Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No to ja może podam loga konsoli - podobnie jest, gdy próbowałem zainstalować jeszcze raz, bądź cokolwiek z tym pakietem zrobić.
earth-simulator:/home/lukasz# aptitude remove --purge sysv-rc-bootsplash Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: sysv-rc-bootsplash 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 69,6kB. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe (Odczytywanie bazy danych ... 321702 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie sysv-rc-bootsplash ... Testing if patches remove cleanly... 10 out of 10 hunks FAILED -- saving rejects to file /etc/init.d/rc.rej Patches would not removed cleanly. dpkg: błąd przetwarzania sysv-rc-bootsplash (--remove): podproces pre-removal script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: sysv-rc-bootsplash E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: aptitude: symbol lookup error: aptitude: undefined symbol: _ZN9pkgPolicyD2Ev
Prosiłbym jedynie o pomoc w usunięciu tego, bądź doradzenie, co moge zrobić, żeby działał jak należy. Probowałem wg. sposobu, który jest tutaj: http://lists.debian.org/debian-user-polish/2006/04/msg00288.html
lecz nic to nie pomogło.
może apt-get usunie
sysv-rc-bootsplash z www.bootsplash.de działa(ł) na sarge'u. Nie wiem jak jest z etchem, ale by zpatchować skrypty startowe w etch/sid użyj paczki z repo debiana dla sida - wersja 1.0.5-1.
W przypadku, gdyby nadal sie pluł, że nie może usunąć/przeinstalowac paczki to wykonaj:
rm /var/lib/dpkg/info/sysv-rc-bootsplash.*
zrobiłem tak, jak napisałeś, Lorenzo. Pakiet usunął się bez problemów. Ale pytanie - czy pliki z tego pakietu też się usunęły, czy tylko same wpisy?