Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-01-30 16:20:49

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Karty sieciowe

Witam. Mam takie pytanko, jak kokretnemu urzadzeniu przypisac ipka? Jak system przydziela adresy kartom sieciowym? Sorx, nie potrafie sie wyslowic :-) Otoz, robiac ifconfig i stawiajac interfejs... system automatycznie podnosi jakis tam sobie interfejs - ktora to karta fizycznie? 1, 2 czy 3 moim kompie (zakladajac ze mam 3, albo nawet 4) Oto mi wlasnie chodzi, jak przypisac konkretnej karcie ipka. W jaki sposob system podnosi interfejsy? Po kolei poczawszy od gniazda pocesora?  Co ciekawe mam w kompie  dla testu zapakowanych 5 sieicowek, a system widzi zaledwie 3 z nich...

pozdro

#2  2007-01-30 16:26:55

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Karty sieciowe

jezeli kozystasz z udev to w jego konfiguracji ustawia sie przypisania oznaczen eth* do mac adresow kart ... adresacje ip przypisuje sie do urzadzen eth* w /etc/network/interfaces ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2007-01-30 18:31:08

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Heh,  ile druga czesc zdania rozumiem - standard, to pierwszej nie :-) a jest to zdaje sie wlasnie to o co mi chodzi - czyli mozliwosc przypisania do konkretnego ipka konkretnego hardware... Jak podjejrzec macki hardware (poza ifconfigiem, kiedy sa juz skonfigurowane?)

#4  2007-01-30 18:59:58

czechu - Członek DUG

czechu
Członek DUG

#5  2007-01-30 20:45:48

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Trza bylo tak od razu :-DDDDD

#6  2007-01-31 12:16:02

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Witam . Dalej mam problem z kartami sieciowymi. Moze ktos naswietli sytuacje. Otoz do kompa zapakowalem 5 sieciowek  - ot tak. 3 z nich pokazuje mi system /lspci, ale tylko dwie moge skonfigurowac. Jesli probuje nadac eth2 adres - zonk. Dostaje blad o braku takowego urzadzenia. Wyjalem wiec jedna sieciowke ta, ktora dzialala eth0 i wlozylem w jej miejsce sieciowke ktora byla widziana przez system w to samo miejsce. Sytuacja sie nie zmienila. nazwa eth0 zostala przypisana sieciowce ktora wczsniej miala nazwe eth1 a przelozona sieciowka ponownie nie daje sie skonfigurowac (jest na listingu po wydaniu polecenia lspci) Czy to znaczy, ze sieciowka jes uwalona, a co z pozostalymi, dwiema,ktorych w ogole nie widac w systemie?

#7  2007-01-31 12:23:10

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

http://dug.net.pl/faq/faq-6-163-Kolejnosc_kart_siec … azw_urzadzen_(kolejnosci)_przy_pomocy_regul_udev..php

Dopisek:
Obywatel ba10: o faktycznie, ale link, wydaje się, wciąż potrzebny. ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#8  2007-01-31 12:32:01

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Obywatel azhag proszony o nie dublowanie :) Czechu juz podał ;)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#9  2007-01-31 14:51:02

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Uparliscie sie chyba na tego linka, przeciez tam nie ma nic na temat tego o czym pisze. Pisze, ze nie dzialaja mi sieciowki, a wy podajecie mi linka do strony na ktorej opisane jest- jak przyporzadkowac nazwy do kart na podstawie mackow. Bezsens... W kazdym razie juz doszedlem co jest - metoda prob i bledow, sieciowki sa po prostu skopane. Dzialaja mi tylko 3, dwie do kosza. Po wlozeniu ich w obojetnie ktory slot komputer przy starcie sygnalizuje blad (sygnaly dzwiekowe) - co ciekawe wczesniej tego nie robil...
Sprawa rozwiazana - jak widac nie byla mi do tego potrzebna lektura z podanego linka, aczkolwiek nie zaszodzi wiedziec.

#10  2007-01-31 14:58:59

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Miałem dziwne wrażenie, że _jednym_ z problemów jest przypisanie numeru eth do konkretnej karty.
Najwyraźniej tylko wrażenie.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#11  2007-01-31 15:22:09

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Nie :-) Nie pisalem o przypisaniu nazwy do konktetnej karty, opisalem, jaka zaszla sytuacja. Bez przyisywania mac_karty --- nazwa, system zdaje sie sam przydziela kolejno nazwy. Byla sieciowka w slocie 2 od proca, jako eth0 - jako pierwsza ja skonfigurowalem, wyjalem ja a nazwa eth0 zostala przypisana sieciowce w 3 slocie (dzialajacej) - wniosek wsadzona do 2 slotu (zamiast poprzedniej) karta po prostu byla uszkodzona, normalnie pewnie system przypisalby jej nazwe eth0, ale mniejsza z tym :-)) Wazne, ze wiem, ze to wina sieciowek.

Stopka forum