Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po niespodziewanym restarcie komputera (sieć elekt.), system nie podniósł się. Wypisuje:
"(...)Unable to mount root fs on unknown-block(...)"
Kilka linii wczesniej pisze o problemie z zapisem do RAMDISCu. Mogę się dostać na partycje z systemem przez LiveCD. Jesli ktoś ma pomysł, co się mogło stać, byłbym wdzięczny. Podejrzewam jakieś problemy z załadowaniem modułów (czyżby wyparowały? Jądro fabryczne, testing).
a moze fsck pomoze posypal ci sie system plikow zapewne .. z live zrob fsck i moze sie naprawi choc nie ma pewnosci .. nie wiem w ilu % mam racje ale to co poradzielm napewno nie zaszkodzi
Dzięki, to najprawdopodobniej było to. Niestety nie mialem przy sobie żadnego w miarę nowego i aktualnego LiveCD, którego narzędzia poradziłyby sobie z systemem plików, a czas naglił, więc musiałem postawić system na nowo. Koszt był moim zdaniem mniejszy.