Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-12-25 22:12:58

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

wl-8303

przebieg instalacji i konfiguracji debian sarge 3.1 : instalacja pomyślna , konfiguracja xfree86 ok , i teraz się zaczyna nasza przygoda wchodze sobie w terminal instaluje ndiswrappera  , łąduje do niego sterownik i wpisuje modprobe ndiswrapper i moim oczom ukazuję się napis oznajmiający że nie może znaleść modułu , pomyślałem sobie że nie podniosłem wlan0 , a więc pisze ifconfig wlan0 up , ku mojemu zdumieniu pisze : cannot find device . I szczerze wam powiem że teraz zgłupiałem i nie wiem co zrobić i licze na waszą pomoc :)

Dokonam na nich krwawej pomsty w zapalczywym gniewie.Wtedy poznają ,iż Jam jest Pan,gdy będę urzeczywistniał pomstę moją.

#2  2006-12-25 22:15:52

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Re: wl-8303

podaj wynik

Kod:

lspci

bo musze wedziec na jakim chipsecie jest ta karta by pomuc

#3  2006-12-25 22:31:23

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

jest na czipsecie VIA , hehe aż wstyd że ja tego nie wiedziałem bez sprawdzenia :D btw bym był wdzięczny za podpowiedź gdzie ja mam to zapisać na debianie żeby później móc przejść wingroze i Ci to skopowiwać ^^

Dokonam na nich krwawej pomsty w zapalczywym gniewie.Wtedy poznają ,iż Jam jest Pan,gdy będę urzeczywistniał pomstę moją.

#4  2006-12-25 22:34:18

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

zamontuj partycje windowsa do odczytu a nastepnie klepnij polecenie

Kod:

lspci >/punkt/montowania/shita/plik.txt

w/w polecenie przekeruje strumien wynikow do podanego pliku

#5  2006-12-29 00:17:48

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

wiem że jest to w artykułach napisane jak montować partycje ale mi te polecenia z nie wiadomych powodów nie chcą działać .... więc jeżeli była byś tak dobra i powiedziała co ja mam w ten terminal wpisać bym był wdzięczny ^^

#6  2006-12-29 08:44:44

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

witam!!! montowanie windowsowych partycji jest opisane w faq, na necie tez tego duzo jest. zalezy jaki masz typ partycji, walnij polecenie 'fdisk -l' i ci wyswietli liste partycji twoj windows jest pewnie na /dev/hda1, wiec jesli ma system plikow ntfs polecenie montowania wygladac bedzie tak 'mount /dev/hda1 /mnt/windows ntfs , tylko musisz wczesniej utworzyc katalog windows w katalogu /mnt

#7  2006-12-29 14:12:32

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

wpisując "mount dev/hda1 /mnt/windows ntfs" mój kochany terminal oznajmia mi że muszę sprecyzować system plików "you must specify file system" ale nie wiem czemu skoro jest podany :/ btw co do pytania o czipset karty to domyślam się że to jest jedno z 3 które podam:  VIA , rtl8180, wl-8303 , aha i co do polecenia fdisk -l po wklepaniu pokazuje mi się jakieś "czary mary" :D bardziej mi pasuje fdisk -l /dev/hda , co do partycji na której jest windows miałeś racje , bo xp ma taki mankament że musi być na pierwszej inaczej zaczyna sie coś psuć , hehe co do takich ciekawych rzeczy spróbuj utworzyć folder o nazwie "con" na pulpicie w xp :D

#8  2006-12-29 14:24:00

siarka2107
Użyszkodnik DUG

ad. 1 montujesz poleceniem 'mount /dev/hda1...' a nie 'mount dev/hda....'

ad. 2 jajko masz dystrybucyjne czy kompilowane, bo jesli kompilowane to moze nie wsadziles tam modulu do obslugi partycji ntfs, albo sproboj zaladowac modul do obslugi ntfs przy pomocy polecenia modprobe

ad. 3 windows xp nie musi byc na pierwszej partycji

pzdr

#9  2006-12-29 14:47:42

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

ad.1 nie wiem jak to z twoim czytaniem ale w swoim poście napisałem "hda1" a nie "hda" więc nie rozumiem puenty zdania , chyba ze chodzi ci o slash ale z tym tez kombinowałem  ad.2 jajko mam dystrybucyjne ad.3 wiem że to nie jest przykazane ze na 1 partycji ale trzeba co nieco pokombinowac aby było na innej

#10  2006-12-29 15:24:16

siarka2107
Użyszkodnik DUG

chodzilo mi o slash :-) a jesli sa to partycje ntfs mozesz rowniez sprobowac sterownika ntfs-3g, caly opis do niego jest w faq. pzdr

#11  2006-12-29 15:41:19

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

hehe odkryłem coś nowego partycji nie ma nawet w /etc/fstab , więc próbowałem tym poleceniem mount -t ntfs /dev/hda1/ mnt/windows , ale pisze mi że nie ma katalogu mnt/windows  , a on przecież jest bo sam go tworzyłem .... , btw może podpowiesz mi jak zamontować dyskietkę (bo to też nie działa od razu) to będzie szybciej (chyba)^^

#12  2006-12-29 16:06:20

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

jednak działa tylko źle wpisałem  komendę , hehe, teraz pokombinuje jeszcze z wpisem w fstab i powinno grać ^^

#13  2006-12-30 20:19:35

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

otóż jest , całkiem nowy problem , mam zamontowaną partycje i można z niej czytać a nie można zapisywać więc sćiągnęłem sobie ntfs-3g aby móc zapisywać.  wrzuciłem plik do katalogu domowego  daje polecenie cd ścieżka , później apt-get install paczka i to ustrojstwo wyświetla mi ze nie może znaleść myślałem że krew mnie zaleje.... 2 sprawa jest taka ze jak chciałem paczke wsadzic w katalog root'a to nie mogłem bo niby nie mam uprawnień ,przecież do cholery jestem rootem to je powinienem mieć ....

#14  2006-12-30 21:28:48

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

daje polecenie cd ścieżka , później apt-get install paczka i to ustrojstwo wyświetla mi ze nie może znaleść myślałem że krew mnie zaleje....

apt-get obsluguuje paczki a nie pliki paczek ... uzyj dpkg -i ...

sprawa jest taka ze jak chciałem paczke wsadzic w katalog root'a to nie mogłem bo niby nie mam uprawnień ,przecież do cholery jestem rootem to je powinienem mieć ....

pokaz wyniki komend whoami oraz ls -l tam/gdzie/chcesz/kopiowac ... root moze sobie odebrac prawa ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#15  2006-12-31 02:09:31

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

dpkg -i paczka , tez nic nie daje , jakiś error wyskakuje :( co do czipsetu moja mało oświecona głowa wpadła na to że jest to realtek :D a co do reszty o co pytasz nie mam możności pokazania Ci tego z powodu nie zainstalowanej paczki do zapisywania na ntfsie :(

#16  2006-12-31 02:57:42

GuruPL - Członek DUG

GuruPL
Członek DUG
Serwis

zapisywanie na ntfs musisz miec najpierw wkomlilowane w kernel

#17  2006-12-31 18:31:29

hendrix - Użytkownik

hendrix
Użytkownik

okej moi mili ,zrobiłem ze tak powiem krok milowy w kierunku internetu na tym moim sardżu ^^ odkryłem  ze wersja ndiswrappera jest pod jajko 2.6 a nie 2.4 na którym zawsze próbowałem działać  , się skapnąłem że to na 2.6 musi być , to zainstalowałem wszystko od nowa i aż się  zdziwiłem jak wszystko pięknie i gładko szło aż do pewnego momentu(wiem ze na to liczyliście :D) wlan0 udało się podnieść ndiswrapper się załadował , tylko nie wiem czemu eth0 nie idzie podnieść próbowałem komendą ifconfig eth0 up ,ale niestety nic nie dało, przez ustawienia sieciowe próbowałem podnieść i też nic .Tak więc znowu jestem w kropce. A powodem moich długich starań o interent na debianie było to że miałem płytki instalacyjne z allegro gdyż mój transfer nie pozwala mi nie ściąganie tak dużych plików . i nie wiedziałem w jakiej wersji jest ndis...  także na przyszły raz radze każdemu z was aby nie kupował z allegro lub sprawdzał wersje każdej instalowanej paczki w synapticu ^^

#18  2006-12-31 18:41:27

siarka2107
Użyszkodnik DUG

jak udalo ci sie podniesc wlan0 to i z eth0 nie powinienes miec problemu, moze wystarczy załadować modul do jajka aby obsluzyl twoja karte i wtedy ja podnosic, za pomoca polecenia lsmod zobacz czy masz maladowany modul, a jak nie to modprobe i nazwa modulu, pokaz mi jeszcze plik interfaces i powiedz mi jeszcze jaka to karta ta eth0 model itp, ino szybko bo zara na impre trza walic :-D
p.s. ale bedzie bolała glowa :-), szczesliwego nowego roku 2007

#19  2006-12-31 18:43:59

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

jakiś error wyskakuje :(

pewnie zaleznosci ... ale tylko zgaduje ;-)

moze zamontuj ta dyskietke i tam zapisz ...

Kod:

mkdir /mnt/flop
mount -t auto /dev/fd0 /mnt/flop

i piszesz do katalogu /mnt/flop

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum