Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam takie pytanko - formalnie zglupialem. Dostalem polpaka z 16 adresami pub. xxx.xxx.xxx.240. Nie mam podanej maski. Czy ja dobrze rozumiem, ze maske powinienem miec w tym wypadku 240, czyli /28?
mimo, ze to strona wroga :P i temat w sumie jest rozwiazany, to polecam lekture wyrażanie IP za pomocą maski
Wszystko zalezy jaka jest ta pula adresow. Generalnie maska /28 pozwala na adresacje 14 hostow + adres sieci + broadcast skierowany wiec dla 16 hostow maska powinna byc /27.
A co do jest stronki M$ to nie rozumiem dlaczego uwazaja ze sieci z nieciaglymi maskami sa zle. To ze sa zadko uwazane nie znaczy ze sa zle.
Hmm Odd zle mi podpowiadasz :-) 16 adresow - /28 dziesietnie 240. /27 to mialbym > 16. Jeszcze nie widzialem, zeby tepsa dawala 4 pub ipki ;-) np na dsla megowego. Owszem sa podane w opisie 4 pub ipki, ale w to jest wliczony broadcast i multicast + adres ip modemu i raptem zostaje ci jeden ipk pub dla twojej maszyny - kompa, rutera czy co tam jest.