Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
pod ubuntu jest prosta komenda apache2-ssl-certificate
a pod debianem ?
A Debian nie gorszy.
packages.debian.org mówi, że program znajduje się w pakiecie apache2-common.
ok dzieki. czyli zeby szyfrowac transmisje danych z i od serwera musze wygenerowac self-signed SSL Certificate. zgadza sie ?
apache2-common mam zainstalowane.
serwer:~# serwer:~# apache2-ssl-certificate -bash: serwer:~#: command not found
Kod:
-bash: serwer:~#: command not found
;)
no nie wiem czemu niemam tej komendy apache2-ssl-certificate.
serwer:/var/www# apache2-ssl-certificate -bash: apache2-ssl-certificate: command not found
ja równiez dołączam sie do pytania, bo nie ma u mnie takiego polecenia. korzystam z opisu z:
http://www.debian-administration.org/articles/349
paczke apache2-common mam zainstalowane
pzdr
Muszę po części odszczekać to co wyżej napisałem, sprawdziłęm tylko dla stable i tam jest ten program w owym pakiecie.
W testing i unstable nie ma tego programu.
ja wygenerowalem sobie w ubuntu ta komenda. wyszedl mi plik apache.pem gdzie sa hyba 2 certy jeden pod drugim. wiem ze sie generuje tez poleceniem openssl ale co dalej ?
oto polecenie apache2-ssl-certificate
#!/bin/sh -e if [ "$1" != "--force" -a -f /etc/apache2/ssl/apache.pem ]; then echo "/etc/apache2/ssl/apache.pem exists! Use "$0 --force."" exit 0 fi if [ "$1" = "--force" ]; then shift fi echo echo creating selfsigned certificate echo "replace it with one signed by a certification authority (CA)" echo echo enter your ServerName at the Common Name prompt echo echo If you want your certificate to expire after x days call this programm echo with "-days x" # use special .cnf, because with normal one no valid selfsigned # certificate is created export RANDFILE=/dev/random openssl req $@ -config /usr/share/apache2/ssleay.cnf -new -x509 -nodes -out /etc/apache2/ssl/apache.pem -keyout /etc/apache2/ssl/apache.pem chmod 600 /etc/apache2/ssl/apache.pem ln -sf /etc/apache2/ssl/apache.pem /etc/apache2/ssl/`/usr/bin/openssl x509 -noout -hash < /etc/apache2/ssl/apache.pem`.0
no to teraz tylko rozszyfrowac to zeby miec komende. odpalilem skrypt w debianie i wywala bledy :(
Te wskazówki z oficjalnej dokumentacji httpd nie działają?
jestem narazie w robocie, ale jak znajde chwile czasu to zaraz bede znowu kombinowac. czadman zarzucił opis ale po angielsku a ja jestem noga z anglika, jakby ktos mogl podrzucic cos po polsku albo napisac co jak robic byłbym wdzięczny. pzdr
dawaj co tam masz z anglika to to przetlumacze :)
z góry na dół jak leci bo nawet nie wiem gdzie to sie kończy
ok juz wiem co i jak. wszystko generujemy komenda (zostanie on wygenerowany w katalogu gdzie jestesmy)
openssl req -new -x509 -nodes -out server.crt -keyout server.key
w konfigu do strony ktora chcemy zaszyfrowac podajemy
SSLCertificateFile /sciezka/do/server.crt SSLCertificateKeyFile /sicezka/do/server.key
wazne zeby podac w common name nazwe domeny swojej albo ip. jesli sie zle poda albo nienapisze to przegladarka bedzie krzyczec ze certyfikat nienalezy do tej strony itp. mozna olac ten blad i isc dalej.
komenda apache2-ssl-certificate jest prawie identyczne z tym ze podaje sie plik konfiguracyjny do generowania no i zapisuje wszystko w jednym pliku *.pem
lektora do poczytania
http://www.malisz.eu.org/5_Apache+SSL.htm