Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałam sobie cups-a i zrestartowałem kompa. Jednak gdy dochodzi do momentu, że pokazuje się okno logowania KDM okazuje się, że klawiatura w ogóle nie działa i nie moge się zalogować, ani przełączyć do konsoli. Powtórne wyłączanie i właczanie kompa nic nie pomaga. Czy wiecie co mam zrobić w takiej sytuacji?
na ekranie gruba (jezeli tam klawiatura dziala) mozesz otworzyc wpis do edycji (przy pomocy e) i dodac np. single ... wtedy bedziesz mail konsole pojedynczego uzytkownika i jezeli klwaiatura dziala to mozesz tam sprobowac cos poprawic (np. wylaczyc cups'a jezeli to on cos popsul ... zobaczyc co siedzi w logach ...)
Okazało się, że podczas uruchamiania debiana, jak kontrolka Num Lock-a wygasa nie należało jej włączać - co niestety robiłem. Gdy nie włączałem tej kontrolki, klawiatura po załadowaniu debiana działa bez problemu a jak włączałęm ją - nie działała. Dziwne, ale prawdziwe :)
apt-get install numlockx
pakiet do automatycznego włączania sekcji numerycznej klawiatury po załadowaniu X-ów