobic żeby zamiast "_" miec polskie czcionki ??
a które czcionki ściągnąłeś ?
iso 8859-2
czy cp 1250 ? <- te właśnie trzeba
Witam
Instalowałem i kompilowałem MPlayera tak jak jest na stroonce DUGa i wszystko ładnie śmiga, ale brakuje polskich liter w napisach. Czcionki skopiowałem do "/usr/local/share/mplayer/font" i dałem na wszsytko całkowite prawa itp. i dalej dupa. Co musze zrobic żeby zamiast "_" miec polskie czcionki ??
Żeby się za bardzo nie pałować wystarczy skorzystać z czcinek systemowych. Do pliku ~/.mplayer/config lub ~/.mplayer/gui.conf (gmplayer) należy dopisać np. coś takiego:
fontconfig=1 font = "arial" subfont-encoding = "cp1250" subfont-text-scale = "4" sub_auto_load = "yes"
W miejscu font można wpisać dowolną czcionkę, która jest dostępna w systemie byle miała polskie znaczki.
to ja się tu podłączę z pytaniem:
jak skalować czcionkę w trakcie oglądania fimu ?
to ja się tu podłączę z pytaniem:
jak skalować czcionkę w trakcie oglądania fimu ?
Nie da się. :/
ja mam jeszcze pytanko odnosnie jakosci. jak wlacze jakis film, obojetnie jaki, strasznie mi zwalnia, dzwiek wyprzedza obraz. a jak ogladam w kaffeine to wszystko smiga elegancko :|
ja mam jeszcze pytanko odnosnie jakosci. jak wlacze jakis film, obojetnie jaki, strasznie mi zwalnia, dzwiek wyprzedza obraz. a jak ogladam w kaffeine to wszystko smiga elegancko :|
Na jakim sterowniku chodzi mplayer (opcje vo i vo_driver ) ?
ja też miałem dziwnego zgryza ostatnio. używałem mplayera z paczek od nerim.net i po ostatnim upgrade zamiast większości polskich liter było 'ż'. no więc trzeba było sobie skompilować samemu...
Już doszedłem czemu tak jest. Sam miałem z tym problem.
W tych paczkach jest włączona obsługa fribidi (języków hebrajskiego i arabskich), i to stwarza problemy. Fribidi jest domyślnie wyłączone podczas konfiguracji mplayera i dlatego własne binarki nie sprawiają problemów. Przebudowałem sobie paczki bez obsługi fribidi i wszystko jest cacy.
można się jeszcze pobawić opcją sws, szczególnie przydatne na starszych maszynach
co do sterownikow i sprzetu to:
k.graficzna GF440MX - driver: nv
procek: Athlon 2000XP+
RAM: 512 DRAM PC3200
plus 1024MB SWAP
a jak dawalem mu zeby uzywal VESy to mi wlacza X11, a VESY ani slychu ani dychu :|
co do sterownikow i sprzetu to:
k.graficzna GF440MX - driver: nv
procek: Athlon 2000XP+
RAM: 512 DRAM PC3200
plus 1024MB SWAP
a jak dawalem mu zeby uzywal VESy to mi wlacza X11, a VESY ani slychu ani dychu :|
Nie jestem pewien, ale na vesie to po xami chyba nie pójdzie. Puszaczałeś przez "-vo xv"?.
Nie jestem pewien, ale na vesie to po xami chyba nie pójdzie. Puszaczałeś przez "-vo xv"?.
Teraz smiga elegancko :) Wielkie dzieki
ja też miałem dziwnego zgryza ostatnio. używałem mplayera z paczek od nerim.net i po ostatnim upgrade zamiast większości polskich liter było 'ż'.
Już doszedłem czemu tak jest. Sam miałem z tym problem.
W tych paczkach jest włączona obsługa fribidi (języków hebrajskiego i arabskich), i to stwarza problemy. Fribidi jest domyślnie wyłączone podczas konfiguracji mplayera i dlatego własne binarki nie sprawiają problemów. Przebudowałem sobie paczki bez obsługi fribidi i wszystko jest cacy.
Jak je przebudowałeś?
aha i jeszcze jedno. w jaki sposob moge sciagnac licencje do *.wmv ??