Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Kupiłem sobie MP4 i kiedy podłączam go do kompa przez USB to Debian go nie widzi.
Proszę o pomoc!
PozdRo
Cyaa
W Linuksie pamięci masowe typu USB flash drive pracują jako urządzenia SCSI (systemowo oznaczane /dev/sda1 /dev/sdb1 etc).
Aby mieć dostęp do pendriva musimy go zamontować ręcznie (o ile nie zrobił tego system automatycznie). Najpierw w konsoli jako root wydajemy polecenie:
mkdir -m 666 mnt/pendrive
a następnie montujemy urządzenie poleceniem:
mount /dev/sda1 /mnt/pendrive
Po zamontowaniu pamięci mamy do niej pełen dostęp jak do dysku twardego.
Na google.pl napewno znajdziesz coś wiecej.
maly: w ten sposób są widziane tylko odtwarzacze działające w trybie UMS, jeżeli działa w trybie MTP to podłączany jest przez specjalny program.
Kaczorex - lepiej zdradź model twojego odtwarzacza. I pokaż wynik polecenia
dmesg | tail -n10
po wsadzeniu odtwarzacza.
model:Broadway MM237
po poleceniu wyskoczyło takie coś:
Vendor: Model: Rev:
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
USB Mass Storage device found at 3
usbcore: registered new driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
SCSI device sda: 974321 512-byte hdwr sectors (499 MB)
sda: assuming Write Enabled
sda: assuming drive cache: write through
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: unknown partition table
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
debian:/home/maly# dmesg | tail -n10 sda: Write Protect is off sda: Mode Sense: 00 c0 00 00 sda: assuming drive cache: write through SCSI device sda: 974321 512-byte hdwr sectors (499 MB) sda: Write Protect is off sda: Mode Sense: 00 c0 00 00 sda: assuming drive cache: write through sda: unknown partition table sd 0:0:0:0: Attached scsi removable disk sda usb-storage: device scan complete debian:/home/maly# mount /dev/sda /mnt/pendrive mount: /dev/sda already mounted or /mnt/pendrive busy mount: according to mtab, /dev/sda is already mounted on /mnt/pendrive debian:/home/maly#
zamontowany i u mnie wsio gra.
wpisałem i wyskoczyło takie coś:
mount: mount point /mnt/pendrive does not exist
/mnt/pendrive jest katalogiem do którego montowany jest twój player czy jakies inne użądzenie jesli takiego nie masz to musisz go utworzyć
a jak go można utworzyć?
maly-jak to wpisałem to nic nie ma
zakladamy katalog:
mkdir -m 666 /mnt/pendrive
Jeśli wszystko jest dobrze to w katalogu /mnt/pendrive jest nasz odtwarzacz.
# mount /dev/sda1 /mnt/pendrive
mount: you must specify the filesystem type
i co to znaczy??
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: unknown partition table
wyglada ze nie masz utwozonej na nim partycji ... sa na nim jakies dane ?
sproboj uzyc fdisk'a ...
Usage: fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] device
E.g.: fdisk /dev/hda (for the first IDE disk)
or: fdisk /dev/sdc (for the third SCSI disk)
or: fdisk /dev/eda (for the first PS/2 ESDI drive)
or: fdisk /dev/rd/c0d0 or: fdisk /dev/ida/c0d0 (for RAID devic
daj tak
mount -t auto /dev/sda1 /mnt/pendrive
sam Ci powinien system plików obczaić i o ile /dev/sda1 istnieje i kernel go obsługuje to sie podmontuje jak trzeba :)
zamonntowałem tego mp4 system go widzi tylko przy próbie skopiowania na niego mp3-jakiegoś utworu -wyskakuje-NIE MOŻNA ZNIENIĆ WŁAŚCICIELA PLIKU mnt/pendrive/inazwa pliku który chcę dać na odtwarzacz
zamonntowałem tego mp4 system go widzi tylko przy próbie skopiowania na niego mp3-jakiegoś utworu -wyskakuje-NIE MOŻNA ZNIENIĆ WŁAŚCICIELA PLIKU mnt/pendrive/inazwa pliku który chcę dać na odtwarzacz
Zamontuj go z opcją umask=0000
musisz to robic jako root...
IMO robi to jako root ;]
a jest jakaś szansa zobaczyć mp3 jak wynik jest taki
kiki@debian:~$ dmesg | tail -n10 [ 891.915935] sd 2:0:0:1: [sdd] Result: hostbyte=DID_ERROR driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK [ 891.915938] sd 2:0:0:1: [sdd] Sense not available. [ 891.915979] sd 2:0:0:1: [sdd] Write Protect is off [ 891.915982] sd 2:0:0:1: [sdd] Mode Sense: 00 00 00 00 [ 891.915984] sd 2:0:0:1: [sdd] Assuming drive cache: write through [ 892.009087] hub 2-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 2 [ 892.009104] usb 5-4: USB disconnect, address 6 [ 892.019689] wlan0_rename: associate with AP 00:16:41:66:7a:03 [ 892.035381] wlan0_rename: RX ReassocResp from 00:16:41:66:7a:03 (capab=0x411 status=0 aid=1) [ 892.035381] wlan0_rename: associated kiki@debian:~$
chyba wogóle nie widzi system tej mp3 .
To jest mp3 entryx taka http://www.entryx.de/english/products/mp3players/2g … layer_sd.html
Windows XP widzi mp3 tylko dzieje mi się tak, że jak podłączę tą mp3 to znika mi dysk który mam podpięty na usb . Niby partycje tego dysku Total Commander widzi ale przestaje je czytać. Tak że żeby coś przegrać z dysku usb na mp3 musiałam odłączyć mp3 i najpierw skopiować pliki na dysk wewnętrzny o potem do mp3.
Pokaz wynik polecenia
lsusb
Zanim wydasz to polecenie wykonaj
update-usbids
zeby zaktualizować baze sprzętu.
chyba nie widzi tego urządzenia bo widać tylko mysz i wifi
kiki@debian:~$ lsusb Bus 005 Device 002: ID 079b:004a Sagem XG-760A Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub kiki@debian:~$
Ano nie widzi.
Wykonałaś to update-usbids ?
Jeśli tak to chyba nic nie poradzi.
W ubuntu tak samo sprawa się przedstawia?